Dodaj do ulubionych

super chleb ziarnisty

IP: *.kom / *.kom-net.pl 12.07.05, 23:10
przepis od znajomej,załuję że nie posiadam aparatu cyfrowego.jest piekny i
pyszny

1 kg mąki tortowej
2,5 szklanki płatków owsianych górskich
1 paczka słonecznika (100g)
1 paczka dyni (100g)
0,5 szklanki siemienia
1,5 łyżki soli
w/w wymieszać
10 dkg drożdży wymieszac z 2 łyzkami cukru i 1 litrem ciepłej wody. odstawić
na 10 minut.

suche wymieszać z zaczynem ,porządnie ale będzie sie kleić
przełozyć do 3 keksówek, i odstawić na 1 h .rosnie,sporo.
wstawić do piekarnika 170 stopni i piec około 1 h(w piekarniku juz nei
rosnie)
ale pycha/
Obserwuj wątek
    • ba_nita Re: Nie za dużo???????? 13.07.05, 09:56
      Litr wody na kilogram mąki???????????????? Piekę chleb od lat ale wody w tym
      przepisie jest mi stanowczo za dużo. Drożdży zresztą też. W maszynie, na 60 dag
      suchej masy (w różnych konfiguracjach) daję około 1,5 dag drożdży i nie więcej
      niż 400 ml wody.
      • linn_linn Re: Nie za dużo???????? 13.07.05, 11:24
        Duza ilosc ziaren zmienia troche zelazna zasade, ale w jakim stopniu... Trzeba
        bylobu go upiec...
        • Gość: Ula Re: Nie za dużo???????? IP: *.folger.edu 13.07.05, 13:29
          Wlasnie, a zwlaszcza platki owsiane wchlona kazda ilosc wody.
          • Gość: kojka Re: Nie za dużo???????? IP: *.kom / *.kom-net.pl 13.07.05, 19:12
            nie nei za dużo,naporawdę tak ma byc,ciasto jest luźniejsze niz w maszynie
            (którą takze posiadam) ale chleb wychoidzi rewelacyjny.warto spróbowac,a i
            smaku drozdżowego się nie wyczuwa :)
            • Gość: kojka Re: Nie za dużo???????? IP: *.kom / *.kom-net.pl 13.07.05, 19:14
              i jeszcze dodam,że piekę go nie w maszynie,bo nie umiem przeliczyć składników i
              czasu .
              • Gość: aga Re: Na zakwasie ???????? IP: *.internet.radom.pl 13.07.05, 19:29
                A można go upiec zamiast na drożdżach na zakwasie?
                • Gość: kojka Re: Na zakwasie ???????? IP: *.kom / *.kom-net.pl 13.07.05, 19:32
                  nie wiem,ja piekę z tego przepisu i trzymam sie go dokładnie.z tych drozdzy
                  +woda,ja w tym mom dodaje jeszcze cukier,powstaje taki "zakwas" tzn te drozdze
                  z wodą fermentują w ciągu tych 10 minut i potem są takie "musujące"

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka