Gość: basiek13 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.05, 18:51 Jak przyprawiacie buraczki gotowane, tarte, duszone? Ja zwykle dodaje sok z cytryny, sól,czosnek, łyżeczke masła, śmietane na końcu. Może coś innego zaproponujecie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ba_nita Re: gotowane buraczki 15.11.05, 19:07 Pieprz by się jeszce przydał i posiekana w drobą kostkę cebula wcześniej zeszklona na maśle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doma Re: gotowane buraczki IP: 217.17.33.* 15.11.05, 19:17 Ja robię tak: gotuję buraczki (albo kupuję parzone - szybciej). Trę na tarce drobnej dosyć. Robię zasmażkę. Na zasmażkę daję buraczki trochę duszę i przyprawiam tylko 3 rzeczami: cukrem, solą i kwaskiem cytrynowym. Wychodza PYCHA !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czytająca Re: gotowane buraczki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.05, 19:53 też tak robię, są super Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: egra Re: gotowane buraczki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.05, 19:56 Posiekana cebulka, tarte jabłko, sól, pieprz, sok z cytryny. Właśnie zrobiłam, mniamuśne... Odpowiedz Link Zgłoś
zielona_lemona Re: gotowane buraczki 15.11.05, 19:57 Ja dodaję tarte jabłko , pieprz , sól , odrobinę cukru , sok z cytryny i śmietanę. Odpowiedz Link Zgłoś
brynia2 Re: gotowane buraczki 15.11.05, 19:59 Gotuję w szybkowarze, trę na dużych oczkach, sól, cukier, jabłko, soczek z cytrynki, zero mąki i tłuszczu. Podgrzewan. Koniec roboty. Mniam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iś Re: gotowane buraczki IP: *.kolonianet.pl 15.11.05, 20:18 Kilka tygodni temu upiekłam pierwszy raz i w życiu więcej nie ugotuję. Lepsze są. A doprawiam tak: na ciepło starte na miazgę, tylko sól, cukier, pieprz i śmietana. Na zimno starte na dużych oczkach, cebula, przyprawy, sos winaigrette.Ładnie też wyglądają duże, cienkie plastry przełożone cebulą i doprawione. Odpowiedz Link Zgłoś
angieblue26 Re: gotowane buraczki 15.11.05, 20:46 Pieprz, sol, ziele angielskie, lisc, lyzeczka cukru + 2 lyzki soku z cytryny ewentualnie octu. Robie zasmazke z maki i masla. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ebetka Re: gotowane buraczki IP: *.bielsko.dialog.net.pl 15.11.05, 22:11 ugotowane i utarte buraczki zalewam zalewą, można potem dać do słoików i zagotować na zimę. Zalewa: do smaku sól, cukier, ocet, woda i mielony kmin wszystko zagotować i zalać buraczki odstawić przynajmniej na 1 godz. Odpowiedz Link Zgłoś
angieblue26 Re: gotowane buraczki 15.11.05, 23:19 Buraczki na cieplo mozna posypac siekana natka. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: gotowane buraczki 15.11.05, 23:51 np tak kroję w kostkę, doaje ogorka kisoznego a do tego sos musztardowy a do zwykłych tartych wystarczy mi cytryna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaprys Re: gotowane buraczki IP: *.dynamic.qsc.de 17.11.05, 04:47 podsmazana cebula, sol, cytryna, cukier, jablko cynamon zamiast cukru. suszone sliwki, pieprz cayenne, na zimno jako salatka: sol, sok z sytryny, starte jablko, cukier Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zadumana Re: gotowane buraczki IP: 213.17.230.* 17.11.05, 13:04 Mam dwie uwagi: 1. Moja teściowa do buraczków wlewała trochę octu ze słoiczka z marynowanymi śliwkami. Jej zalewa była zawsze bardzo delikatna. Smak był niesamowity, a ocet był jak super ocet winny. 2. Buraczki najlepiej po umyciu wsadzić w mikrofalówkę. Nie ma utraty koloru i wilgoci, bo wszystko odbywa się bardzo szybko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: saxifraga Re: gotowane buraczki IP: *.sec.osceint / 193.201.41.* 17.11.05, 15:13 Raz inaczej: Upieczone, obrane ze skory buraczki pokroic w kostke. Czerwona cebule pokroic w "dzwonka", smazyc na masle, dodac buraczki, smazyc dalej, podlac szklanka soku pomaranczowego, posypac rodzynkami i ziarnami slonecznika, doprawic grubo mielonym pieprzem i sola. Podawac do pieczeni itp. Pozdrawiam, Saxifraga Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: basiek13 Re: gotowane buraczki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.05, 22:20 Dziekuję za super przepisy, jest w czym wybierać. Odpowiedz Link Zgłoś