Gość: ania IP: *.eburwd8.vic.optusnet.com.au 12.08.05, 11:29 zyje poza Polska i tylko wiem na wage :-( I co to takiego okragle biszkopty? czy to takie podluzne grube paluchy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jswm Re: szklanka to ile ml i kostka masla to ile g 12.08.05, 11:42 szklanka = 250 ml kostka = 200g okrągłe to nie podłużne :) Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: szklanka to ile ml i kostka masla to ile g 12.08.05, 11:46 Nie zgadzam się. Jeśli w przepisach jest napisane: kostka masła to chodzi o standard 250 g. 200 g kostki zostały wprowadzone parę lat temu aby ukryć rzeczywistą cenę masła. Ludzie przez lata przyzwyczajeni do kostek widzieli cenę na przykład 1 zł i brali bo okazja, a kostka była o te 50 g lżejsza. W tej chwili można spotkać od 200 g do 1/2 kg nawet (osełkowe). Odpowiedz Link Zgłoś
basiul dobrze wiedzieć, dla mnie zawsze kostka to kostka 12.08.05, 11:49 była... znaczy - za mało dodawałam. czy z margaryną jest tak samo? Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: dobrze wiedzieć, dla mnie zawsze kostka to ko 12.08.05, 11:52 Jezeli używasz naszej "Kasi" lub "Palmy" to tak ale pamiętaj, że margaryny są w tej chwili w tak różnych opakowaniach, że diabli wiedzą tak naprawdę. Jednak "przepisowo" możesz spokojnie przyjąć, że to 250 g. Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: szklanka to ile ml i kostka masla to ile g 12.08.05, 11:44 Szklanka - 250 ml, na kostce masła sobie przeczytaj gramaturę bo różnie są pakowane, a biszkopty to małe, wypukłe ciasteczka o srednicy około 4 cm. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: szklanka to ile ml i kostka masla to ile g IP: *.eburwd8.vic.optusnet.com.au 12.08.05, 11:51 dziekuje brdzo :-) w Australii biszkoty to takie lyzeczki podluzne a drozdze sa suche w pakiecikach. Czy ktos prosze wie ile suchych drozdzy = ile swiezych? Odpowiedz Link Zgłoś
ela.tu-i-tam Re: szklanka to ile ml i kostka masla to ile g 12.08.05, 11:56 > w Australii biszkoty to takie lyzeczki podluzne We Francji tak samo. Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: szklanka to ile ml i kostka masla to ile g 12.08.05, 12:09 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=23433&w=23631751&v=2&s=0 suszone i instant to też różnica... Odpowiedz Link Zgłoś
sp6mlz Drożdże suche vs żywe 12.08.05, 12:21 Witam! Ja np. do pieczenia używam przelicznika: drożdże suche 7g na 500 g mąki to odpowiednik 20 g żywych drożdży. Ale przyznam, że spotkałem się z przelicznikiem ("Focaccia", McRae Books) opakowanie suchych = 10 g żywych (czyżby inne opakowanie?) Sporo zależy od witalności drożdży żywych! Pozdrawiam serdecznie - Wojtek H. Odpowiedz Link Zgłoś
ela.tu-i-tam Re: szklanka to ile ml i kostka masla to ile g 12.08.05, 11:53 Polska szklanka to cwiartka litra, 250 ml Polska kostka masla jak swiat swiatem sie nazywala cwiartka, czyli 250 g Maslo to jest od paru lat polska tragedia, bo pelno producentow sprzedaje badziewo typu mixy podszywajace sie pod szlachetne maslo 82%, nie mowiac o tym ze kilka lat temu w ramach oszukiwania konsumenta wprowadzono kostki 200 g. Badziewo mixy to jest pelno margaryny i ciut ciut masla. Odpowiedz Link Zgłoś
jswm Re: szklanka to ile ml i kostka masla to ile g 12.08.05, 12:02 masz rację Elu, tyle, że nowe przepisy są często dostosowane do "nowych" kostek a jeśli w przepisie ma być 250 g, to podana jest waga Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: szklanka to ile ml i kostka masla to ile g IP: *.eburwd8.vic.optusnet.com.au 12.08.05, 23:52 dziekuje bardzo wszystkim :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: szklanka to ile ml i kostka masla to ile g IP: *.eburwd8.vic.optusnet.com.au 13.08.05, 01:52 ja mam napisane na opakowaniu: 7g dry yeast = 15g compressed yeast (czy compressed to zywe?) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: szklanka to ile ml i kostka masla to ile g IP: *.eburwd8.vic.optusnet.com.au 13.08.05, 02:04 juz wiem - znalazlam na internecie , juz nie zawracam glowy :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nat Re: szklanka to ile ml i kostka masla to ile g IP: *.dynamic.chello.pl 17.05.16, 15:58 Podpowiedz proszę co znalazłaś na ten temat w internecie :) Odpowiedz Link Zgłoś