Dodaj do ulubionych

SOK MALINOWY potrzebny przepis

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.05, 20:41
Potrzebuję dobry i pewny (być może sprawdzony)przepis na sok malinowy.
Taki, aby nie zepsuł się do zimy, nie zaczął fermentować w najmniej oczekiwanym momencie i nie wybuchł w spiżarni, aby nie robiła się na nim pleśń i aby nie robiła się galaretka na dnie.. Pewnie za dużo tych aby,
ale może ktoś ma coś sprawdzonego. Będę wdzięczna za wszelkie sugestie i rozwiązania. Pozdrawiam:)
Obserwuj wątek
    • Gość: dziki Re:A posiadasz sokownik?n/txt IP: *.kilroytravels.com 07.07.05, 21:47
      • Gość: Afrowomen Re:A posiadasz sokownik?n/txt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.05, 22:37
        Dzięki za odzew. Przepraszam, że z opóźnieniem odpisuję. Sokownik mam od kogo pożyczyć. Dostałam już przepisy od "real", ale jeżeli masz jeszcze coś innego - chętnie się zapoznam
        Ściskam
        M
    • Gość: reala Re: SOK MALINOWY potrzebny przepis IP: 194.146.128.* 07.07.05, 23:54
      Ja robię na zimę syrop z malin. Biorę na 1 kg malin 1 kg cukru. Owoce
      przebieram, oczyszczam i ostrożnie płuczę, odsączam, przesypuję cukrem i do
      sokownika, z którego sok zbieram do czystych i wyparzonych wrzątkiem butelek po
      skokach z nakrętkami typu "twist" lub po prostu do słoików z nakrętkami
      typu "twist". Zamknięte szczelnie butelki/słoiki zawijam od razu w suchą
      ściereczke lub papier i szybko utulam dokładnie kocem do powolnego wystudzenia.
      Jeśli nie masz sokownika, to można też otrzymać sok na zimno, zasypujac
      owoce cukrem i odstawiając je w ciemne miejsce na kilka godzin. po kilku godz.
      powstały syrop nalezy ostroznie zlac lub ocedzic , a następnie podgrzac w
      rondlu prawie do wrzenia, ale nie gotować. Gorący syrop rozlac do bytelek lub
      słoików , z którymi postępowac jak wyżej opisałam.
      Zamiast studzenia pod kocem, można przeprowadzic pasteryzowanie w temp.
      85 st. C przez 20 min.
      Dając 1 kg cukru na 1 kg owoców, gwarantuję, że sok nie zmarnuje sie
      nawet po 2 latach, oczywiście, wszystkie naczynia musza byc dokładnie umyte, a
      butelki/słoiki i nakrętki wygotowane/wyparzone (a nakrętki jeszcze suche). Ja
      do osuszania używam białych papierowych ręczników lub serwetek.
      Gdybyś chciała zużyc mniej cukru niż 1kg/1kg owoców, wtedy radziłabym
      pasteryzację a nie powolne studzenie pod kocem.
      Pozdrawiam i życzę udanych przetworów.
      • Gość: Afrowomen Re: SOK MALINOWY potrzebny przepis IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.05, 22:34
        Bardzo dziękuję za odzew i za przepisy. Przepraszam, że tak póżno się odzywam, ale nie miałam dostępu do komputera przez te kilka dni - byłam na malinach:)
        Przepisy napewno wypróbuję:)
        Ściskam i pozdrawiam
        M
        • Gość: ??? Re: Jakie przepisy? Widzę jeden.n/t IP: 5.5.* / *.proxycache.rima-tde.net 13.07.05, 22:36
          • Gość: Afrowomen Re: Jakie przepisy? Widzę jeden.n/t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.05, 22:44
            Porady - będzie lepiej? Ale jeśli chodzi o ścisłość; sok z sokownika, sok z przesypywania cukrem - dla mnie to przepisy - trochę się od siebie różnią..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka