matka131 26.07.05, 10:25 jaki olej dajecie do ciasta?zawsze mam z tym dylemat Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bagatella Re: jaki olej ? 26.07.05, 10:28 tylko i wylacznie arachidowy, choc czasem, jesli to niedziela i nie mam oleju, to biegne kupic zwykly slonecznikowy, tez dobry, ale roznica smakowa jest zasadnicza Odpowiedz Link Zgłoś
malaszaramysz Re: jaki olej ? 26.07.05, 10:32 Z pestek winogron - jakoś "słodki " mi się wydaje:-)))))))) Ale to chyba przesąd , każdy ponoć może być. Odpowiedz Link Zgłoś
lala-laleczna Zle ci sie wydaje. Olej z pestek winogron jest 26.07.05, 12:21 bardzo neutralny w smaku i zapachu. Doskonały do smażenia - potrawy smażone na nim nie przesiąkają obcym aromatem. Niestety jest dość drogi. Na zimo może być oliwa z oliwek, najlepiej tłoczona na zimno, extra vergine (czyli z pierwszego tłoczenia). Przy również jest dość drogi, ale warto chyba zrobić zapas. Ceny unijne są jeszcze o wiele wyższe. Odpowiedz Link Zgłoś
malaszaramysz Gdybym myślała,że ten olej jest słodki 26.07.05, 13:12 to by było słodki a nie "słodki" :-))))))))Używam oleju z pestek winogron do smażenia,do ciast i do śledzi, ryżowego albo kukurydzianego do chińszczyzny, prawie do wszystkiego oliwy z oliwek.Jeszcze czasem oleju z pestek dyni i z orzecha włoskiego - do zup i sałatek. Odpowiedz Link Zgłoś
bagatella Re: Gdybym myślała,że ten olej jest słodki 26.07.05, 13:35 wg mnie olej z winogron nie nadaje sie do smazenia bo zbyt szybko osiaga maksymalna temp i zaczyna sie palic czy jak kto woli dymic. i prosze mi nie pisac o cenach i gatunkach, kupuje tylko to co najlepsze, olej z winogron uzywam glownie do salatek, a czasem do drobnego smazenia typu omlet, jajka sadzone lub do podduszenia cebulki i tym podobnym, nigdy np do smazenia schabowego Odpowiedz Link Zgłoś
lala-laleczna Jest dokładnie odwrotnie. Olej z pestek winogron 26.07.05, 14:48 świetnie nadaje się do smażenia (i w ogóle do obróbki termicznej i nie dymi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antycyponek Re: Gdybym myślała,że ten olej jest słodki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.05, 15:21 Kiedy właśnie olej z pestek winogron ma najwyższą temperaturę dymienia ze wszystkich popularnych olejów... Dzięki temu potrawy smażone wchłaniają go o wiele mniej i to jest mój pierwszy wybór do smażenia. Odpowiedz Link Zgłoś
matka131 Re olej do ciasta 26.07.05, 19:42 chodziło mi o typ oleju do ciasta a nie do smażenia są przepisy z olejem i nie bardzo wiem który najbardziej się do tego celu nadaje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anew Re: Re olej do ciasta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.05, 22:59 Ja zawsze używam do ciasta olej kujawski,ważne aby nie przesadzić z olejem.Lepiej ciut mniej dać niż więcej.Pozdrawiam i życzę smacznych wypieków. Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 Re: Re olej do ciasta 26.07.05, 23:15 do smażenia - tylko z pestek winogron. A do ciasta - masło. W życiu nie dam oleju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gośka Re: Re olej do ciasta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.05, 15:40 dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś