Dodaj do ulubionych

Błagam o prosty przepis na ciasto!

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.05, 12:11
Jak w temacie. Niestety nie umiem piec :( Gotować lubię i nawet mi wychodzi,
ale piec nie bardzo... A zbliżają się urodziny mojego dziecka i chciałabym coś
upiec. Coć prostego i smacznego. Nie wymyślnego. Bez kremów i ozdób. Po prostu
(może jakieś kruche ciasto z owocami, sernik prosty jakiś? Ale bez
półproduktów, tzn. żadne ciasta z torebek :)).

Będę wdzięczna :)

Obserwuj wątek
    • Gość: bajeczka04 Re: Błagam o prosty przepis na ciasto! IP: *.303.krakow.pl 17.10.05, 12:21
      Polecam drożdżowe dwufazowe z bakaliami. Proste i łatwe, bardzo pyszne i każdy
      kto spróbuje chce przepis. :-)
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=20506330&a=20522804
      Można upiec wcześniej i po ostudzeniu zapakować w folię-dłużej utrzymuje
      świeżość.
      POzdrawiam! bajeczka04
      • jacek1f to dopiero proste.. 17.10.05, 12:58
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=30518231
    • inezz_a Re: Błagam o prosty przepis na ciasto! 17.10.05, 13:32
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=30034614
    • patyska Re: Błagam o prosty przepis na ciasto! 17.10.05, 13:43
      jak sie dowiem, ze zaraz beda goscie a nic a nic nie mam to robie ciasto-blyskawice:
      topie pol masla i miksuje z 7 lyzkami cukru, 3 jajami, cukrem pudrem a potem z 13 raczej plaskimi
      lyzkami maki, lyzka proszku do pieczenia i 2-3 lyzkami kakao, ewentualnie dodaje troche mleka jak za
      geste, a jak mam jeszcze chwilke to wale tam pokruszona czekolade lub inne bakalie. pieke pol
      godziny w 180 stopniach w kwadratowej formie wysmarowanej maslem i posypanej bulka) i podaje z
      sosem czekoladowym lub jakims zakupionym ostatnio cudem o nazwie coffee fudge czyli sos
      krowkowo-kawowy ;) ale jakis sos owocowy tez by tu swietnie pasowal. cala "operacja" razem z
      pieczeniem nie zajmuje dluzej niz 35-40 minut, jest latwa a efekt niczego sobie, choc oczywiscie
      trudno mowic o cukierniczych wyzynach.
    • Gość: Gonia Proste ciasto z jabłkami IP: 62.29.137.* 17.10.05, 14:29
      szklanka cukru
      szklanka jajek
      1 i 1/3 szklanki mąki
      1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
      jabłka

cukier utrzeć z jajkami, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, wylać do
      wysmarowanego prodiża/blaszki, na wierzchu ułożyć jabłka pokrojone w ćwiartki
      lub ósemki i piec
      To ciasto ma tę zaletę, że nie trzeba żadnych wag, brudzi się minimalna ilość
      naczyń a ręce pozostają czyste:)
      Ach, no i jest lubiane przez dzieci:)
      • ula76 Re: Proste ciasto z jabłkami 21.10.05, 16:09
        wiecie jakie to ciasto jest pyszne?
        wczoraj zrobilam z nudow mala blaszke...i dzis juz nic nie ma!
        Przepyszne i takie latwe!!!!!
    • Gość: Krysia Re: Błagam o prosty przepis na ciasto! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.10.05, 15:23
      Z TVN Style: ostatnio zrobiłam i wyszło smacznie!
      4 mandarynki, ugotować w całości przez ok 30 min, zmiksować na pacię, dodać
      zmiksowane na pył migdały - 25 dkg, cukier - 20 dkg, 1 łyżeczka proszku do
      pieczenia i 6 jajek. Wszystko zmiksować, wylać do formy i do piekarnika 180 st
      na 1 godz.
      Nie jest zbyt puchate, ale mokre - takie lubię :) Trafiły mi się lekko gorzkawe
      manadarynki, ale przełożyłam ciasto powidłami. Polecam, fajne, tanie i proste.
    • Gość: bajeczka04 Re: Błagam o prosty przepis na ciasto! IP: *.303.krakow.pl 17.10.05, 16:48
      Polecam też pyszne i proste Ciasto "Amerykańskie". Długo zachowuje świeżość,
      jest wilgotne i ładnie się prezentuje. Przepis i zdjęcie tutaj:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=20857091&v=2&s=0
      Pozdrawiam! bajeczka04
      • Gość: ola Re: Błagam o prosty przepis na ciasto! IP: *.sds.uw.edu.pl / 212.87.0.* 17.10.05, 21:50
        KASZKOWIEC.
        potrzebne sa:herbatniki
        kasza manna ugotowana na polgesto, do goracej dodac cukier+lyzka maselka+3
        lyzki kakao. herbatniki polozyc na blaszce-wylac na nie ciepla mase kaszkowa i
        na wierzch polozyc orzechy wloskie rodzynki, wiorki kokosowe.moja mamusia
        dzieli jeszcze nie zabarwiona kaszke, zaraz po ugotowaniu i dodaniu cukru i
        masla dzieli kaszke na dwie czesci-do jednej daje kakao do dugiej aromat
        rumowy. potem na herbatniki wylewa obia rodzaje kaszki,dzielac je warstwa
        herbatnikow
        • Gość: ola Re: Błagam o prosty przepis na ciasto! IP: *.sds.uw.edu.pl / 212.87.0.* 17.10.05, 21:50
          napiszcie, forumowicze, czy wam smakuje-ja uwazam ciasto za pyszne:>>>
          • Gość: iś a serniczeeeeek? IP: *.kolonianet.pl 17.10.05, 22:29
            A nie chciałybyście rzucić najprostszym sernikiem, takim dla idiotów? Bez
            miksera.
    • Gość: martha Re: Błagam o prosty przepis na ciasto! IP: *.chelm.mm.pl 18.10.05, 08:28
      proste i tanie ciasto które moja rodzina uwielbia . potrzebne są trzy lub
      cztery różnego smaku galaretki w zależności od wielkości naczynia i 6 serków
      homogenizowanych waniliowych lub smakiem dopasowanych do galaretek.rozpuścić
      jedna galaretkę w wysokim naczyniu a jak wystygnie dodać dwa serki i dokładnie
      rozmieszać.wylać do formy i wstawić do lodówki.kiedy masa stężeje zrobić
      następną porcję itd. na wierzch można ułożyć jakieś owoce i zalać samą
      galaretką. roboty dużo przy tym nie ma tylko trzeba czekać aż masa stężeje. do
      jednej z warstw można dodać rodzynki lub orzechy co kto lubi.polecam serdecznie
      serniczek i życzę smacznego.
      • Gość: emango Re: Błagam o prosty przepis na ciasto! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.05, 23:58
        Bardzo wszystkim dziękuję. Zaraz będę wnikliwie analizować, co trudniejsze
        odrzucę (przynajmniej na tę okazję), ale brzmią pysznie i wcale nie prosto :(
        Przynajmniej niektóre.
        A jak robicie kruche ciasto? Takie pod sernik albo jabłecznik?? Tylko jak bym
        mogła prosić o miary takie kuchenne (szklanka, łyżka itp.), bo nie mam wagi :(

Dzięki z góry :)
    • kasiulek_mysiulek Re: PROSTA BABKA Cytrynowa 25.10.05, 13:54
      Szklanka cukru
      dwie szklanki mąki
      2 łyżeczki proszku do pieczenia
      margaryna Kasia
      3 jaja

Wszystko zmiksować,ma być gęśte. Wyłożyć do formy na babkę wysmarowanej masłem
      i wysypanej bułką tartą. Piec aż będzie brązowa.

Po wystudzeniu polać lukrem:
      pół szklanki cukru pudru wymieszać z połową łyżki sokuz cytryny i połową łyżki
      wrzątku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka