jarek_zielona_pietruszka Re: dla posiadaczy szynkowarów 07.07.05, 01:39 ups uciekło. podaję przepis najprostszy na prośbę Jacka : 1 kg świeżutkiej łopatki wieprzowej 2 do 2,5dkg mieszanki peklującej lub peklosoli mięso pokroić w kawałki tak ok na 2-3 palce i wymieszać z mieszanką peklującą lub peklosolą. wstawić do lodówki na trzy dni. 1/2 łyżeczki majeranku szczypta pieprzu (czarny biały lub ziołowy w zależności od upodobań) mogą być inne przyprawy zależy co kto lubi ja lubię tylko takie j.w po trzech dniach peklowania kawałki mięsa wyjmujemy i rozbijamy tłuczkiem. do szynkowarki wkładamy 2 torebki HDPE jedna w drugiej. do torebek wkładamy rozbite mięso wymieszane z przyprawami i 100ml wody. układamy wszystko tak, aby nie było wolnych przestrzeni między kawałkami mięsa. zawiązujemy torebki sznurkiem lub na supeł. zamykamy sznkowarkę układając najpierw talerzyk, później sprężyna i na końcu trójnik,którym zamykamy szynkowarkę na zatrask. wstawiamy do lodówki na 24 - 36 godz. po tym czasie wstawiamy szynkowarkę do dużego garnka i zalewamy wodą tak aby poziom wody sięgał ok 2-3 cm poniżej poziomu rantu szynkowarki parzymy w temperaturze 80-85 st. przez ok 2,4-3 godz.(warto mieć termometr) po tym czasie wyjmujemy szynkowarkę z wrzątku zdejmujemy trójnik, wyjmujemy sprężynę i studzimy w zimnej wodzie.ja wstawiam szynkowar do miski i z boku leję zimną wodę z kranu lub prysznica, gdy szynkowarka przestygnie wkładam na 12 godz. do lodówki. wyciągamy zawartość delikatnie z szynkowarki i otwieramy torebki. mamy szynkę konserwową z pyszną galaretką. życzę smacznego ja robię zwykle z 80-90 dkg mięsa, ale daję proporcjonalnie mniej mieszanki peklującej i wody. pozdrawiam i wyjaśnię chętnie wszelkie wątpliwości a dodatkowe informacje są na stronie /www.wedlinydomowe.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barneyboom Re: pytania IP: *.gdynia.mm.pl 07.07.05, 08:20 mieszanki peklującej lub peklosoli - gdzie to kupić? torebki HDPE - jw i co to jest? Odpowiedz Link Zgłoś
jarek_zielona_pietruszka Re: pytania 07.07.05, 09:09 torebki HDPE to takie torebki do których w sklepach pakują różne produkty spożywcze np pierś z kurczaka czy wędlinę lub 20dkg sera. takie mniejsze reklamówki bez ucha. należy tylko ich rozmiar dobrać do wielkości posiadanego szynkowara.zwykle pakowane są po 1000szt w takie białe foliowe opakowanie.można kupić np. w makro w dziale opakowań tam gdzie reklamówki i opakowania jednorazowe. mieszanka peklują to mieszanka soli kuchennej i saletry w odpowiednich proporcjach zwykle daje się 2-3% saletry w stosunku do ilości soli np na 0.1kg soli daje się 2g saletry i taka ilość wystarczy na 5 kg mięsa. tak powstaje mieszanka peklująca ja używam SÓL NIEJODOWANĄ. peklosól jest gotowym produktem gotowym do użycia jednak zamiast saletry producenci używają tam nitrytu. teraz proporcje na 5 kg mięsa daje się ok 10-12 dkg mieszanki lub peklosoli saletrę można kupić w sklepach spożywczych i drogeriach ja kupuję różnie jest u mnie w sklepie społem i w drogerii mają tam też drożdze szlachetne. kupuję na Szembeka albo na stoisku z przyprawami.nie szukajcie w marketach tam tego nie ma bo to dziady sakramenckie. peklosól kupuję przeważnie na targu w Łochowie na stoisku z akcesoriami masarskimi pozdrawiam wszystkich w razie potrzeby piszcie Odpowiedz Link Zgłoś
dziuunia Jarku 07.07.05, 09:26 Właśnie zakupiłam szynkowar i chciałam zapytać o te torebki,czy te cienkie wytrzymują?Czy może lepiej użyć torebki do mrożenia takiej z niebieskiej folii? Przyznam że te HDPE wydają IMHO się być bardzo słabe do czegoś takiego,do chyba że tak robisz i nie pękają. Jeśli chodzi o inne przepisy to pewnie muszę się przekopać przez ten wątek- gigant na oliwce? ;)Czy też ten przepis który podałeś wyżej daje się modyfikować i zamiast łopatki moge użyć szynki lub schabu(wolę wędliny bez widocznego tłuszczu ;))? Odpowiedz Link Zgłoś
jarek_zielona_pietruszka Re: Jarku 07.07.05, 09:35 nie musisz się przekopywać przez cały wątek podeślę Ci parę rad. używam torebek HDPE dwie szt jedna w drugiej i nie pękają przecież temp w czasie parzenia wynosi 80st no w porywach do 100 a to im nie szkodzi.będę wieczorem i będę miał więcej czasu bo teraz muszę lecieć do pracy. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chłop_jak_baba Re:Te rady to proponuję tutaj, co?n/t IP: *.gdynia.mm.pl 07.07.05, 09:49 Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f o to, to:-) Piękne dzięki Jarku, sąsiedzie drogi! 07.07.05, 10:40 I jak będziesz słał inne przepisy, to mnie prosze wliczyć też. Dziuniu - Ty tez?! To super. Bedziemy masować, masarzyć, maserować, czy jak to tam - wędlinić dzielnie. pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: Ja też się dołączę jeśli można. 07.07.05, 11:01 Pierwszy raz zacznę w kuchni z czymś prawie od zera - a to oznacza niezłą zabawę. Odpowiedz Link Zgłoś
mnkra Re: pytania 08.07.05, 12:01 Gdzie oprocz makro mozna kupic takie torebki?I nadal nie wiem jak one wygladaja to najgorsze bo nie wiem czego szukac.Moglby Jarku bardziej szczej uscislic opis tych torebek?probowalam do szynkowaru wlozyc rekaw do pieczenia ale nie stety tak jak pisza inni pekal i potem byl problem z wyjeciem upieczonej wedliny. Odpowiedz Link Zgłoś
dziuunia Re: pytania 08.07.05, 12:05 Torebki wyglądają tak jak tutaj: www.plastech.pl/images/b2b/off/3645 w każdym sklepie pakują w to różne rzeczy od byłek poczynając na cukierkach kończąc.A kupisz je w każdym supermarkecie,nie tylko w makro. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f jedno pytanie: odebrałem, naczytałem sie odf Jarka 08.07.05, 14:11 i innych, ale chce wiedziec na pewno: w jakiej wielkosci kawalki kroimy mieso? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KraK Re: pytania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.09.05, 10:19 Ja robię coś takiego: pierś z indyka, mieso z udźca indyczego, surowy boczek (w sumie dobre 2 kg mięsa) pokroiłem w dość drobną kostkę. Dodać dwie płaskie łyżki peklosoli i dwie łyżki kolorowego pieprzu kotany'ego. Wyrabiałem wszystko z pół godziny aż się pokleiło. Napełniłem kawałek rękawa do pieczenia i włożyłem do szynkowarów (mam trzy bo rodzina uznałą je za zbędne i mi ofiarowała). Zostawiłem w lodówce na dwie doby. Później gotowałem w wysokim garnku ok. godzinę od zagotowania sie wody. 1. Muszę spróbować w tych woreczkach, bo obniży koszty. 2. Pierwszy raz zrobiłem bez folii i później miałem sporo problemów z wydobyciem konserwki. (ha, ha, ha) Odpowiedz Link Zgłoś
jarek_zielona_pietruszka Re: dla posiadaczy szynkowarów 07.07.05, 22:29 Becia,Jacek,Banita zajrzyjcie do skrzynek listonosz puka Odpowiedz Link Zgłoś
jarek_zielona_pietruszka Re: Jarku 08.07.05, 00:02 przepraszam zaszła drobna pomyłka ale już ją naprawiłem zajrzyj na pocztę.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jarek_zielona_pietruszka Re: dla posiadaczy szynkowarów 08.07.05, 17:38 mięso kroimy w zasadzie w dowolne kawałki niektórzy wkładali nawet całe wkłady do szynkowara ale im większe kawałki to muszą się dłużej peklować . ja kroję na kawałki ok5x5cn. pozdrawiam p,s zmykam bo żona krzyczy, że już późno a mamy za chwilę jechać na działkę pozdrawiam i do poniedziałku . Jeżeli macie jakieś pytania chętnie odpowiem w poniedziałek wieczorem. Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: Sól peklowa - o dziwo proszę Pani... 08.07.05, 18:20 Dostałem w Gdyni w Geant. Firmy "Prymat" po 0.99 gr za 50 g. ale wynalazłem jeszcze w sieci firmę wysyłkową z saletrą: www.carum.pl/sklep/product_info.php?products_id=126 jakby się komuś przydało. W sklepach patrzyli na mnie jak na raroga jakiegoś gooooooopki jedne kiedy sie pytałem, a żona znać mnie nie chce bo tez ją wysłałem i stwierdziła, że po raz kolejny robię z niej wariatkę.Normalnie wojna jakaś będzie.//lol Odpowiedz Link Zgłoś
jarek_zielona_pietruszka Re: dla posiadaczy szynkowarów 13.07.05, 22:15 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=26421056 podaję link do zdjęć moich wyrobów może komuś pomoże we własnych dokonaniach. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
aganiok32 Re: dla posiadaczy szynkowarów 14.07.05, 10:37 Podpowiedzcie gdzie można kupić taki szynkowar? I ile coś takiego kosztuje? pozdrówki :) Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: dla posiadaczy szynkowarów 14.07.05, 10:45 Na Allegro chyba najszybciej - 53 zł : aukcja.onet.pl/search.php?string=szynkowar&description=1&encoding=iso Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: Pierwszy wyrób! 14.07.05, 10:49 Haaaaaaaaaaa! Nie przypuszczałem, że jeszcze taka zabawa mnie w kuchni czeka. Oczywiście nie wytrzymałem i musiałem zrobić coś JUŻ! Dzięki Panie Jarek za ten błyskawiczny przepis: 2 godziny w lodówce zasypane solą, potem wypłukanie, w przyprawy i do szynkowarki. Z odrobiną bojaźni obrałem z mięcha golonkę. Qrna Felek - jak dla mnie bomba pierwsza klasa. Przy okazji wiem, że na mój smak muszę używać o 1/4 soli mniej niż w przepisach, ale po za tym jak wyżej. Teraz pekluję karkówkę - będzie szał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: java981 Re: Pierwszy wyrób! IP: *.icpnet.pl 13.09.05, 09:41 Czy mogę prosić o usciślenie tego "błyskawicznego" przepisu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blik Re: Pierwszy wyrób! IP: *.bankofasheville.com / *.bankofasheville.com 13.09.05, 09:50 Jest wystarczająco ścisły. Wklepuje się w mięso sól, można z przyprawami lub wymieszać z nimi później jeżeli smak ma być bardziej intensywny, po dwóch godzinach mięso opłukać, przyprawić, włożyć do woreczków foliowych, do szynkowarki i parzyć w temp. 80-85 stopni przez 2 godziny. Wystarczy przeczytać cały wątek. Nic prostszego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: java981 Re: Pierwszy wyrób! IP: *.icpnet.pl 13.09.05, 10:34 cóż, jestem blondynką i nie potrafię z tego skróconego przepisu wywnioskować, czy mowa jest o soli czy o mieszance peklującej z której korzystałam do tej pory, czy w szynkowarce mięso zostawiamy na 24 godz. itp Odpowiedz Link Zgłoś
jarek_zielona_pietruszka Re: Pierwszy wyrób! 13.09.05, 15:50 należy stosować peklosól albo mieszamkę peklującą składającą się z soli niejodowanej mielonej i saletry w stosunku 98%soli do 2% saletry. To znaczy,że dajesz 98dkg soli i 2 dkg saletry. mięso peklujesz ok 3-4 dni przy wielkości kawałków ok 5cm. Im kawałki są woększe to wymagają dłuższego peklowania. Kawałek szynki wielkości ok 1kg wymaga już peklowania ok 10- 12dni oczywiście wszystkie dane są dla temperatury ok 4-6 st.C. szczegóły podam wieczorem. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: java981 Re: Pierwszy wyrób! IP: *.icpnet.pl 13.09.05, 16:04 Jarku, z Twego przepisu korzystałam już wielokrotnie, wychodzi super, dzieci jedza mieso a nie trociny, a znajomi ciągle dopytują kiedy następna "peklówka". Zaintrygowal mnie natomiast blyskawiczny przepis Banity, w ktorym mowa o 2 godz. zasypaniu sola, czy cos wiesz na ten temat? Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: Przepis na "błyskawiczne" mięso z szynkowarki. 14.09.05, 00:55 W pakiecie przepisów od Jarka dostałem między innymi taki, cytuję: "...Sunka w rosolu (pisownia oryginalna) wieprzowe mięso - 1 kg sól 25 g gałka muszkatołowa żelatyna Mięso pokroić, posolić i odstawić do lodówki na ok. 2 godz. Mięso wyjąć z lodówki, opłukać wodą, między kawałki mięsa natrzeć gałki muszkatołowej oraz włożyć żelatynę, dokładnie wymieszać. Tak przygotowane mięso wkładać do woreczka umieszczonego w walcu. Mięso ubijać dokładnie aby nie pozostawić wewnątrz powietrza. Tak przygotowane mięso od razu wkładamy do wody i gotujemy około 2 godzin. Po wystudzeniu możemy konsumować..." I to by było tyle. Moje modyfikacje to rodzaje użytych przypraw. Lubię ostro i aromatycznie zaś sam smak mięsa taki powiedziałbym z minimum przypraw jakoś mało mnie podnieca. Odpowiedz Link Zgłoś
jarek_zielona_pietruszka Re: Przepis na "błyskawiczne" mięso z szynkowarki 14.09.05, 09:09 ja osobiście nigdy nie robiłem według tego przepisu. wolę poczekać parę dni i dobrze zapeklować mięso. Poza tym przy tych temperaturach jakie panują boję się tego cukru, no chyba, że wyrób jest do bardzo szybkiej konsumpcji.Zresztą często robię wyroby wędzone dlatego te z szynkowara robię rzadziej. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jarek_zielona_pietruszka Re: Przepis na "błyskawiczne" mięso z szynkowarki 14.09.05, 09:11 Java jeżeli chcesz wyślij mi swojego maila na adres gazetowy to wyślę Ci kilka przepisów. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f Czesc Sąsiad:-) Zrobilem dzis rano ostatnia faze t 14.09.05, 09:19 ego bardzo szybkiego przepisu: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=28696022 I wieczorem jak wroce doma sprobuje. Fotki tez wieczorem. Pachnie po drugim 5 minutowym gotowaniu wspaniale. To podobne do tego błyskawicznego przepisu, co Banita podawał - tylko bez żelatyny... Szynkowar też juz pekluje porcyjke, to zrobimyy badania smako-techniko- porównawcze:-) pozdrawiam jf Odpowiedz Link Zgłoś
jarek_zielona_pietruszka Re: Czesc Sąsiad:-) Zrobilem dzis rano ostatnia f 14.09.05, 09:31 Witam Sąsiedzie ciekaw jestem efektu. Ten majonez trochę mnie prawdę powiedziawszy zaszokował, no ale trzeba iść z postępem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: java981 Re: Przepis na "błyskawiczne" mięso z szynkowarki IP: *.icpnet.pl 14.09.05, 18:40 dzięki za wyjaśnienia, mam jeszcze 2 pytania: czy taki wyrób jest wystarczajaco kruchy i czy nie psuje się szybciej niż po zapeklowaniu? Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f obiecałem... 14.09.05, 23:04 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=28696022 Odpowiedz Link Zgłoś
jarek_zielona_pietruszka Re: obiecałem... 14.09.05, 23:31 Witam sąsiada, wygląda dość apetycznie, a czy smakuje tak jak wygląda i czy nie jest trochę za suche bo ten plasterek wygląda jakby był suchy ale może to wina noża, lub tego, że było krojone na ciepło. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jarek_zielona_pietruszka Re: suche to na pewno nie jest, wręcz przeciwnie. 15.09.05, 09:33 Witam Sąsiada. To pewnie dlatego wydawało mi się, że suche, bo na zdjęciu trochę tak wyglądało. No ale może to kwestia tego, że było krojone na ciepło. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś