Dodaj do ulubionych

jedzenie i różne mity o nim

01.11.05, 14:57
W kuchni drzemią różne stereotypy, które z pokolenia na pokolenie przekazywane
są jako rzetelne, sprawdzone prawdy życiowe. Zdemaskujmy je!

1. Dawno temu Polacy odżywiali się zdrowiej niż dziś.
2. Banan nie tuczy, więc można jeść do woli.
3. Sałatka powinna się przegryźć przynajmniej przez jeden dzień.

To taki wątek trochę dla zabawy, ale ciekawa jestem, czy i was karmiły różne
ciocie i babcie podobnymi mądrościami? Piszcie!

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: ziewak Re: jedzenie i różne mity o nim IP: 168.243.88.* 01.11.05, 15:06
      Bardzo oryginalne:
      in2.pl/10c
      • lammeresse Re: jedzenie i różne mity o nim 01.11.05, 15:23
        Gość portalu: ziewak napisał(a):

> Bardzo oryginalne:
        > in2.pl/10c

Faktycznie, nieoryginalne, na swoje usprawiedliwienie dodam, że wątki, które
        podałeś, dotyczą: jeden kiszonych ogórków, drugi pieczonych kaczek, trzeci
        jarmuży... owszem, słowo "mity" się pojawia w kilku postach, ale nie stanowi to
        tematu całości.
        • Gość: zaq26 Re: jedzenie i różne mity o nim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.05, 22:59
          wg mnie ciekawy wątek,
          najłatwiej coś skrytykować, trudniej samemu coś wymyślić...
    • roseanne Re: jedzenie i różne mity o nim 01.11.05, 15:06
      1 jesli wezmiemy pod uwage ilosc kasz i warzyw korzeniowych w starych przepisach
      to mozna uznac ze zdrowiej - kuchnia tzw chlopska. Bylo troche o tym w ksiazce
      "Przy polskim stole" z serii A to Polska wlasnie

2 slyszalam to samo aporpos jablek - u mnie dzialala o tyle, ze po zjedzeniu
      kilku sztuk zamulalo mnie dokumentnie wiec sie nie tylo - bo sie juz nic wiecej
      nie jadlo. Szokiem byla dla mnie, kiedys w dziecinstwie, informacja, ze cukrzycy
      nie moga jesc niektorych owocow,

3 w/g tradycji mojej rodziny salatka powinna sie przegryzc przez kilka godzin,
      wiec troche lepiej

z innych - bigos tym lepszy im wiecej razy odgrzewany, z najnowszych odkryc -
      nalezy gotowac krotko ,bo z czasem robi sie coraz bardziej ciezko strawny

nie nalezy popijac owocow woda badz kanapek z wedlina mlekiem - nigdy mi to nie
      zaszkodzilo
    • ola787 Re: jedzenie i różne mity o nim 01.11.05, 15:07
      1. banany podobno tucza:>
      2. odzywiali sie w sposob prosty-moze tyle tej chemii nie bylo??
      3. salatke zawsze zostawiam na drugi dzien-jest NAPRAWDE lepsza...co?
      • ola787 Re: jedzenie i różne mity o nim 01.11.05, 15:16
        jeszcze o jednej rzeczy slyszalam-ze ciasto cieple szkodzi. ja kocham gorace
        ciasto-prosto z piekarnika- nigdy sensacji nie bylo...
        albo, ze grzyby pieczarki soli sie na koncu, ja sole na poczatku i wcale nie sa
        za slone
        • roseanne z pieczarkami 01.11.05, 15:21
          wyglada tak - ze solone na poczatku puszczaja soki, wiec jesli zalezy Ci na
          zrumienieniu i intensywniejszym smaku to sol na koncu
          jak tylko podduszasz do sosow lub farszow to nie ma to rzadnego znaczenia
      • lammeresse Re: jedzenie i różne mity o nim 01.11.05, 15:25
        ola787 napisała:

> 1. banany podobno tucza:>

Właśnie dlatego umieściłam to w mitach.

> 2. odzywiali sie w sposob prosty-moze tyle tej chemii nie bylo??

Chemii nie było, ale za to sposoby przetwórstwa i higiena produkcji były nieco
        inne. Przechowywanie też. Długość życia też.

> 3. salatke zawsze zostawiam na drugi dzien-jest NAPRAWDE lepsza...co?

Hm, no właśnie - mit dyskusyjny, bo może w smaku i lepsza, ale na pewno zdrowiej
        ze świeżych podać... nie mówię tu o bigosie itp tylko o surowych, pokrojonych
        owocach i warzywach. Chyba lepiej jednak zjadać je od razu.
        • ola787 do lammeresse 01.11.05, 15:36
          1.dietetycy mowia,ze slodkie owoce w nadmiarze tucza-mnie nie utuczyly
          banany:>ale jak czytam o tych dietach, to pisza,ze jablka tucza...komu wierzyc??
          2.nie bylo takiej chemii, ale ludzie jedli kasze z okraska i barszcz i byli
          zdrowi,a czkolwiek srednia wieku byla nizsza.jedli sporo weglowodanow.kasz,
          pieczywa, a malo dodatkow-bylo biednie, ja staram sie robic podobnie,bo jak
          jadlam malo pieczywa a sporo bialka,to moje wyniki badan wskazywaly na
          zakwaszenie organizmu nadmiarem bialka.
          3.lepsze swieze warzywa-np.surowka z owocow najlepsza swieza,bo inaczej robi
          sie wodna,tak samo mizeria i pomidory z cebulka,ale juz surowka z kapusty
          kwaszonej i taka jarzynowa to chyba lepsza za kilka godzin,ale,oczywiscie nie
          oznacza to,ze im starsza,tym lepsza,tylko,ze niech sie zmaceruje.
          • ba_nita Re:ogórki i pomidor 01.11.05, 16:46
            Jak wykażesz odrobinę cierpliwości i najpierw ogórki czy pomidory posolisz,
            odstawisz na sicie na bok i dasz im wypuścić nadmiar posiadanej wody to Ci nie
            klapną.Sałatek owocowych to nie dotyczy - szkoda soku.
          • Gość: Rodrigez Re: do lammeresse IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.05, 21:48
            Przepraszam, ale muszę się spytać. Jaka jest zależność między nadmiarem białka
            a zakwaszeniem organizmu. I co to oznacza zakwaszenie organizmu?
    • Gość: nighthrill Re: jedzenie i różne mity o nim IP: *.elsat.net.pl 01.11.05, 16:24
      Ciasto i majonez można kręcić tylko w prawo, bo inaczej składniki się z
      powrotem rozdzielą:) Babcia zawsze to powtarzała i nadal kręcę wyłącznie w
      prawo:)
    • Gość: vesna Re: jedzenie i różne mity o nim IP: *.torun.mm.pl 01.11.05, 19:23
      Pomidory trzeba obierać ze skórki, bo sie skórka do żołądka przykleja i się
      wymiotuje. Znam parę osób, które twierdzą, że je to spotkało, ale nie mam
      pojęcia skąd wiedzą, że to ta skórka, a nie na przykład nieświeża śmietana, albo
      rybka, albo cokolwiek co jedli tego dnia. I tak samo nie wiem dlaczego to ma
      dotyczyć tylko pomidorów, a nie innych owoców.
      • Gość: KiTTy.DK Re: jedzenie i różne mity o nim IP: 85.218.155.* 01.11.05, 19:44
        Ja akurat wierze w to ze skorka pomidora;)..spotkalo mnie to okolo 5 razy w
        zyciu..I wiem ze to byl pomidor bo zawsze sie zastanawialam co to moze
        byc..Zawsze wiedzialam ze inne rzeczy ktore spozylam byly swieze..
    • Gość: iś Re: jedzenie i różne mity o nim IP: *.kolonianet.pl 01.11.05, 20:02
      Majonez zawsze w prawo, boję się, że by mi ręka uschła, gdybym spróbowała
      inaczej. Baby opadną, jak się będzie tupać, czyt. normalnie chodzić, a nie na
      paluszkach. Dużo jest takich, ale już chyba tylko w przekazach, a nie w
      stosowaniu, ale fajne są, ubarwiają. Przestańcie się kłócić, raczej zadzwońcie
      do babci popytajcie. U nas też jakieś 50 lat temu nie wolno było jeść gorącego
      ciasta i popijać mięsa mlekiem. Nie wolno było, ale spłyło. Ale majonez w prawo.
    • Gość: Jacek Re: jedzenie i różne mity o nim IP: 207.148.162.* 01.11.05, 20:19
      Jak sie pije zimna wode to sie mozna przeziebic (cieply kompot w upalny dzien?).
      • andzia-nie-ania Re: jedzenie i różne mity o nim 01.11.05, 20:22
        Tak, tak - zimna woda do cieplego posilku ? To murowany skret kiszek !

Biedni Francuzi, nie wiedza, na co sie narazaja :))))
        • Gość: Jacek Re: jedzenie i różne mity o nim IP: 207.148.162.* 01.11.05, 20:24
          I tu sie wlasnie mylisz.
          Pzdr
          • andzia-nie-ania Re: jedzenie i różne mity o nim 01.11.05, 20:25
            Gdzie sie myle ???
            • Gość: Jacek Re: jedzenie i różne mity o nim IP: 207.148.162.* 01.11.05, 20:27
              Nigdy nie widzialem zeby ktos mial 'skret' kiszek po piciu chlodnej czy nawet
              zimnej wody (soku) do obiadu.
              Pzdr
              • andzia-nie-ania Re: jedzenie i różne mity o nim 01.11.05, 20:31
                Przeciez podalam to wlasnie jako przyklad _mitu_ !
                A moj brat zawsze usiluje przekonac mojego francuskiego meza, ze "od picia
                wody, to sie zaby w brzuchu zalegaja" ;)))
                Pzdr z Francji
                • irenka82 Re: jedzenie i różne mity o nim 01.11.05, 21:20
                  1.surowe ciasto szkodzi na brzuch-mi nigdy nie zaszkodzilo,wylizuje miske do
                  dzis.
                  2.surowe mleko szkodzi-jak wyzej
      • chicarica Re: jedzenie i różne mity o nim 01.11.05, 22:06
        Zapytaj Arabów - w upał piją ciepłą herbatę miętową. Faktycznie działa, człowiek
        się mniej poci. Ja mam często problemy z gardłem, jak w upał wypiję colę albo
        wodę prosto z lodówy.
        Ale generalnie to też jestem pogromczynią mitów, właśnie zapiłam kanapkę z
        szynką kubkiem mleka ;) I prawie zawsze po obiedzie piję zimną wodę.
        • indiana20 Re: jedzenie i różne mity o nim 03.11.05, 10:59
          A tajemnice picia cieplych napojow w goracy dzien odkryl mi moj profesor
          biofizyki:)Otoz w gardle jest jeden z najwazniejszych tremoregulatorow, taki
          glowny pzelacznik grzanie-chlodzenie dzialajacy na sygnaly zewnetrzne..A teraz
          cytat, bo strasznie mi sie ta wypowiedz psora podobala"Gdy pijemy w upal zimna
          cole, organizm mysli sobie-Hmmm..wydawalo mi sie ze jest goraco, ale nie jest
          arktycznie zimno-i wlacza grzanie"I tak myslac ze sie chlodzimy(chwilowe
          orzezwienie) grzejemy sie:-)Ale jeszcze na goraca herbate w upalny dzien sie
          nie skusilam...;-)
    • lammeresse Re: jedzenie i różne mity o nim 01.11.05, 22:23
      No świetnie, sama pamiętam zalęganie się żab w brzuchu od nadmiaru zimnych
      napojów i ostrzeżenia babci przed atakiem ślepej kiszki w wypadku zjedzenia
      czegoś ze skórką. Surowe ciasto też oraz jedzenie świeżo upieczonego, jeszcze
      ciepłego.

Nie wiem, na ile to jest prawdą, ale rodzina - gdy byłam mała - zawsze
      ostrzegała mnie przed łączeniem ogórka z napojami nabiałowymi (zsiadłe mleko,
      śmietana, kefir itp), roztaczając przede mną wizję spędzenia całego dnia w
      toalecie. A na moje pytanie "a mizeria?" wzruszali ramionami, czasem mówili: "to
      co innego". Kilka razy w życiu z ciekawości dokonałam tego połączenia i nic... a
      końskiego żołądka nie mam.

Aha, może to niekoniecznie z efektem kulinarnym, ale przy użyciu jednego z
      popularnych składników: w dzieciństwie byłam wielokrotnie świadkiem sytuacji, w
      której najpierw rozsypała mi się sól a potem pokłóciłam się z kimś bardzo ostro.
      I jak tu nie być przesądnym (tfu, tfu).
    • lammeresse mity alkoholowe (też pokarm, dla niektórych ważny) 01.11.05, 22:27
      Zupełnie inna para kaloszy: "jednym piwem się człowiek nie upija" czy "kieliszek
      wódki każdemu dobrze zrobi"... yyy... medycyna ludowa niestety działa nadal -
      jak coś Cię boli - napij się!

Mit alkoholowy zupełnie inny, stosowany przez mojego kolegę-imprezowicza na
      studiach. Stwierdził on, iż nie będzie aż tak bardzo pijany, jeśli wcześniej
      "przemyje" układ pokarmowy tłuszczem... i wypił butelkę oleju słonecznikowego.
      Aż mi się słabo zrobiło. Oczywiście, był naprany jak zwykle :-)
    • Gość: zadumana Re: jedzenie i różne mity o nim IP: 213.17.230.* 02.11.05, 10:10
      Te skórki przywierające do żołądka, to mit całkowity. Może szkodzą pomidory
      akurat z chemią w nadmiarze. Po pobytach w krajach zbliżonych do
      śródziemnomorskich podaję pomidory ze skórką. Np. w sałatce typu pomidor,
      ogórek, cebula, papryka w cząstkach plus oliwa. Również w typowo polskiej
      sałatce z pomidorów. Zjedliśmy tego tonę. Moi rodzice kiedyś też, chociaz
      mówili, że ich rodzice przestrzegali przed taką beztroską - znajomi lekarze też
      odradzali. Od wielu lat nic się nie dzieje złego.

Podobnie miało szkodzić gorące ciasto drożdżowe, a teraz wszyscy jedzą gorącą
      pizzę i nic...
    • brunosch Re: jedzenie i różne mity o nim 03.11.05, 11:14
      Nie wolno popijać owoców wodą, ani tym bardziej mlekiem, co nie przeszkadza
      podawać np. jagód ze śmietaną, czy koktaili na mleku i owocach.

nie należy łączyć w jednej potrawie cebuli i czosnku (nie wiadomo dlaczego)

zimą nie należy jeść lodów :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka