Dodaj do ulubionych

Ziołowy ogródek

IP: *.dtcentrum.pl 10.09.02, 14:24
Wymarzyłam sobie ziołowy ogródek na okiennym parapecie, zioła uzywane w
kuchni, czyli m.in. bazylia, rozmaryn, tymianek... Czy wiecie gdzie jest (w
Warszawie) dobrze zaopatrzony sklep ogrodniczy, w którym kupię nasiona?
Zaznaczam, ze nie chcę gotowych sadzonek, jakie można kupić w supermarketach.
Kilkakrotnie je już kupowałam, i za każdym razem 'zdychały' bardzo szybko.
Chcę sama wyhodować zdrowe, silne roślinki.
Poradźcie proszę.
Masia
Obserwuj wątek
    • m-p Re: Ziołowy ogródek 11.09.02, 00:12
      Masz rację - zdychaja.
      Nie wiem jak w Stolycy, ale kiedyś były zestawy nasion w Ikea, czasem w
      Herbapolu, domy ogrodnicze (tez sadzonkami) to też miewają, na wiosne wszędzie
      (w każdym supermarkecie)w Niemczech.

Uważaj na balkonie na gołębie - wyżerają bazylię!
    • Gość: Lobelia Re: Ziołowy ogródek IP: 195.187.102.* 11.09.02, 08:39
      Duży wybór nasion ziół bywa w supermarketach
      ogrodniczych, moje pochodzą z Leroy-Merlin. Hodując
      roślinki samemu z nasion trzeba być przygotowanym na to,
      że to trochę trwa (dość wolno kiełkują i masz "łysą"
      skrzynkę na parapecie), wymaga potem rozsadzania i bywa
      kłopotliwe. Mnie nie wszystko dobrze wyrasta, np. oregano
      jest dosyć karłowate... Podobno lepiej hodują się zioła z
      sadzonek, ale nie mam pojęcia gdzie się takowe kupuje -
      kiedyś próbowałam poszukac po ogrodnikach i nie trafiłam
      na takiego, co by takim cudem handlował.
      • Gość: Masia Re: Ziołowy ogródek IP: *.dtcentrum.pl 11.09.02, 09:21
        Ja już wysiewałam w tym roku wiosną bazylię, tylko mi się 'zjadła' ;). A teraz
        chce miec większy wybór ziół. Pytałam w ogrodniczym koło domu i sprzedawca
        powiedział, że będzie miał nasiona na wiosnę przyszłego roku. Na moje pytanie
        czemu nie sprowadzi wczesniej, bo przeciez można zioła hodowac w skrzynce na
        parapecie, wzruszył ramionami... Spróbuję, może w Leroy mają inną politykę
    • alluette Re: Ziołowy ogródek 13.09.02, 08:34
      polecam Obi, tam mają przez cały rok duży wybór nasion.

pozdr.
      a
    • gosh2 Re: Ziołowy ogródek 13.09.02, 14:37
      Zrezygnowałam z hodowli bazylii na parapecie w ponurym sezonie, bo przekonałam
      się, że jesienno-zimowe słonko nie jest wystarczające, aby bazylia czuła się
      dobrze przez dłuższy czas. Kto wie, może też i klimat mojego domu jej nie
      służy. Zrezygnowałam też z wysiewania nasionek - mazanina, długo trzeba czekać
      a efekty są różne. Teraz kupuję na lokalnym targu (na każdym znanym mi targu
      vel rynku mają bazylię już w kwietniu i to różne odmiany, stała się w tym
      sezonie szczególnie modna)piękne sadzonki po 1/2 złotego (!). Świetnie na
      tarasie rosną aż do pierwszych mrozów. Trzeba im tylko obcinać tworzące się
      kwiatostany.
      Pozdrawiam
    • Gość: elask Re: Ziołowy ogródek IP: *.radom.cvx.ppp.tpnet.pl 13.09.02, 21:06
      wyhodowałam w tym roku bazylię, szałwię, oregano i estragon. Po zasiewie trzeba
      na doniczki nałożyć "kołpaczki" z torebek foliowych i jak rośliny wykiełkują i
      wypuszczą listki zdjąąć je ( najpierw zahartować zdejmując na kilka godz.
      dziennie). Jak mi podrosły wyniosłam je na zewnętrzny parapet północno-
      zachodni. Rosną do dziś. Myślę, że hodowla w zimie wymaga bardzo
      nasłonecznionego okna, inaczej rośliny wyciągną się albo zmarnieją. A jesienią
      można zamrozić świeże zioła: ja siekam większe liście, wkładam so pojemniczków
      do robienia kostek lodu i zalewam wodą. Potem kostki do woreczków, podpisać co
      jest gdzie i używać zimą.
      • margala pesto 10.10.02, 14:59
        Jeśli mowa o przechowywaniu, to bazylkę można posiekać razem z czosnkiem,
        posolić, nałożyć do słoiczków i zalać oliwą. Pycha.
    • momi Re: Ziołowy ogródek 13.09.02, 21:07
      Ja bez problemu kupuję nasiona w sklepie z nasionami na osiedlu(nie w
      Warszawie).Zależy mi szczególnie na bazylii(do sałatki caprese) i posiana
      wiosną kiełuje bardzo szybko,rośnie wspaniale(mam okna od południowego-
      zachodu).Problemem może być wyhodowanie tymianku i oregano z nasion.
    • Gość: lenka Re: Ziołowy ogródek IP: *.chello.pl 10.10.02, 13:02
      Wbrew temu co przeczytałam o sadzonkach z marketów skusiłam się w sobotę na
      doniczkę z bazylią.Chciałam ją przesadzić jeszcze tego samego dnia ale tak się
      porobiło,że dopiero we wtorek znalazłam trochę czasu ,żeby się za to wziąść.
      Miałam wątpliwości czy to ma sens bo pomimo, że stała w miseczce z wodą nie
      wyglądała najciekawiej.Zrobiła się taka "wczorajsza". Przesadziłam jednak i
      porządnie podlałam. Teraz mam przepiękny świeżutki krzaczek. Mam też
      wrażenie ,że podrosła. Może wam padały ziółka bo trzymałyście je w tych samych
      pojemniczkach , w których je sprzedają. Ja w każdym bądź razie mam zamiar
      jeszcze dokupić oregano. Pozdrawiam!
      • Gość: Masia Re: Ziołowy ogródek IP: *.dtcentrum.pl 10.10.02, 15:54
        Ja swoje przesadzałam do większych doniczek, ale po kilku-kilkunastu dniach i
        tak marniały :o( Próbowałam kilkakrotnie z bazylią, oregano, tymiankiem i miętą.
        Zawsze zdychały.
        A jak na wiosnę sama wysiałam bazylię to rosła pięknie, aż się zjadła.
        • mufka Re: Ziołowy ogródek 11.10.02, 01:59
          Ja nigdy nie przesadzam swiezych ziol, robie po prostu to co robia w sklepach,
          zraszam obficie i w spodku trzymam we wszystkich troche wody (oprocz liscia
          laurowego).
          Na niektorych opakowaniach jest notka, ze "nie nadaje sie by przesadzac do
          ziemi, wiec moze w tym cos jest?
          Faktem jest, ze zostaja zuzyte szybko, bo kupuje je srednio raz w miesiacu, ale
          zdarzalo mi sie wyjechac na urlop i krzaki rozrosly sie az wychodzily ze swoich
          doniczek. Oczywiscie podlewanie mialy zapewnione.
          • Gość: hedonist Re: Ziołowy ogródek IP: *.chello.pl 13.10.02, 15:41
            owóż przesadzona ze "swedoponica" bazylia trzyma się świetnie potrzeba dobrej
            ręki tylko, a może sadzonki były świeże... Co do gotowych sadzonek to w
            Powsinie przy Ogrodzie Botanicznym jest sklep i tam kupuje nowe jak żona
            zapomni podlać ciekawe że o swoich kwiatuniach nie zapomina chyba chce mnie
            zabić:))))
            • Gość: figaro Re: Ziołowy ogródek IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 13.10.02, 19:28
              Trzeba poczekać z wysiewaniem nasion ziół do przedwiośnia - końca lutego,
              marca. Teraz w najciemniejszych miesiącach roślinki wyrosną, ale będą
              wyciągnięte i nic dobrego z nich nie będzie.
              Ja hoduję zioła w ogrodzie - tymianek i oregano, melissa, mięta są wieloletnie
              i dobrze rosną wysiane z nasion. W dodatku tymianek jest w wielu rodzajach.
              Próbowałam też te ww. hodować w doniczkach ( bo przez jakiś czas musiałam) i
              też było dobrze.Bazylię mam zawsze z nasion, ale w tym roku posadziłam do ziemi
              taką z supermarketu i pięknie się rozrosła, kwitła, ale jak temperatura spadła
              poniżej 10 stopni, to padła.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka