Gość: Kira IP: *.kv.net.pl / 192.168.0.* 06.10.02, 22:28 Kochani! potrzebuje przepis /wypróbowany!!!/ na drobne pierniczki. Z tych różnych książkowych to mi wychodza twarde. Pomóżcie! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
roseanne Re: Pierniczki 06.10.02, 23:27 one powinny wyjsc twarde. robi sie srednio ze dwa tygodnie przed data podania i pakuje w woreczek foliowy - wtedy miekna i sa pyszne Odpowiedz Link Zgłoś
pseudo_ Re: Pierniczki 10.10.02, 13:43 1szklanka cukru 1kostka masla 1szklanka miodu 3 jajka 3plaskie lyzki kakao 3plaskie lyzeczki sody przyprawy do piernika(ok 4packzi) duzo maki(ok 6szklanek) robimy na poczatku karmel:3plaskei lyzki cukru upalic,dodac 1szklanke wody,ccaly czas mieszac maslo,cukier miod i kakao zagoowac i polaczyc z karmelem po przestygnieciu dodac jajko,sode przyprawy i make,przerniesc na blat,rozwalkowac,wyciac i piec:-))))))))) wychodzi totalna pychota:--))mieciutkie,pachnace...czasami polewm je 'kupna' waniliowa polewa(nie umiem robic sama) i zanim ostygnie posypuje czekoladowymi wiorkami. Nie dosc ze smczne ,to jeszcze slicznie wygladaja(zwlaszcza te w ksztalcie gwiazdek i choinek). Odpowiedz Link Zgłoś
pseudo_ Re: Pierniczki 10.10.02, 13:45 jest jeszcze roznica pomiedzy twardymi peirnikami i pysznymi,a twardymi i suchymi;-)) ja osobiscie wole miekkie.Podobno ich 'twardosc' zalezy od temperatury jaka jest w kuchni.Mojej kolezance np.wychodza(ten sam przepis)bardzo twarde..spytam sie dokladnei z czego to wynika.pfffff,juz sie zaczelam bac,ze prze najblizsze swieta bede wcinac twarde jak kamien.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linn Re: Pierniczki IP: *.dialup.tiscali.it 12.10.02, 15:20 Twardnieja po wyjeciu z piekarnika. Ja przchowuje je w metalowym pudelku, a wyjmuje wieczorem i klade na talerz porcje na nastepny dzien. Rano sa miekkie / pobieraja wilgoc z powietrza /. Odpowiedz Link Zgłoś