Dodaj do ulubionych

imbir...???

IP: *.si11.com 18.11.05, 21:15
Co zrobic ze siwezym imbirem, ktroe pojawily sie jais czas temu w sklepech.
Jak je przyrzadzacie??/
Obserwuj wątek
    • Gość: Xena Re: imbir...??? IP: *.access.telenet.be 19.11.05, 02:42
      Imbiru sie nie przyrzadza , dodaje sie do potraw i sosow jako przyprawe tak jak
      np curry .
      Kup sobie malutki korzonek i sprobuj . w razie czego kroisz go i rozgniatasz
      jak czosnek i dodajesz do czegos .
      Mnie bardzo bardzo malenka czesc korzonka zwykle wysycha ale mozna zamrozic i
      bedzie Ok , jakos nie jestem zwolenniczka imbiru aczkolwiek czasem dodaje do
      niektorych potraw . Ale sa smakosze imbiru zauwazylam na forum moze i ty tez
      sie staniesz ?
    • wandap1 Re: imbir...??? 19.11.05, 03:02
      Swieże kłącze imbiru przechowuj w szufladzie lodówki. Do potraw
      np.mięso :zetrzyj na tarce do ziemniaków/po obraniu skóry/,dodaj sosu
      sojowego,gałki muszkatołowej ,czosnku,pieprzu, miodu,musztardy i oleju/bez
      soli/.Wszystko wymieszaj i dodaj mięso ,wstaw na godzinę/najlepiej na 24 g./ do
      lodówki. Przed smażeniem lekko posól.Starty Imbir mozesz dodać do herbaty z
      miodem/na przeziębienia/-uwaga:jest dość ostry, do rosołu-pokrojony w cienkie
      plastry inbir,czosnek, gałka m,pieprz kolorowy,kardamon i 1 cebula, woda
      mięso/po trochu wołowego,wieprzowego i drobiu. gotuj na małym ogniu,aż będzie
      prawie miękkie,wtedy dodaj pokrojoną włoszczyznę i sól.Grzane piwo-2
      żółtka,miód ,starty imbir,gałka,cynamon,kardamon i przyprawa 5 smaków 3łyżki
      cukru.Wczsie ucierania jajek zagrzej piwo/nie zagotuj/ i mieszając wlej utarte
      z przyprawami żółtka.Porcja na 3 osoby,doskonała na przeziębienia i smaczna.
      Pozdrowienia W

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka