makonda 30.06.05, 20:59 Może prymitywne pytanie, ale... Ile dać zwykłej soli jodowanej na 1l wody do małosolnych ogórków?? Zawsze robiłam z kamienną i stąd moja niewiedza:) Dziękuję z góry za odpowiedź. Sylwia Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
orissa Re: Tyle samo. 30.06.05, 21:12 makonda napisała: > A nie wyjdą za słone?? Mogą wyjść za słone, ja się właśnie na tym przejechałam. :-/ Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: Aż musiałem sprawdzić. 30.06.05, 21:25 Mam w domu trzy rodzaje: zwykłą, jodowaną i dietetyczną (potasowa) salvity. Po 1/2 łyżeczki rozpuściłem w 100 ml ciepłej wody i nie ma różnicy. Zawartość soli w soli jest identyczna. Zresztą zawsze można sprawdzić zalewę organoleptycznie i dodać soli lub wody. Odpowiedz Link Zgłoś
orissa Re: Aż musiałem sprawdzić. 30.06.05, 22:41 ba_nita napisała: > Mam w domu trzy rodzaje: zwykłą, jodowaną i dietetyczną (potasowa) salvity. Po > 1/2 łyżeczki rozpuściłem w 100 ml ciepłej wody i nie ma różnicy. Zawartość soli > > w soli jest identyczna. Zresztą zawsze można sprawdzić zalewę organoleptycznie > i dodać soli lub wody. Gratuluję umiejętności bezbłędnego smakowania słonego po uprzednim posmakowaniu...słonego. Odpowiedz Link Zgłoś
onlyou Re: Aż musiałem sprawdzić. 30.06.05, 23:06 nie, nie wyjda za slone, ale ponoc nie daje sie do przetworow soli jodowanej... Odpowiedz Link Zgłoś
makonda Re: Aż musiałem sprawdzić. 01.07.05, 00:28 Dzięki za rady:) onlyou no właśnie ja zawsze robiłam z kamienną, a dzisiaj uszczęśliwili mnie ogórkami, ale nikt niekwapił się pobiec do sklepu po sól:) Odpowiedz Link Zgłoś
anek2004 Re: Aż musiałem sprawdzić. 01.07.05, 14:36 nie wiem czy sie nie daje jodowanej, ja daje morska jodowana i sa pyszne :) Odpowiedz Link Zgłoś