Dodaj do ulubionych

kluski z makiem i śledzie

09.12.05, 10:34
Drugi rok robię sama Wigilię. Rok temu robiłam kutię, w tym roku chcę
spróbowac kluski z makiem. Czy ktoś moze mi podac na nie przepis? I tak prop
śledzi to jak robicie śledzie na wigilię? Na solone mam kilka pomysłów a na
marynowane? Pozdrawiam i dziekuję za wszystki propozycje.
Obserwuj wątek
    • mamciaa Re: kluski z makiem i śledzie 09.12.05, 11:31
      Witaj!
      Ja robię co roku kluski z makiem. Niestety robię na oko... Makaron najlepszy
      własnej roboty, jeśli kupny to np. jajeczne łazanki. Mak sparzam, mielę. W
      garnuszku rozpuszczam masełko, miód...trochę cukru(jeśli jest potrzeba) taką
      mieszankę dodaję do maku plus olejek migdałowy i roczynki...taką masę makową
      mieszam z gorącym makaranem. Mam nadzieję, że ktoś poda Ci proporcje...ja po
      prostu nie wiem.
      Pozdrawiam
    • rezurekcja raczej jemy zeby zyc 09.12.05, 11:49
      kobieta_na_pasach napisał:

> kupuje zawsze w puszce mieszanke maku z bakaliami i gotowy makaron lazanki.
      > wole isc przed swietami do fryzjera,albo zrobic sobie manicure.

Jeden tak a drugi calkiem na odwrot.
      A czytalas sklad masy bakaliowej?

Poza tym: niektorzy lubia ten przedswiateczny zamet w kuchni. Nie bede im go
      obrzydzac.

Smacznego.
    • rezurekcja makowka - deser z Opolskiego 09.12.05, 11:55
      anet77 napisała:

> Drugi rok robię sama Wigilię. Rok temu robiłam kutię, w tym roku chcę
      > spróbowac kluski z makiem. Czy ktoś moze mi podac na nie przepis?

chcialam Cie namowic na makowke, bylam czestowana i bardzo mi sie spodobala.
      Moim szczurom tez smakowala.

ze strony
      gotowanie.x3m.pl/index.php?przepis=5841
      tu przepis w razie gdyby strone kiedys zamknieto
      Czas wykonania:
      Trudność: bardzo łatwe
      Ocena przepisu [1-10]: 5
      Typ potrawy: Ciasta
      Źródło: www.kuchnia.3miasto.pl
      Wyświetlany: 801
      Komentowany: 0
      Drukowany: 49

Wykonanie:
      50 dag. maku,
      3 łyżki miodu,
      30 dag. cukru do maku,
      1/2 łyżeczki soli,
      20 dag. rodzynek,
      20 dag. orzechów włoskich,
      20 dag. migdałów,
      1/2 szklanki posiekanej skórki pomarańczowej z syropem,
      1 mały zapach migdałowy,
      1 duża strucla,
      2,5 l. mleka,
      1/3 kostki masła.

Mak sparzyć, osączyć i zemleć dwukrotnie. Rodzynki umyć i osączyć. Migdały
      sparzyć, obrać ze skórki i posiekać wraz z orzechami.Bakalie przesmażyć z masłem
      cukrem i miodem. Dodać mak i jeszcze chwilę smażyć. Następnie wlać 1 litr mleka,
      dodać skórkę pomarańczową i zapach.Makówka powinna mieć konsystencję półpłynną
      Struclę pokroić na cienkie kromki. Zagotować w garnku pozostałe mleko, mocno je
      osłodzić i w gorącym maczać kromki strucli, tak żeby dobrze nasiąkły. Namoczone
      kromki kłaśc warstwami w salaterce i przekładać gorącym makiem. Makówkę podawać
      mocno schłodzoną w tym samym naczyniu lub wyłożoną na talerz(jeśli masa ma
      ściślejszą konsystencję).
      smacznego

Ryb nie jadam.
      • anet77 Re: makowka - deser z Opolskiego 09.12.05, 12:15
        Dziękuję za te przepisy tylko mam taką uwagę: u mnie w domu nigdy na wigilię
        nie jadło sie masła, mleka czy jajek a tu to widze w przepisach, Moze ktoś ma
        jeszcze jakieś propozycje takie typowo postne?
        • rezurekcja postne 09.12.05, 16:11
          anet77 napisała:

> Dziękuję za te przepisy tylko mam taką uwagę: u mnie w domu nigdy na wigilię
          > nie jadło sie masła, mleka czy jajek a tu to widze w przepisach, Moze ktoś ma
          > jeszcze jakieś propozycje takie typowo postne?

Typowo postne katolickie to bezmiesne. Dopuszcza sie rybe, poniewaz jakos nie
          uwaza sie jej za mieso.
          Ty masz na mysli postne prawoslawne. Lub weganskie. Ja nie znam.
          W polskiej tradycji wigilijnej wystarczylo nie jesc miesa innego niz ryba.
          • anet77 Re: postne 10.12.05, 08:53
            Nie chodzi mi o postne prawosławne, bo nie pochodze z prawosławnej rodziny.
            Chodzi mi o tradycyjne dania wigilijne, takie jakie robiła moja mama i babcia.
            W nich nie było jajek, mleka, śmietany, majonezu a juz tym bardziej mięsa. Tak
            zostałam nauczona, wychowana i podtrzymuję ta tradycję dlatego o takie dania
            pytam.
            • Gość: Miomio Re: postne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.12.05, 11:59
              Jak to bez jajek ? A pierogi, uszka, a masło to czym pomaścic ziemniaki jak
              niez małem i usmażona cebulką, a ryba taka saute? No a ciasta na deser? Może
              cos pokręciłaś . Przyznam sie ze nie zanam regionu Polski ( równiez wliczam w
              to byłe ) gdzie nie używa sie na Wigilie masła jajek , mleka śmietany itp.
              majnonez rozmumiem - bo to sałatki które w tradycji polskiej rzadko bywały na
              wigili, bra miesa to oczywiste .Muacjami sa takie domy gdzie smaży sie na oleju
              np, rybę ale do inneych rzeczy np. kasputa z grochem daje sie wyłącznie masło
              ale to tylko mutacje tej samej kuchni. Podaj z jakiego regionu jestes tak dla
              ciekawości
              • anet77 Re: postne 12.12.05, 11:15
                Ryba zawsze saute. A do kapust moja mama dodawała zawsze olej a nie masło. Ci
                do pierogów to tez mozna je bez jajka zrobić. A deser w postaci ciasta jest na
                pierwszy dzień świąt, u mnie ciasta w wigilię nie jadło sie. I nic nie
                pokręciłam, awsze moja mama tak robiła a skoro zapraszam rodziców na wigilię to
                chce, zeby mieli tak ajk jedli zawsze i tak jak ja zostałam nauczona.
                • ba_nita Re: Dobra rada. 12.12.05, 11:31
                  Po prostu poproś swoją Mamę o przepisy. Przyznam szczerze, że również pierwszy
                  raz słyszę o tego typu obostrzeniach jak bez masła, jajek itd. a mam rodzinę w
                  kilku rejonach Polski i po obu stronach granicy (wschodnia i zachodnia
                  oczywiście).
              • zonaniezona1 Re: postne 17.12.05, 08:47
                Mazowsze, okolice Płońska. Stamtąd pochodzą moje korzenie. Typowa szlachta
                mazowiecka:))) W życiu nie dodam smietany, masła i mleka do potraw wigilijnych.
                Moi dziadkowie , cały tydzień przed Wigilią jedli tylko chleb i popijali
                wodą :))))
            • rezurekcja posty 12.12.05, 15:53
              ale potrawy absolutnie bez produktow zwierzecych wystepuja w tradycji
              postnej obrzadku wschodniego czyli u grekokatolikow oraz w prawoslawiu.

Polska tradycja katolicka dopuszcza mleko, maslo, jajko, rybe.
              Do kapusty albo olej albo maslo.
              NA pierogi maselko jako omasta.

Chociaz nie wszedzie radycja jest taka sama, bo tu jada sie makowke, tam kluski
              z makiem, a gdzie indziej kutię.
            • quba Re: postne 17.12.05, 08:53
              no to spytaj sie mamy
              my nie wiemy jak zrobic ciasto bez jajek masla i mleka
              ani nie znamy innych przepisow bez tychze ingrediencji
              za to gotujemy smacznie
              prawda, dziewczyny ?
              pozdrawiam wszystkichforumowiczow i zycze Wesolych Świąt
    • fettinia Anett:) 12.12.05, 16:15
      Zajrzyj do watku "Niezbednik wigilijny".Tam jest duzo linkow moze cos
      znajdziesz:)A twoi rodzice pewnie gdzies z okolic goralskich?Bo wiem,ze tam
      postnie i tylko olejem sie wszystko okrasza:)Wlasnie znalazlam pare przepisow-w
      wolnej chwili podrzuce:)Jedynie makowek,makielek nie da sie bez mleka zrobic:)
      • fettinia Re: Anett:)proponuje ci tak:) 12.12.05, 17:33
        Zupa-grzybowa z suszonych grzybow z ziemniakami lub (i)barszcz.
        Ryby-wedzone,sledzie w oleju z cebulka,smazone jesli lubicie na oleju z
        ziolami,ziemniaki w mundurkach,postna kapusta z grzybami-czyli zamiast masla
        cebula smazona na oleju,mozesz podac mace(ciasto-maka+woda-upieczone w
        piekarniku lub na piecu).Jesli zdecydujesz sie na pierogi to ciasto bez jajka,a
        nadziac mozesz kapusta z grzybami.Do tego kompot z suszu:)Bedzie i postne i
        syte:)Jesli masz jakies pytania-prosze pytaj:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka