Dodaj do ulubionych

kurczak, sezam i mleko kokosowe - wdzięczne?

08.11.05, 15:06
Ola chce pomocy w tym wdziecznym temacie...:-)

\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\
mam kurczaka,sezam i mleczko kokosowe...-HELP
ola787 08.11.05, 14:53 + odpowiedz
mam kurczaka,sezam i mleczko kokosowe...jak to polaczyc w pyszna calosc??
potrzebuje pomocy
///////////////////////////////////////////////////////

Obserwuj wątek
    • ba_nita Re: kurczak, sezam i mleko kokosowe - wdzięczne? 08.11.05, 15:13
      Hmmmm....Sezam bym najpierw uprażył na suchej patelni. Kurczak w paski i
      podsmażony na oliwie (jak rozumiem z przyprawami krucho więc sól i pieprz),
      potem dodał mleczko i na małym ogniu dusił do momentu zgęstnienia całości. No a
      potem ryż i surówka z kapusty pekińskiej, rzodkiewki, zielonego ogórka,
      kukurydzy podlana jogurtem z koperkiem lub winegretem.
      • marghe_72 Re: kurczak, sezam i mleko kokosowe - wdzięczne? 08.11.05, 15:28
        a ja bym zrobiła zupę
        tyle,ze mleko i mięso to nieco za mało
        przydałoby sie .. chili, trawa cytrynowa itp
        • ola787 Re: kurczak, sezam i mleko kokosowe - wdzięczne? 08.11.05, 15:31
          ja mam przyprawy, pieprz, sol, tymianek,curry,oregano,szalwie,nawet swieza
          bazylie,tylko chodzilo mi o to, jak skomponowac te 3 skladniki w umiejetny
          sposob.mam tez wloszczyzne
          • marghe_72 Re: kurczak, sezam i mleko kokosowe - wdzięczne? 08.11.05, 15:34
            nie masz nic ostrego?
            chil;i, sambal.. tabasco?
            • Gość: ola787 marghe_72 IP: *.sds.uw.edu.pl / *.sds.uw.edu.pl 08.11.05, 17:23
              mam cos ostrego-ostry atak choroby wrzodowej zoladka:> mowie powaznie, dlatego
              chwilowo musze sie wyrzec ostrych przypraw,buziaki
              • marghe_72 Re: marghe_72 08.11.05, 17:24
                no tak, to faktycznie zmienia postać rzeczy
                zdrowia zyczę
              • jacek1f rob jak Banita i M mowia bez ostrosci... no moze 08.11.05, 17:25
                imbirem i czosneczkiem dopraw - smaz szybko i mocno, potem z mlekiem koko dus
                dluuugo do miekkosci tortalnej.
                :-) smacznego i zdrowka!
                • jacek1f :-) totalnej - miało być. n/t 08.11.05, 17:25
                  • Gość: ola787 Re: :-) totalnej - miało być. n/t IP: *.sds.uw.edu.pl / *.sds.uw.edu.pl 08.11.05, 17:40
                    dobra,zaraz zrobie, jak mowicie, ja wczesniej moczylam tego kuraka w mleku-ktos
                    kiedys mi mowli,ze tak sie robi z drobiem. jak zrobie, to napisze, jak wyszlo.w
                    ogole w pierwszejn wersji mialam kroic te piers w gruba kostke i ugotowac razem
                    z mieszanka chinska oerlemans, a na koncu dodac makaron ryzowy,zeby powstalo
                    cosik na ksztalt takiej zupki chinskiej z wkladka, ale patrze, a tu i sezam i
                    to mleko, wiec mysle sobie, ze moze Was spytam:> powiem jak wyszlo. a swoja
                    droga to polecam ta zupke chinsk, co opisalam
    • patyska Re: kurczak, sezam i mleko kokosowe - wdzięczne? 08.11.05, 15:31
      a czy nie da sie z tego zrobic kurczaka w ciescie kokosowo-sezamowym? Miszcze, pomozcie... do ryzu,
      sosu slodko-kwasnego, surowki z kapuchy na sposob chinski? tak fajnie, jak z "chinskiej" budy ;)
    • marghe_72 Re: kurczak, sezam i mleko kokosowe - wdzięczne? 08.11.05, 15:41
      w takim razie moze cos takiego

kuraka obsmazyć na oliwie
      w tzw miedzyczasie posiekac trochę czosnku i cebuli, przydałaby sie ostra
      papryczka ale mozesz ją czyms innym ostrym zastąpić
      kuraka zdjąc
      na patelnie wrzucić posiekaną cebule i resztę
      dodać prażonych orzechów arachidowych (mozesz spróbowac zastąpić sezamem),
      wrzuc ponownie kurczaka, zalej mlekiem kokosowym, dopraw do smaku.
      Dus około 30 min.
    • Gość: ola787 Re: kurczak, sezam i mleko kokosowe - wdzięczne? IP: *.sds.uw.edu.pl / *.sds.uw.edu.pl 08.11.05, 18:41
      pyszne...dalam jeszcze curry, ale nieduzo. tej cebulki tez malo i czosnku tez
      symbolicznie. domyslam sie,ze lepsze, jak smak jest ostrzejszy, ale i tak
      fajniutki smaczek:>
      ugotowany ryz pomieszalam z kukurydza z puchy i wyszedl taki kolorowy,wlozylam
      go do takiej malej miseczki w ksztalcie polkuli-docisnelam i wyszla taka
      babeczka, ktora oblozylam ta potrawka:>

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka