Gość: mag-ia1 IP: *.aster.pl 12.12.05, 14:09 najlepiej coś co mozna przygotować wcześniej, a pożniej tylko odgrzać. dodam,że osob na obiedzie/a wlasciwie to przez cale święta/ będzie 12,i dobrze by bylo ,żeby to byly 2-3 gatunki. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
roseanne Re: jakie mięso na pierwszy dzień świąt, 12.12.05, 19:50 u mnie bedzie pieczony indor, marynowany w solance - przepis byl na galerii, w watku o indyku Odpowiedz Link Zgłoś
iwonesik Re: jakie mięso na pierwszy dzień świąt, 12.12.05, 20:53 Ja będę miała pieczony schab i karkówkę. Odpowiedz Link Zgłoś
olkao Re: jakie mięso na pierwszy dzień świąt, 12.12.05, 22:05 Najbardziej tradycyjny jest chyba indyk... Co prawda nie jestem pewna, czy to polska tradycja?;-) Bardziej "pachnie" mi "krystmasem" niż Bożym Narodzeniem;-) ale już się przyjęła... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: jakie mięso na pierwszy dzień świąt, 13.12.05, 00:03 skoro ja w USA mieszkam ,to chyba mi pasuje :) staropolski zwyczaj raczej proponowal by perliczke duszona w masle Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: denika6 Re: jakie mięso na pierwszy dzień świąt, IP: *.kom / *.kom-net.pl 13.12.05, 02:00 Schabik nadziewany suszonymi sliwkami, karkowka pieczona, do tego pieczone gruszki z borowkami i byc moze kaczka z jablkami albo cos jeszcze wymyslimy Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: jakie mięso na pierwszy dzień świąt, 13.12.05, 09:59 Polecam kaczkę z pyzami oraz kapustą, a także pieczoną karkówkę. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f uduszę jagnię(cinę) w czerwonym winie z czosnkiem 13.12.05, 10:04 czyli udziec jagnięcy z zpapryka. Nazywa to sie Jagnięcina na czerwono. Odpowiedz Link Zgłoś
patyska Re: jakie mięso na pierwszy dzień świąt, 13.12.05, 10:00 ja zrobie ges z jablkami ;) Odpowiedz Link Zgłoś
mag-ia1 Re: jakie mięso na pierwszy dzień świąt, 13.12.05, 10:11 widzę ,że gęś bedzie królowała na naszych stołach, piszę na naszych ,bo u mnie też będzie, w związku z tym w niedzielne przedpoludnie piekarnik bedzie zajety przez około 4 godziny, więc pozostają mi potrawy na patelnię lub garnek. A gdyby tak tą gęś upiec dzień wcześniej, a w niedzielę ją podgrzać, będzie dobrze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kama Re: jakie mięso na pierwszy dzień świąt, IP: 83.9.224.* 13.12.05, 12:58 Zawsze robię mięsa w przeddzień-pieczone,smażone, czy gotowane.Jeśli chodzi o pieczone,czy smażone, to nie należy ich zbytnio "kończyć"-rumienić, po prostu piec o te 20 min. krócej niż w przepisie. Na drugi dzień wstawić do nagrzanego piekarnika(ja robię to w prodiżu ,aby za zbytnio nie nagrzewać mieszkania).Podstawa,to obficie skropić wodą oraz szczelnie przykryć.Trzymam ok. pół godziny -nie ma prawa się nie udać.A ile czasu dla siebie ! a Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re: jakie mięso na pierwszy dzień świąt, IP: 193.24.196.* 13.12.05, 19:34 Polecam schabik faszerowany frankfurterkami. Podczas duszenia powstaje smaczny, aromatyczny sos. Pokrojony w plastry świetnie wygląda i tak też smakuje. Do tego oczywiście śląskie kluski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asia Re: jakie mięso na pierwszy dzień świąt, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.05, 20:19 Aniu, czy możesz zdradzić swój przepis na faszerowany frankfuterkami schab? Brzmi obiecująco. Z góry dziękuję! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: siwa Re: jakie mięso na pierwszy dzień świąt, IP: *.adsl.solnet.ch 13.12.05, 21:37 w ubieglym roku byla kaczka z jablkami, ale w tym roku chyba zrobie kaczke w pomaranczach. mam na nia chec juz od dluzszego czasu, no i wreszcie zdobylam przepis. Odpowiedz Link Zgłoś
onika27 Re: jakie mięso na pierwszy dzień świąt, 13.12.05, 23:38 A my najczęściej w pierwszy dzien świat krótko mówiąc swietujemy no i ja jako naczelna :) kucharka tez swietuje wiec zjadamy pozostałosci z wigili.Uszka zrobione wcześniej tylko wrzucam na wrzatek a barszczyk zawsze zostanie Karpik tez zawsze zostaje no i pierogi na wigili mamy 3 rodzaje wiec nie ma szans coby zjeść wszystko wiec świętujemy od gotowanie tez :) Odpowiedz Link Zgłoś
ktos.czyli.ja Re: jakie mięso na pierwszy dzień świąt, 13.12.05, 23:51 indyk na ciepło i full różnych mięs na zimno - w galarecie i nie tylko Odpowiedz Link Zgłoś
paprotka-gd Re: jakie mięso na pierwszy dzień świąt, 14.12.05, 01:22 Zazwyczaj u mnie świąteczne mięsa na ciepło to był filet z indyka z suszonymi morelami i rodzynkami , zrazy ( roladki ) wołowe w sosie grzybowym i karkówka robiona na dziko uprzednio marynowana z lisciem laurowym , zielem angielskim , majerankiem , czosnkiem i szpikowana jałowcem . Indyk (filet) znudził się dlatego przez ostatnie 3 lata z drobiu wybrałam kacze piersi marynowane w dużej ilości majeranku i pieczne z cząstkami jabłek. Preferuję róznorodność i dlatego zamiast piec całego indyka czy gęś zawsze robię 3 rodzaje różnych mięs , można je przygotować wcześniej , same się marynują w przyprawach i same pieką tylko wystarczy doglądać . W tym roku u mnie totalna zmiana ,na życzenie domowników ma być pieczeń cielęca i cała kaczka pieczona no i nie mogłam się oprzeć przed zakupeniem gęsiej piersi . Z mięs na zimno tylko schab pieczony ze śliwką w galarecie i szynka pieczona tradycyjnie . Wszystkie te pieczenie przygotowuję wcześniej za wyjątkiem kaczki bo nie smakuje odgrzewana , nie jest soczysta . Wszelkie roladki np drobiowe czy zrazy to możesz zrobić nawet teraz i zamrozić razem z sosem i jeden rodzaj mięsa masz z głowy . Odpowiedz Link Zgłoś
kora144 Re: jakie mięso na pierwszy dzień świąt, 14.12.05, 11:12 paprotko a moge prosić o szczegóły? Jak marynujesz, jakie marynaty i ile czasu pieczesz poszczególne mięsiwa. Mi czasami wychodza dosyc suche. Odpowiedz Link Zgłoś
paprotka-gd Re: jakie mięso na pierwszy dzień świąt, 14.12.05, 18:03 Przeważnie mięso marynuję wcześniej i na noc wstawiam do lodówki . Następnego dnia opiekam z każdej strony na silnie rozgrzanym tłuszczu aby mięso "zamknęło się " i nie straciło swych naturalnych soków ,wkładam do nagrzanego piekarnika , podlewam marynatą i bulionem lub winem z wodą . W trakcie pieczenia ze 2 razy obracam pieczeń i polewam wytworzonym sosem . Nie piekę długo właśnie żeby nie wysuszyć mięsa czyli ok 1 h i 10 -15 min schab , szynkę filet z indyka , karkówkę o wadze ok 1,5 kg , kaczkę całą piekę ok 1,5 h . W czasie obracania mięsa nie nakłuwam widelcem co by soki z mięsa nie uszły bo pieczyste będzie suche , obracam łopatką i łyżką . A co do marynat to sporo zmieniam , fantazjuję i korzystam np.z przepisów z Galerii potraw bo mam pewność , że przepisy są sprawdzone . Moje stosowane najczęściej marynaty : Do piersi indyczych z suszonymi owocami - trochę miodu , sos sojowy , ocet balsamiczny , oliwka lub olej , pieprz biały , sól , imbir i parę gożdzików i szczypta cynamonu . Do karkówki - utłuczone w możdzierzu liście laurowe , ziele angielskie i pieprz czarny , sól , czosnek , kolendra , olej , sos sojowy wino czerwone lub ocet balsamiczny . Do wołowiny / wieprzowimy na dziko - jagody jałowca , sól , czarny pieprz , tymianek , liscie laurowe , ze 2-3 gożdziki , olej , czerwone wino . marchew , seler i cebula i marynuję 2 dni . Do szynki pieczonej - sól , pieprz kolorowy , czosnek , majeranek lub tymianek , czerwona papryka słodka , sos sojowy , olej/ oliwka i cebula . To tak tylko przykładowo podałam bo wersji róznych i ciekawych jest sporo , zależy jakie kto ma upodbania odnośnie przypraw i ziół . Odpowiedz Link Zgłoś
cioccolato_bianco Re: jakie mięso na pierwszy dzień świąt, 14.12.05, 19:04 pieczona piers z indyka z rodzynkami, zwijany, pieczony w folii aluminiowej schab ze sliwkami, pieczona jagniecina z rozmarynem oraz duszony krolik:) Odpowiedz Link Zgłoś
cioccolato_bianco Re: jakie mięso na pierwszy dzień świąt, 14.12.05, 19:06 jeszcze mi sie przypomnialo - w ramach drobiu - kurczak faszerowany lub kurczak pieczony w szalwi z jablkami i ziemniakami lub duszone piersi kaczki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mag-ia1 Re: jakie mięso na pierwszy dzień świąt, IP: *.aster.pl 15.12.05, 08:30 ja bym oczywiście te wszystkie pieczone pyszności chętnie zrobila na obiad, ale gęś przyblokuje mi piekarnik więc pozostają jakieś zrazy zaijane i może .....żeberka/czy to malo wykwinte danie na święta/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mag-ia1 Re: jakie mięso na pierwszy dzień świąt, IP: *.aster.pl 15.12.05, 08:31 i jeszcze jedno pytanie jak odgrzewacie mięsa upieczone dzień,czy dwa wcześniej ? Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f Czerwona Jagniecina 15.12.05, 09:06 Czerwona jagnięcia – bo wino, bo papryki czerwone, cebula czerwona, cynamon rudy i pomidory… Mamy udziec jagnięcy i kroimy go w kostki duże jakies 8 cm kazda. Na nockę zalewamy szklanka wytrawnego czerwonego wina wraz z 4-5 ząbkami obranego czosnku. Pieczemy 3 duże czerwone papryki w piekarniku, schładzamy w torebce i obieramy. Na oliwie z masłem solonym odcedzone mięso przesmażamy na złoto, brązowo. Na bok z sosem z patelni. Teraz na patelni smażymy cebulę dużą – fajnie jak jest czerwona oczywiście, wraz z trzema łyżeczkami papryki słodkiej w proszku. Po 2 minutach dokładamy mięso i solimy i pieprzymy i posypujemy garścią rozmarynu. Polecam dodac z palców szczyptę cynamonu w proszku. Dodajemy kartonik pomidorów (sos albo puszkowe z sosem = 200-230 gr), zalewamy połówką lub 3../4 szklanki wina, jeszcze dolewamy jak trzeba pół szklaneczki bulionu. Ważne żeby mięso było przykryte płynem cały czas. Podgotujemy na wolnym ogniu i przekładamy na 1,5 do dwóch godzin do piekarnika nagrzanego na ok. 160 stopni przykryte (albo na patelni – jak ma się ingenio jak ja :--) albo w żaro naczynku). Po 1,5 godziny warto sprawdzac czy mięciutkie mięso. Ja podaje z bagietkami do wybierania sosu z talerza, pewnie z ryżem dobre też. No i lampa do tego - też czerwona:-) Smacznego Odpowiedz Link Zgłoś