Gość: łakomczuszek Re: przepis na ciasto rafaello IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.05, 20:48 Nie wiem, czy podoba Ci się ten prepis, ale jest sprwdzony i moim zdaniem torcik jest baaaaaardzo pyszniutki i łatwy do zrobienia. Ciasto: 8 jajek szczypta soli 8 łyżek cukru cukier waniliowy 5 łyżek mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej płaska łyżeczka proszku do pieczenia tłuszcz i bulka do formy Masa: 250 ml śmietany kremówki 250 ml śmietany 18% 2 tabl.białej czekolady (najlepiej Milka) paczka biszkoptów długich 250 ml adwokata 200 g wiórków kokosowych pralinki Rafaello do dekoracji Przygotowanie: Białka ubić ze szczyptą soli na sztyno, dodać cukier i cukier waniliowy. Nadal ubijać i ubijając dodawać żółtka. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. Wymieszać. Przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bulką tartą tortownicy. Upiec w ok. 180o C. (jakieś 45 - 50 minut wystarczy). Wykonanie masy: Obie śmietany wymieszać, podgrzać, rozpuścić w nich czekoladę. Schłodzić (koniecznie i dość mocno!)i ubić. Wymieszać z pokruszonymi biszkoptami, ajerkoniakiem i połową wiórków. Upieczony biszkopt pokroić na 3 części. Część kremu odłożyć do dekoracji, a resztą przełożyć biszkopt. Pozotałym kremem rozsmarować na całym torcie i tort posypać wiórkami. Udekorować czekoladkami. Smacznego! Odpowiedz Link Zgłoś
toska.a Re: przepis na ciasto rafaello 21.11.05, 20:59 Po wpisaniu słowa rafaello wyszukiwarke tom tutaj i w galerii potraw wyskakuje mnóstwo przepisów(trochę inwencji twórczej): Przepisy forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=23520298&a=23520298 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=19252028&a=19252028 przepisy ze zdjęciami forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=24509940 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=28731565&a=28731565 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=25676086&a=25676086 Pozdrawiam gorąco:) Odpowiedz Link Zgłoś
chantal11 Re: przepis na ciasto rafaello 22.11.05, 13:13 Przepis ten na rafaello dostałam od zawodowej kucharki.Jest prosty,niedrogi i przepyszny.Wielokrotnie sprawdzony,kazdemu bardzo smakuje. Biszkopt(nie bede powtarzała przepisu,bo wiadomo jak sie go robi) Masa na rafaello: 20 dag masła 20 dag mleka w proszku w proszku-"niebieskie" 10 dag migdałów,krojonych w płaty 20 dag wiórek kokosowych 2 łyżki cukru pudru 1/2 szklanki likieru kokosowego 2 białka 1 dzem ananasowy Biszkopt posmarowac dzemem ananasowym.Masło utrzec z cukrem pudrem.Gdy powstanie jednolita masa,dodac migdały,mleko w proszku,wymieszac.Nastepnie dodac kokos,likier i ubite białka.Kokosu zostawic troche do posypania rozsmarowanej masy.I tyle.Polecam ten przepis,a gdy ktos go wyprobuje,prosze podzielic sie wrazeniami smakowymi:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: limba Re: do chantal11 IP: *.mos.gov.pl 22.11.05, 15:46 Pytanie zasadnicze: A jak się komponuje to masło z proszkiem [surowe mleko w proszku niestety nie jest smaczne] i z surowymi białkami [czyli z pianą]? Do masy maślanej dodaje się zwykle jajka ubite „na parze” lub w tzw. „kąpieli” z gorącej wody. Wtedy podczas termicznej obróbki tracą surowy smak i dobrze się łączą z utartym masłem – na jednolitą masę. Najbardziej jednak zastanawia mnie to mleko, chyba ten proszek musi być wyczuwalny w kremie. Kiedyś zostałam poczęstowana tortem przełożonym kremem maślanym zmieszanym z „surowym” proszkiem budyniowym – tort prezentował się b.ładnie [był kolorowy] i autorka była z niego bardzo dumna. Ale ... do czasu degustacji, goście zostawili niedojedzone porcje, tłumacząc się brakiem apetytu po obfitym daniu głównym. I stąd moje zastrzeżenia – przez analogię. Przepraszam, to nie krytyka, ale ten przepis nie jest podobny do żadnego, który znam, a lepiej takie rzeczy wcześniej wyjaśnić, zanim się wypróbuje. Odpowiedz Link Zgłoś
chantal11 Re: do chantal11 22.11.05, 20:44 Zapewniam,ze po wymieszaniu wszystkich składnikow,w smaku mozna wyczuc likier kokosowy,sam kokos oraz migdały.Co do białek.Zawsze,kiedy rozbijam jajo,wrzucam je na kilka sekund do wrzatku,potem ubijam,na parze ubijam kiedy przepis tego wymaga,ten nie.Lecz jesli ktos uwaza,ze tak trzeba,to nie widze przeszkod. Ja nie wyczuwam mleka w proszku(robie tylko z tego niebieskiego!)Wiem,ze ten przepis jest inny od bardzo wielu tu podawanych,degustowałam rozne Rafaella,i te z cukierni(jak dla mnie to fuj!), i z innych przepisow.Jak dla mnie ten jest najlepszy.Miałam to ciasto na komunii corki(kilka lat wstecz) i od tej chwili gosci u mnie czesto. Odpowiedz Link Zgłoś
bfinger Re: do chantal11 24.11.05, 12:21 Chantal, napisz proszę dokładnie o jakie mleko chodzi. Dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
chantal11 Re: do chantal11 12.12.05, 12:35 Odpisuje dopiero teraz,przepraszam zainteresowaną,nie śledziłam watku.Chodzi o mleko w proszku w niebieskim opakowaniu.Takie jakie kiedys podawało sie niemowlakom,a jest w sprzedazy do dzis. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
tingavinga Re: do chantal11 10.01.06, 22:37 Czy ktos wyprobował ten przepis? Jest dobry? brzmi apetycznie Odpowiedz Link Zgłoś