Gość: MK IP: 217.153.60.* 16.10.02, 12:00 Czy ktoś z Was ma jakieś ciekawe przepisy z wykorzystaniem wędzonego łososia? Proszę o podanie. Serdecznie dziękuję. MK Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: giezik Re: Pomysły na wędzonego łososia IP: *.waw.pdi.net 16.10.02, 12:14 ugotuj makaron (penne, czyli po naszemu rurki te grubsze) Pokrój lososia w kawałeczki Odcedz makaron (nie przelewajac zimna woda). Do tego wrzuc pokrojonego lososia, zamieszaj, na koniec dodaj śmietany (18-22%), białego pieprzu i gotowy lekki obiadek, który nawet moje dziecko, mimo niecheci do łososia w innej postaci, chetnie zjada (jak potrzebujesz ziołowania, to poszalej z koperkiem) Odpowiedz Link Zgłoś
hania_76 Re: Pomysły na wędzonego łososia 16.10.02, 12:29 Gość portalu: MK napisał(a): > Czy ktoś z Was ma jakieś ciekawe przepisy z wykorzystaniem wędzonego łososia? > Proszę o podanie. > Serdecznie dziękuję. > MK Na plastry opieczonej bułki, posmarowane masłem, połóż po plasterku wędzonego łososia a na to po plastrze ementalera albo goudy i zapiecz w piekarniku dopóki ser się nie rozpuści. Pycha! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolewora Re: Pomysły na wędzonego łososia IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 16.10.02, 15:12 To jest spolszczony i odchudzony sposób na łososia jedzonego w Szwecji łososia/ może do tego być spokojnie taki paczkowany sałatkowy czyli małe ścinki ja kupuję to w makro za śmieszne pieniądze / pokroić w małe kawałki w misce wymieszać serek homogenizowany z puszką czerwonego drobnego kawioru do tego sporo siekanego koperku trochę soli dodać łosośia i na chwilę do lodówki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ag Re: Pomysły na wędzonego łososia IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 26.10.02, 21:11 To jest naprawde pyszne. Może jakieś inne przepisy z tej serii. Zrobiłam i cała rodzinka sie zajadała. Dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia_ania Re: Pomysły na wędzonego łososia IP: *.vic.bigpond.net.au 17.10.02, 13:55 Jezeli chcesz zrobic przystawke na wytworne przyjecie proponuje ugotowac zielony asparagus: w duzym garze - duzo wody lekko posolonej, wrzucic na wrzaca wode asparagus uprzednio przyciety - odciac twarde konce lodyzek, gotowac krotko, az bedzie miekki ale jeszcze lekko 'chrupiacy', przelac zimna woda lub wlozyc do lodu, dobrze odcedzic. Potem owijamy kazda lodyzke asparagusa kawalkiem wedzonego lososia i ukladamy ozdobnie na talerzu. I tak dalej. Podaj z sosem hollandaise (nie mam pod reka przepisu, ale jak chcesz, moge znalesc) Smacznego! Odpowiedz Link Zgłoś
wodnik74 Re: Pomysły na wędzonego łososia 17.10.02, 14:36 jadłam raz taką rzecz jak roladki z łososia i sera koziego i chyba pietruszki. To było przepyszne, ale nie pamiętam jak się robi ... może ktos wie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AST Roladki z lososia IP: *.dialo.tiscali.de 17.10.02, 16:11 Platy wedzonego lososia ulozyc na folii kuchennej przezroczystej. Posmarowac kremem z ricotty z malzami lub podobnym. Zrolowac przy pomocy folii i owiniete w folie wlozyc do lodowki. Przed podaniem pokroic w plastry. Krem z ricotty: zmiksowac ricotte z malzami (z owocami morza czy czymkolwiek innym z ryb), doprawic sola, pieprzem, pietruszka, tabasco, dodac troche zelatyny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giezik wędzony łosos_ raz jeszcze IP: *.waw.pdi.net 24.10.02, 09:37 masełko, plaster (grubszy) wedzonego lososia. 2 jaja. rozgrzewamy masło, kładziemy łososia i na nim "sadzimy" jaja. sól, pieprz (biały) smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
goga.74 sos do spagetti 17.10.02, 16:14 Juz kiedys podawalam, top moj ulubiony: Przepis na sos: Na patelni udusic cebulke i cukinie (az bedzie miekka). Dodac smietane, 2-3 lyzki zielonego pesto i pokrojenego w drobne kawalki wedzonego lososia. Po dodaniu skladnikow gotowac chwilke na malym ogniu. Smacznego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bumcyk Re: sos do spagetti IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 18.10.02, 15:23 ot po prostu: makaron + zielone pesto + łosoś + oliwa z oliwek , na górę troche pietruszki , odrobinę soku z cytryny i tyle Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malgosia Re: lososiowa zupka IP: *.waw-smy.tdci.pl 24.10.02, 10:13 albo pyszna zupka: litr wody, dwie kostki rosolkowe parenascie rozyczek kalafiora pare rozyczek brokul zagotowac az zmiekna, zmiksowac dodac duzo kopru i nakladac na talerze gdzie juz czekaja lososiowe scinki (takie jak pare postow wyzej) losos swietnie sie podgrzeje w goracej zupce pyyyychaaaa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hedonist Re: Pomysły na wędzonego łososia IP: *.chello.pl 27.10.02, 20:48 Najlepszy jaki znam to świeży łosoś norweski i zimny szampan "brut" wszystko inne jest niżej Odpowiedz Link Zgłoś