Gość: natalicja IP: *.autocom.pl 28.06.05, 14:24 Na pewno ktoś mi tu pomoże - jak zrobić budyń "od podstaw", a nie z paczki? Wiem, że można z paczki, ale tak mnie zaciekawilo, jak możan inaczej. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jacek1f Re: budyń 28.06.05, 14:34 to jest mleko i mąka ziemniaczana chyba. Cukier i smakowe dodatki. Nic wiecej. Gotujesz mleko z cukrem i np. wanilią i/lub cynamonem, dodajesz mąki ziemniaczanej i podgrzewając mieszasz az do zgęstnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: budyń 28.06.05, 14:37 Mąka ziemniaczana wymieszana z ZIMNĄ wodą lub mlekiem musi być. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: real_groszka budyn IP: 82.160.69.* 28.06.05, 14:57 najlepiej lyzke maki zwyklej i ziemniaczanej a co d mieszania to polecam trzepaczke do ubijania piany bo lyzka bardzo trudno mieszac tak zeby sie nie zrobily grudki, a trzepaczka wychodzi pierwsza klasa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: natalicja Re: aaaa, dzieki, ale hartowana tylko przed dodan IP: *.autocom.pl 28.06.05, 15:06 Dzięki!!! Za fachowo się zrobiło!!! Czy to znaczy, że mam opdgrac mleko z czym tam chcę, obok zalać mąkę zimną wodą/mlekiem i dopiero taką bryjkę do garnka z podgrzanym mlekiem? I ile ma być tej mąki na ile mleka (mniej więcej)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: real_groszka budyn IP: 82.160.69.* 28.06.05, 15:12 tyle co w przepisie. pol litra mleka. nie wiem jak fachowcy ale mi sie zdarza taki budyn robic do ciasta do masy i wtedy normalnie podgrzewam pol litra mleka z tego odlewam pol szklanki i dodaje make. moze jak sie do zimnego dodaje to jakis lepszy jest? Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: budyn 28.06.05, 15:16 Kiedy się zmiesza mąkę ziemniaczaną z zimnym płynem jest potem łatwiej rozmieszać z gorącym mlekiem. Skrobia ma zwyczaj w gorącym błyskawicznie gęstnieć. Odpowiedz Link Zgłoś
biergonia Re: budyń 28.06.05, 17:11 mam sprawdzony przepis na budyn czekoladowy.robilam go dzieciom w czasach kryzysu bardzo smaczny. 1/2 litra mleka 3 lyzki maki pszennej, 5 lyżeczek cukru, 1/2 łyżeczki masła, kakao -ok.1 łyżki. robic tak jak budyń z paczki czyli rozmieszac make i kakao w małej ilości zimnego mleka i wlać na gotujące sie pozostałe mleko. po zdjeciu z ognia dodać masło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: natalicja Re: budyń IP: *.autocom.pl 28.06.05, 20:06 Maki pszennej? Myslalam, ze budyn musowo jest z ziemniaczanej.... Odpowiedz Link Zgłoś
biergonia Re: I się nie mylisz. n/t 29.06.05, 07:43 przepis jest stary było z mąką pszenna-tak robiłamjest smaczny można zaryzykować-koszt niewielki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ds. Re: I się nie mylisz. n/t IP: *.csk.pl 29.06.05, 07:56 a żółtka gdzie? Odpowiedz Link Zgłoś