Dodaj do ulubionych

świąteczny piernik

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.05, 17:36
Skoro już odgrzebałam ten przepis przy okazji szukania przepisu na piernik
bez proszku do pieczenia podam go na forum może komuś się przyda,dodam że
piernik jest bardzo smaczny długo zachowuje świeżość. Można z nim
eksperymentować np.polać polewą ,przełożyć powidłami lub kremem.
80 dag mąki
50 dag sztucznego miodu
50 dag cukru
szklanka mleka
4 jaja
5 dag masła
przyprawa korzenna do pierników(3 toprebki)
10 dag skórki pomarańczowej i orzechów
płaska łyżeczka sody
szczypta soli
Mleko wlać do garnka,wsypać cukier,włożyć miód i podgrzać.Gdy cukier i miód
się rozpuszczą zdjąć z "ognia",dodać masło,przyprawy korzenne i sól.Po
ostudzeniu przelać wszystko do miski wbić jaja,ubić trzepaczką,następnie
wsypać mąkę z sodą i dalej ubijać.na koniec dodać bakalie,wymieszać,przykryć
ściereczką i odstawić na dwa dni do fermentacji.Następnie wyłożyć ciasto do
dwóch wąskich(dość długich)form wysmarowanych masłem i wysypanych tartą bułką.
piec ok.1 godz
Obserwuj wątek

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka