IP: *.uni.lodz.pl 08.12.05, 12:08
Od pewnego czasu chodza za mna łazanki(pamiętam ich sam ze szkolnej
stołówki) ale za bardzo nie wiem jak je zrobić,Czy ktoś moze podac mi przepis
na pyszne łazanki !!!
Obserwuj wątek
    • Gość: aga Re: Łazanki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.12.05, 13:31
      Ciasto jak na pierogi (jajko, ciepła woda, sól i mąka) cienko rozwałkować,
      pokroić na paski (ok 3 cm szerokości), paski omączone układać jedne na drugich
      i ciąć w romby." Przesypać" w palcach aby je rozdzielić. Wrzucić do osolonej
      wody z łyżką oleju i po wypłynięciu pogotować dwie - trzy minutki. Wyjąć,
      odcedzić i jeszcze ciepłe, nieopłukane zimną wodą(aby masa lepiej przywarła
      do ciasta) połączyć z masą makową. Masa - trzykrotnie zmielony mak, bakalie
      (rodzynki, migdały i orzechy włoskie), cukier puder (do smaku), dwie - trzy
      łyżki miodu i kilka kropel olejku migdałowego.
      Moja osobista rada - bardzo smaczny jest makaron "łazanki" z Malmy, jak nie
      lubisz lepić ciasta - to polecam i do tego gotowa masa makowa(tylko dodać
      olejek i więcej bakali - głównie migdałów).
      Smacznego Agnieszka
      • ivonne2 Re: Łazanki 08.12.05, 13:39
        Wg mnie, łazanki to makaron z kapustą kiszoną?? Bardzo to lubię, choć
        rzeczywiscie ich smak z dzieciństwa jest niepowtarzalny. Swoją drogą dajecie
        jeszcze coś do tego oprócz kapusty? jakiś boczek z cebulką? mniam chyba zdobie
        jutro łazanki
      • multiaga Re: Łazanki 08.12.05, 13:45
        Wersja klasyczna " stołówkowa" z kapustą i kiełbasą :

        Kapusta biała surowa
        cebula
        kiełbasy przeróżne
        wędzony boczek
        makaron typu łazanki
        sól , pieprz

        (ilość poszczególnych składników wg uznania)

        Makaron ugotować w osolonej wodzie , odcedzić.Kapustę pokroić na ćwiartki
        również ugotować w osolonej wodzie. Cebulę , boczek , kiełbaski pokroić w
        kosteczkę i podsmażyć.Podgotowaną kapustę pokroić w kawałki (ja kroję takie
        kwadraciki jak makaronowe łazanki). Wszystko wymieszać razem i podsmażyć.
        Doprawić solą i obficie pieprzem.

        To taka najprostsza wersja ale ja ją lubię najbardziej.
      • gosia1-73 Re: Łazanki 08.12.05, 18:44
        moje ulubione LAZANKI Z PIECZARKAMI
        kapusta kiszona (jezeli b.kwasna to wyplukac): pokroic, ugotowac,
        odcedzic
        makaron:ugotowac ,odcedzic,przelac zimna woda
        pieczarki,cebula:pokroic, lekko podpiec (na tluszczu)
        dodac kapuste i makaron, doprawic sola i pieprzem( ew.vegeta) ,wymieszac i
        dusic kilka minut. PYCHA!
        • a50 Re: Łazanki 09.12.05, 08:03
          Polecam łaznki z obydwu kapust podgotowane i surowa i kiszona - pycha. Dodatki wg uznania: wędlinka, pieczarki, mięso.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka