Gość: magda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.05, 22:47 poproszę o sprawdzony przepis Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nchyb Re: barszcz czerwony 09.12.05, 07:40 a będziesz sama kisić buraki i robić zakwas? Czy chcesz przepis z gotowym koncentratem buraczanym? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: barszcz czerwony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.05, 11:56 sama Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: barszcz czerwony 09.12.05, 13:54 No to zajrzyj na tę stronę: www.jar91.republika.pl/narodzenie.html Ja robiłam dość podobnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niki Re: barszcz czerwony IP: 80.51.222.* 09.12.05, 14:52 Ok. 1,5 - 2 kg (obranych) buraków, włoszczyzna (niekoniecznie), cebula, 1 grzybek suszony, wywar lub kość + przyprawy wg uznania. Ja dodaję sól, pieprz w ziarenkach, liść laurowy, pieprz zmielony, kostkę rosołową i bulionową, trochę vegety, ziele angielskie, szczyptęa cukru. Gotować ok. 1 godz. aż buraki będą miękkie. Po odstawieniu z ognia (gdy zupa nie wrze) dodaj 2 łyżki octu (może być winny, ale ja wolę zwykły). Niech teraz to wszystko postoi kilka godzin (barszcz lepszy jest następnego dnia, dlatego robię go dzień wcześniej). Po kilku godzinach, gdy nabierze koloru odcedż. Uwaga: barszczu po zagotowaniu nie można doprowadzać do wrzenia, bo straci piękny kolor. Do tak przygotowanego barszczu można dodać: fasolę, uszka, groszek ptysioy, krokiety, paszteciki albo po prostu zjeść z ziemniakami. Smacznego. Odpowiedz Link Zgłoś