mirka40 14.12.05, 10:44 Poszukuję przepisu na dobry keks. Mam przepis z którego piekę corocznie, ale nie jest dobry, bo bardzo się ciasto kruszy i na stole wygląda fatalnie. Proszę o pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sylwiaz241 Re: Przepis na dobry keks 14.12.05, 10:57 mam świetny przepis, ale w domu :( prosty, cioasto robi sie w 15 minut. Nie ma możliwości, żeby sie nie udało. ALE JEST PYYYYYSZNE! W tym roku mam zamówienie na 5 keksów :) to chyba o czymś świadczy? Odpowiedz Link Zgłoś
mirka40 Re: Przepis na dobry keks 14.12.05, 11:16 Bardzo proszę napisz ten przepis jak będziesz w domu, ściągnę sobie wieczorem. Pozdrwiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwi Re: Przepis na dobry keks IP: *.nitronet.pl 15.12.05, 19:36 I ja poproszę o przepis:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ika.13 Re: Przepis na dobry keks IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.12.05, 21:49 Czy mogę liczyć na przepis? Bardzo proszę:))Pozdrawiam i dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: plomyk Re: Przepis na dobry keks IP: *.aster.pl 15.12.05, 23:17 i ja poprosze;) Ania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AnkaK Sylwiaz241 IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 16.12.05, 14:04 No podaj w końcu ten przepis na keks.Plisss Odpowiedz Link Zgłoś
tereza11 Re: Przepis na dobry keks 16.12.05, 15:40 To jeszcze nie macie tego przepisu od Sylwii? Może ja podam mój - keks biszkoptowy: 1 szklanka mąki luksusowej, 4 jaja, 1 szkl. cukru, 15 dkg bakalii / smażona skórka pomarańczowa, rodzynki,orzechy, figi, suszone morele, owoce kandyzowane - to czym kto dysponuje/ cukier puder do posypania. Przesiać mąkę. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno dodając pod koniec cukier. Do piany dodawać partiami żółtka i mąkę i już nie miksować lecz delikatnie mieszać łyżką na końcu dodać drobno pokrojone bakalie obtoczone w mące. Można dodać kieliszek alkoholu ale to nie jest konieczne. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i posypanej bułką blachy keksowej. Wstawić do ciepłego piekarnika i piec w temp. 180 st. około 1 godz. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. Odpowiedz Link Zgłoś