Gość: andrea IP: *.mofnet.gov.pl 04.11.05, 13:46 Czesc. Od niedawna mieszkam w Polsce. MOzecie mi polecic smaczny ryż? W torebkach? Sypany? Dzieki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sikoreczka91 Re: najlepszy ryż-?? 04.11.05, 14:14 Najzdrowszy i wg. mnie najsmaczniejszy jest ryż brązowy(naturalny), ale ostrzegam, gotuje się go ok 30 min. i jest on w porównaniu z białym dość drogi. Na drugim miejscu stawiam ryż parboiled, czas gotowania ok 15-20 min., nie rozpaprze się tak jak zwykły, jest dobry na ostro i na słodko. W sprzedaży są również różne odmiany ryżu białego, ja z reguły go nie kupuję, bo wychodzi mi papka. Jednak pozytywnie zaskoczył mnie ryż basmati, choć biały to ładnie się ugotował, ziarenka całe. W Polsce można kupić ryż w woreczkach (jeden karton= woreczki 4x100g), w 1kilowym opakowaniu, czasem tez 3 lub nawet 5 kg. Takie duże ilości sprzedają zazwyczaj w hipermarketach. Rozglądaj się za promocjami, bo mozna dużo zaoszczędzić. Ja nawet gdy kupię ryż w torebkach, to wysypuję go do garnka, wtedy łatwo można kontrolować twardość. Pozdro! Odpowiedz Link Zgłoś
patyska Re: najlepszy ryż-?? 04.11.05, 14:28 ja uwielbiam ryz basmati - jest sypki, ma fajny posmaczek - ale z tym posmaczkiem to ostroznie, znam ludzi, ktorym sie kojarzy z myszami ;) kazdy ryz jest smaczny jesli sie go przed zalaniem woda podsmazy na masle. ja nie korzystam z ryzu w woreczkach. ryz brazowy jest bardzo zdrowy, ale jego smak jak posmaczek basmati - nie kazdemu "wchodzi" ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xena Re: najlepszy ryż-?? IP: *.access.telenet.be 04.11.05, 15:34 Podpisuje sie pod sikoreczka . Ryz brazowy pasuje do podobnych potraw jak z kasza gryczana czyli z grzybami ,zrazami i roznymi mielonymi kotletami typu hamburger natomiast paraboiled do potraw z curry , drobiu , chinszczyzny oraz potraw o smaku bardziej slodkim Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: najlepszy ryż-?? IP: 207.148.162.* 04.11.05, 21:19 A moze masz znajomych Chinczykow, Wietnamcztykow, itd (powaznie). Nikt tak nie zna sie na ryzu jak oni. Jesli ktos mowi ze mu zawsze papka wychodzi z 'normalnego, bialego' ryzu to znaczy ze nie umie go gotowac. My kupujemy ryz w duzych worach (10-20 kg), najczesciej wyprodukowany na Dalekim Wschodzie (Chiny, Tajlandia). Z odmian (tych popularnych) to chyba Basmati i Jasminowy). Duzo taniej i przez dlugi czas ma sie ten 'sama' odmiane ryzu. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senin zgadzam sie z jackiem IP: *.158.240.220.dsl.comindico.com.au 04.11.05, 23:06 a co do parboiled ... polecanie go jest troche .. nie tego;(( i swiadczy raczej o powierzchownej znajomosci tematu jasminowy i basmati sa swietne i nie potrzeba do nich zadnego zawijania w poduchy, pierzyny, gazety. wystarczy zwykly garnek z pokrywka, odpowiednia ilosc wody, i odpowiedni czas gotowania. Poczatkujacy moga podeprzec sie dodaniem jakiegos tluszczu - papka nie wyjdzie, nie ma prawa :) i jeszcze: mnie osobiscie nie podoba sie plukanie ryzu PO ugotowaniu, wyplukuje sie z niego w ten sposob witaminy gotowanie tak jak ziemniakow, w duzej ilosci wody, tez swiadczy o nieznajomosci tematu - mowie, oczywiscie, o gotowaniu na sypko Odpowiedz Link Zgłoś
syswia Re: zgadzam sie z jackiem 05.11.05, 04:46 :) tylko basmati pozdr, sto kobiet Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xena Re: najlepszy ryż-?? IP: *.access.telenet.be 05.11.05, 02:05 Polecanie paraboiled jest jak najbardziej tego bowiem zachowuje on wszelkie wartosci oraz blonnik jak nieoczyszczony ryz brazowy czego nie mozna powiedziec o ryzu bialym ( podobnie jak z maka) Natomiast zgadzam sie co do plukania i odcedzania , gotowania w duzej ilosci wody itp oraz przekletych woreczkow Ryz powinien sie ugotowac w garnku i wciagnac cala wode . Ja robie ryz bez tluszczu ,dodaje tylko smaki i zawsze mi wspaniale wychodzi ,bez zawijania w kolderki- nie mozna go tylko przegotowac Do brazowego natomiast dodaje grzyby i po ugotowaniu dodaje wysmazona cebule wiec troszeczke sie obtlusci od tej cebuli ale nie w trakcie gotowania W zasadzie ryz to potrawa dietetyczna czyz nie ? Dobry jest tez dziki /mieszany z bialym rowniez gotuje sie dluzej , trzeba po prostu dogladac , dolewac po troszke goracej wody i w odpowiednim momencie wylaczyc i potrzymac pod pokrywka ot i cala filozofia Odpowiedz Link Zgłoś