Gość: anula IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.05, 10:44 mam bakłażany w lodówce i nie wiem co z nimi zrobić...czy np nadają się do lecza tak jak cukinia? i czy trzeba je obierać? będę wdzięczna za smakowite rady ;) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
setorika Re: bakłażany 07.09.05, 11:11 pokroić w plastry, posolić, zostawić na ok. 20 min. Nadmiar wody zebrać ręcznikami paierowymi. Smażyć z obu stron na oliwie (najlepiej tej zwykłej z Biedronki w plastikowych butelkach), odsączyc z nadmiaru tłuszczu. Przygotować sos winegret z czosnkiem. Polać te bakłażany. Można posypać oregano i kawałkami prawdziwej fety (nie z mlekowity!). Podawać z bagietka lub jako przystawkę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maria Re: bakłażany IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.05, 11:17 Ja robię tak: pokroić w plasterki, nie za grube. Usmażyć BEZ TŁUSZCZU na SUCHEJ patelni, najlepiej teflonowej, z dwóch stron. Potem układać warstwami w słoiku, salaterce: bakłażany, sól (trochę), czosnek (zgnieciony) - ile kto lubi i posiekaną natkę pietruszki, polewać warstwy oliwą z oliwek i lekko dociskać. Potem zakręcić słoik, lub przykryć naczynie i do lodówki na parę godzin, najlepiej na noc. Pyszne do wędlin, do chlebka.... Odpowiedz Link Zgłoś