Dodaj do ulubionych

***KOKOSANKI, MAKARONIKI, CIASTECZKA BEZOWE...***

29.06.05, 17:47
Ostatnio często pieke tartę truskawkową w/g nelli rubinstein (tak apropos-
pyszną)ale zawsze po tym zostaje mi w lodówce 8 białek. Czy ktoś może zna,
ma i stosuje jakiś dobry przepis na kokosanki, makaroniki albo jakieś inne
ciasteczka bezowe, dzieki którym mogłabym się pysznie pozbyć białek? ;)
A może macie jakieś inne 'recepty' na pozostające białka?
Obserwuj wątek
    • halinac52 Re: ***KOKOSANKI, MAKARONIKI, CIASTECZKA BEZOWE.. 29.06.05, 19:51
      KOKOSANKI
      3 białka,4 łyżki cukru,5 łyzek wiorków kokosowych,5-6 łyzek płatków owsianych,1
      opakowanie cukru waniliowego,łyzka oliwy lub masła
      Płaska blache posmarowac oliwa lub masłem.Białka ubic na piane.Ubijając w
      dalszym ciagu do sztywnej piany dodawać po łyzce cukier,az stanie sie lsniaca i
      elastyczna.Piane wymieszac lekko z wiórkami,cukrem waniliowym,płatkami
      owsianymi.Formowac ciasteczka nabierajac przygotowana mase łyżeczka i zsuwajac
      nozem porcje ciasta na blache w dleglosciokoło 2 cm.Napełniona blache wstawic
      do piekarnika o tempwraturze około 140 st.C (Nie ma czasu pieczenia)- Upiec
      Zdejmowac z blachy na goraco łopatka.Pieklam i sprawdzalam czy sie upiekły były
      smaczne, SMACZNEGO
      • halinac52 Re: ***KOKOSANKI, MAKARONIKI, CIASTECZKA BEZOWE.. 29.06.05, 20:22
        ---DELICJE GALARETCE------------------------------------------------------------
        -----------------
        CIASTO :20 dag cukru,20 dag maku,9 bialek,15 dag kokosu,łyżeczka proszku do
        pieczenia
        KREM:Kostka masła, 0,75 l mleka 2 budynie wisniowe lub malinowe, 2 galaretki
        wisniowe, 1 galaretka takiego smaku jakie beda "Delicje",2 opakowania "Delcji"3
        łyżki cukru, 4 żółtka
        WYKONANIE CIASTA
        Białka ubijamy na sztywna piane,.Nadal ubijajac dodajemy po troche cukru.
        Nastepnie wsypujemy suchy mak i kokos oraz proszek do pieczenia.Wszystko razem
        mieszamy delikatnie łyzka.Gotowe ciasto wylewamy na duża forme posmarowana
        tłuszcem i posypana bułka tarta.Pieczemy w tem. 170st.C 45 min.Gdy ciasto
        zacznie odchodzic od brzegow formy jest upieczone
        WYKONANIE KREMU
        Galaretki wisniowe rozpuszczamy w sklance wody.Maslo ucieramy mikserem do
        białości Nastepnie dodajemy 4 żółtka i dalej ucieramy .Budynie gotujemy
        używajac do nich 0,75l mleka i cukier, Zimny budyń dodajemy powoli do utartego
        masła i ucieramy na puszysty krem Pod koniec ubijania wlewamy powoli teżące
        galaretki wisniowe i dalej dokladnie ucieramy
        Na upieczone i wystudzone ciasto wykladamy caly krem.Na kremie układamy połówki
        delicji (czekolada do góry) i zalewamy teżaca galaretka - takiego smaku jak
        delicje (ja daje 2 galaretki)
        Jest to ciasto dosyc drogie lecz b.dobre.
        PRZEPRASZAM ALE ADRES NIE WCHODZI CO PODALAM WYŻEJ i dlatego podałam przepis

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka