Dodaj do ulubionych

jaki olej ?

26.07.05, 10:25
jaki olej dajecie do ciasta?zawsze mam z tym dylemat
Obserwuj wątek
    • bagatella Re: jaki olej ? 26.07.05, 10:28
      tylko i wylacznie arachidowy, choc czasem, jesli to niedziela i nie mam oleju,
      to biegne kupic zwykly slonecznikowy, tez dobry, ale roznica smakowa jest
      zasadnicza
    • malaszaramysz Re: jaki olej ? 26.07.05, 10:32
      Z pestek winogron - jakoś "słodki " mi się wydaje:-)))))))) Ale to chyba
      przesąd , każdy ponoć może być.
      • lala-laleczna Zle ci sie wydaje. Olej z pestek winogron jest 26.07.05, 12:21
        bardzo neutralny w smaku i zapachu. Doskonały do smażenia - potrawy smażone na
        nim nie przesiąkają obcym aromatem. Niestety jest dość drogi.
        Na zimo może być oliwa z oliwek, najlepiej tłoczona na zimno, extra vergine
        (czyli z pierwszego tłoczenia). Przy również jest dość drogi, ale warto chyba
        zrobić zapas. Ceny unijne są jeszcze o wiele wyższe.
        • malaszaramysz Gdybym myślała,że ten olej jest słodki 26.07.05, 13:12
          to by było słodki a nie "słodki" :-))))))))Używam oleju z pestek winogron do
          smażenia,do ciast i do śledzi, ryżowego albo kukurydzianego do chińszczyzny,
          prawie do wszystkiego oliwy z oliwek.Jeszcze czasem oleju z pestek dyni i z
          orzecha włoskiego - do zup i sałatek.

• bagatella Re: Gdybym myślała,że ten olej jest słodki 26.07.05, 13:35
            wg mnie olej z winogron nie nadaje sie do smazenia bo zbyt szybko osiaga
            maksymalna temp i zaczyna sie palic czy jak kto woli dymic. i prosze mi nie
            pisac o cenach i gatunkach, kupuje tylko to co najlepsze, olej z winogron
            uzywam glownie do salatek, a czasem do drobnego smazenia typu omlet, jajka
            sadzone lub do podduszenia cebulki i tym podobnym, nigdy np do smazenia
            schabowego
            • lala-laleczna Jest dokładnie odwrotnie. Olej z pestek winogron 26.07.05, 14:48
              świetnie nadaje się do smażenia (i w ogóle do obróbki termicznej i nie dymi.
            • Gość: antycyponek Re: Gdybym myślała,że ten olej jest słodki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.05, 15:21
              Kiedy właśnie olej z pestek winogron ma najwyższą temperaturę dymienia ze
              wszystkich popularnych olejów... Dzięki temu potrawy smażone wchłaniają go o
              wiele mniej i to jest mój pierwszy wybór do smażenia.
              • matka131 Re olej do ciasta 26.07.05, 19:42
                chodziło mi o typ oleju do ciasta a nie do smażenia są przepisy z olejem i nie
                bardzo wiem który najbardziej się do tego celu nadaje
                • Gość: anew Re: Re olej do ciasta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.05, 22:59
                  Ja zawsze używam do ciasta olej kujawski,ważne aby nie przesadzić z
                  olejem.Lepiej ciut mniej dać niż więcej.Pozdrawiam i życzę smacznych wypieków.
                  • a000000 Re: Re olej do ciasta 26.07.05, 23:15
                    do smażenia - tylko z pestek winogron. A do ciasta - masło. W życiu nie dam
                    oleju.
                    • Gość: Gośka Re: Re olej do ciasta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.05, 15:40
                      dlaczego?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka