Dodaj do ulubionych

Czysty barszcz z buraków czy zupa grzybowa ?

08.12.05, 21:39
Jak to jest u Was w Wigilię? Czy jak ktoś robi zupę grzybową to ma się
rozumieć, że na jego wigilijnym stole nie pojawią się uszka z barszczem i
odwrotnie? U mnie jest tradycja robienia czystego barszczu (nie zabielanego
śmietaną) z uszkami. Ale kiedyś postanowiłam zrobić także zupę grzybową ale
jakoś nie przyjęło się to do naszej tradycji wigilijnych potraw.
Obserwuj wątek
    • Gość: ewka Re: Czysty barszcz z buraków czy zupa grzybowa ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.05, 21:45
      Różnie z tą tradycją bywa i wiem skąd podziały, bo regionalizmu nie mogę się tu
      doszukać. U mnie w domu zawsze była grzybowa (już się ślinię) a u mojego mężą
      barszcz czerwony z uszkami. Po ślubie żadne nie chciało ustąpić. Efekt? Zawsze
      jest i grzybowa i barszcz.
    • Gość: jackk3 Re: Czysty barszcz z buraków czy zupa grzybowa ? IP: 207.148.162.* 08.12.05, 21:47
      Rob to co tradycja 'mowi', ale musza to wszyscy lubiec, inaczej to nie ma
      sensu. Przeciez to w koncu tylko jedzenie...
      Pzdr
      Jacek
      • betsypetsy Re: Czysty barszcz z buraków czy zupa grzybowa ? 08.12.05, 23:20
        Jacku, ja nie pytam czy zrobić jedno czy drugie, ja po prostu jestem ciekawa
        jak jest w innych domach bo "co kraj to obyczaj" (w tym przypadku rodzina)
    • Gość: wiktoria244 Re: Czysty barszcz z buraków czy zupa grzybowa ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.05, 22:11
      u mnie zawsze i barszcz z uszkami i grzybowa.
    • Gość: g Re: Czysty barszcz z buraków czy zupa grzybowa ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.05, 22:23
      w niektórych domach jest jeszcze migdałowa,dzieciaki lubią:)
    • aluc Re: Czysty barszcz z buraków czy zupa grzybowa ? 08.12.05, 22:51
      u nas barszcz z kiszonych buraków
      babcia zawsze robiła grzybową
      u niemęża i jedno i drugie :)
    • Gość: anka Re: Czysty barszcz z buraków czy zupa grzybowa ? IP: 83.9.54.* 08.12.05, 23:28
      A u mnie jest tylko grzybowa.
    • tereza11 Re: Czysty barszcz z buraków czy zupa grzybowa ? 08.12.05, 23:43
      U mnie jest tylko grzybowa z łazankami, u siostry grzybowa i barszcz z fasolą
      jaś a u koleżanki rybna. No właśnie nikt nie pisze o rybnej - ja nie lubię.
    • Gość: rzeszowianka Re: Czysty barszcz z buraków czy zupa grzybowa ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.12.05, 08:44
      U mnie zawsze był czysty barszcz z uszkami i grzybowa ale niezabielena. Ale nie
      wiem jak jest tradycja na Podkarpaciu.
      • Gość: iś Re: Czysty barszcz z buraków czy zupa grzybowa ? IP: *.kolonianet.pl 09.12.05, 09:44
        A u nas długie lata żadnej zupy nie było, to dopiero.Tradycyjnie podawano na
        początek sos grzybowy z kartoflami, natomiast zupę rybną w dzień, bo przeciez w
        Wigilię tez jeść trzeba. A później, jak poszłam z domu, zostawiłam rybną i
        dodałam barszcz.
    • Gość: bozenna7 Re: Czysty barszcz z buraków czy zupa grzybowa ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.05, 10:03
      Nie mam tego problemu - u mnie w domu jest postny barszcz z esencjonalnym
      wywarem grzybowym, tka więc mamy dwa w jednym. Do tego są cebularze - drożdżowe
      bułeczki nadziewane przesmażoną cebulą. Taki barszcz jemy tylko raz w roku
    • marghot u mnie występują obie zupy :) (nt) 09.12.05, 10:08

• jacek1f jak co roku napiszę: i i. n/t 09.12.05, 10:09
        • Gość: Renata Re: Zupa grzybowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.05, 10:22
          jest u mnie od zawsze.Barszczu z uszkami nie robię z powodu pierogów z kapustą
          i grzybami którymi zajadają się wszyscy.A uszka to prawie takie małe pierożki.
          • Gość: Ola Re: Zupa grzybowa IP: *.prv.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 09.12.05, 10:42
            U mnie jak u Renaty - grzybowa i pierogi z kapusta i grzybami. Ale barszczyk
            bardzo lubię.
    • minimago Re: Czysty barszcz z buraków czy zupa grzybowa ? 09.12.05, 10:19
      U mnie od zawsze zupa śledziowa na zimno podawana z gorącymi ziemniakami
      gotowanymi w łupinach (oczywiście wcześniej obranymi :)
    • alka47 Re: Czysty barszcz z buraków czy zupa grzybowa ? 09.12.05, 10:39
      u mnie czysty barszcz z burakow razem z esencja grzybowa
      • Gość: siwa Re: Czysty barszcz z buraków czy zupa grzybowa ? IP: *.adsl.solnet.ch 09.12.05, 10:44
        barszczyk z uszkami ugotowany z dodatkiem wody, w ktorej gotowaly sie grzyby do
        uszek i pierogow.

uszka nadziewam samymi grzybami, pierogi - kapusta i grzybami. uwielbiamy
        zarowno pierogi, jak i uszka, wiec obowiazkowo musi byc to i to :-).
    • jagoda85 Re: Czysty barszcz z buraków czy zupa grzybowa ? 09.12.05, 14:57
      Będąc pierwszy raz na Wigilii u mojej teściowej jadłam wspaniałą zupę żurowo-
      grzybową z tłuczonymi ziemniakami. Teraz zawsze taką robię. Smakuje superowo.
      Już nie mogę się jej doczekać. Pozdrawiam
      • Gość: betsypetsy Re: Czysty barszcz z buraków czy zupa grzybowa ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.05, 17:07
        Poproszę o przepis na taka zupę brzmi ciekawie i smacznie.
        • jagoda85 Re: Czysty barszcz z buraków czy zupa grzybowa ? 09.12.05, 21:05
          Proszę bardzo. Najpierw kiszę sama żur wg przepisu:
          3 łyżki mąki żurowej
          1 litr przegotowanej letniej wody
          1 cebulka
          3 ząbki czosnku
          szczypta soli
          szczypta cukru
          kilka ziaren ziela angielskiego
          2 małe listki liścia laurowego
          Wsypuję to wszystko do kamiennego garnka, dokładnie mieszam, przykrywam gazą i
          pozostawiam do kiszenia. U mnie trwa to maksymalnie 3 dni, ale można dłużej,
          jeśli ktoś lubi kwaśniejszy.
          Dzień przed Wigilią gotuję spore liści suszonych grzybów(różnych; prwawdziwki,
          podgrzyki), używam grzybów do uszek do barszczu czerwonego, pierogów z kapustą
          i grzybami, więc jest sporo wywaru grzybowego. Gotuję razem wywar grzybowy z
          żurem, doprawiam do smaku, dodaję dość sporą ilość mielonych grzybów. Podaję to
          z tłuczonymi ziemniakami. Pychota.
    • nchyb U mnie śą OBYDWIE te zupy! n/t 09.12.05, 15:01

• jagoda85 Re: Czysty barszcz z buraków czy zupa grzybowa ? 09.12.05, 15:01
      Zapomniałam dodać, że czysty barszcz z uszkami też króluje na moim stole, jak
      również i zupa rybna z karpia.
      • Gość: denika6 Re: Czysty barszcz z buraków czy zupa grzybowa ? IP: *.kom / *.kom-net.pl 09.12.05, 15:38
        U mnie wspaniala grzybowa mojej babci, ktora ma wszystkie inne zupy pod soba
        (ojciec mowi na to barszcz grzybowy), a dodatkowo takze pyszny czysty
        barszczyk.
        • Gość: betsypetsy Re: Czysty barszcz z buraków czy zupa grzybowa ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.05, 17:09
          W tym roku zrobię barszcz na wywarze z grzybków tak jak większość z was bo to
          musi być super smak. Dziękuję za inspirację.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka