shilla01 28.12.05, 13:39 macie jakies przepisy ??? blagam pomozcie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maharani1 Re: bezmięsnie w szybkowarze??? 28.12.05, 19:25 mieso z szybkowara w ogole mi nie smakuje... a warzywa, straczkowe lub ryz przygotowujesz jak do gotowania i tyle. musisz tylko wyczuc ile gwizdkow dana potrawa potrzebuje... zawsze mozna znowu zamknac gar i dogotowac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziurdzia Re: bezmięsnie w szybkowarze??? IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 28.12.05, 21:00 a co chcesz w nim gotowac? mam co nieco przepisow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: carolinascotties Re: bezmięsnie w szybkowarze??? IP: *.chello.pl 28.12.05, 21:03 to ja też poprosze o przepisy - na mięsne potrawy :) dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
stoodent Re: bezmięsnie w szybkowarze??? 28.12.05, 22:34 Moim skromnym zdaniem szybkowar słuzy przedewszystkim do mięsa, jeśli chcesz dania bezmiesne to chyba lepiej służyłoby urządzenie do gotowania na parze... Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 Re: bezmięsnie w szybkowarze??? 28.12.05, 23:09 no ja miesa nie jadam, a szybkowar dostalam w prezencie, wiec chcialabym go jakos wykorzystać. Prowadzę tez takie zycie, że nie mam zbyt duzo czasu na gotowanie wiec taki szybkowar to tak jakby zbawienie :) Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 Re: co można gotować w szybkowarze?? 29.12.05, 16:59 może tak zapytam, juz bez przepisów.. moze bedzie wiecej chetnych do pomocy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola787 Re: co można gotować w szybkowarze?? IP: *.sds.uw.edu.pl / *.sds.uw.edu.pl 29.12.05, 17:05 sprobuj mieszanke warzywna, jakas mrozonke. Moj szwagier ugotowal mi kiedys mieszanke warzywna Hortex, nie opamietam nazwy, ale z takimi ziemniaczkami w plasterkach. Pyszne było:>ludzie gotuja ryz, np. bialy z dodatkiem ziaren ciemnego. Brokuly lub kalafior tez mozna spokojnie ugotowac, a nawet bob. Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 Re: co można gotować w szybkowarze?? 29.12.05, 17:07 czyli wszystko to co sie nrmalnie gotuje ?? czy jest cos czego raczej nie powinno sie w szybkowarze gotowac?? Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 Re: co można gotować w szybkowarze?? 29.12.05, 17:08 mialo byc co sie normalnie dlugo gotuje :) Odpowiedz Link Zgłoś
ola787 shilla-trudna Jestes:> 29.12.05, 17:14 shilla-trudna Jestes:>zartuje, oczywiscie...mozesz sprobowac straczkowe, fasole np. Ryz taki dziki sie gotuje trudno przecie:> Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 Re: shilla-trudna Jestes:> 29.12.05, 17:23 sorry nigdy w szybkowarze nie gotowałam (prócz bigosu ) , a nie lubie marnotrastwa, czyt. ugotowałam, nie wyszło, poszlo w kibelek :)) Odpowiedz Link Zgłoś
carolinascotties Re: shilla-trudna Jestes:> 29.12.05, 20:21 możesz w nim robić wszystko, co ma wodę - czyli wszystkie rybki, warzywa, owoce - ryż i makaron w specjalnym pojemniku, to pewnie wiesz - jeśli chcesz aby miały lepszy smak - posyp je przyprawami- owiń w folie aluminiową i tak gotuj Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 szybkowar 29.12.05, 20:30 no nie sadziłam, ze bede miala taki problem. Ale wielkie dzieki. Jakbyście znali jednak jakąs super potrawę , która super wychodzi w szybkowarze to poproszę :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziurdzia Re: szybkowar IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 29.12.05, 22:31 w szybkowarze mozna gotowac prawie wszystko, srednio trwa to opolowe krocej niz w zwyklym garnku; polecam taki przepis na marchewke: 1 kg marchewki, obranej i pokrojonej w krazki 1 cebula 1 zabek czosnku duza lyzka gestej smietany 1 lyzka maki poszatkowana grubo cebule zeszklic na margarynie w szybkowarze, jak juz jest miekka, dodac marchewke, zabek czosnku(w calosci),posypac maka i dobrze wymieszac; zamknac gar i got. na malym ogniu 10 min(liczyc od gwizdka), jezeli to marchew zimowa przed otworzeniem gara poczekac jeszcze 5 min na koniec dodac gestej smietany, pietruszki i wymieszac; podawac mozna na cieplym toscie do byle jakiego miesa zamiast ziemniakow oczywiscie! acha, trzeba to wszystko jeszcze posolic i popieprzyc za nim sie zamknie garnek, zapomnialam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziurdzia Re: bezmięsnie w szybkowarze??? IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 29.12.05, 22:34 fasolka zielona mrozona: wsadzic do zwisajacego koszyczka, wrzucic szklanke osolonej wody, zamknac, gotowac ok.10 min fasolke doprawic margaryna i rozgniecionym zabkiem czosnku, pycha! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziurdzia miesne danie IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 29.12.05, 22:40 1 kg wolowiny, troche marchwi, troche czerwonego, wytrawnego wina W szybkowarze podsmazyc na duzym ogniu mieso pokrojone w spore kostki, dorzucic marchew pokrojona w duze kawalki, troche cebuli, przypraw jakich chcecie, posypac wszystko lyzka maki, zalac winem i woda, mniej wiecej 1/3 wina+2/3wody,oczywiscie posolic, popieprzyc, zamknac, got. ok.30-45 min problem, ze w szybkowarze sos nie zgestnieje, czyli trzeba na koniec robic zasmazke, badz konczyc got. w otwartym garnku... Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 dziurdzia dzięki 29.12.05, 23:38 dzieki ogromne... oczywiscie jak cos ci jeszcze przypomni to zapraszam :) Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztof_wandelt no to tę wołowinę będę robił, świetny zestaw dla 29.12.05, 23:58 mojej połowicy co ma niestrawność i dla mnie co ma strawność... Dzieki... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziurdzia a endives znacie? IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 31.12.05, 13:12 moze to nazywa sie endywia? zeszklic troszeczke cebulki na margarynie, wrzucic ok. kg endywii( srodek twardy wywalic, bo gorzki)ja osobiscie obieram liscie tak, zeby nie dotknac srodka; skropic porzadnie sokiem z polowki cytryny, posolic, popieprzyc, zamknac gornek i dusic na malym ogniu 20 min.Mozna podawac tak naturalne do mies, badz owinac w plasterki szynki got. wsadzic do brytfanki, zalac beszamelem, ser zolty na wierzch i 20 mi do piekarnika. Zapiekanka palce lizac! Uwaga: endywii nie myje sie w wodzie, gdyz staje sie gorzka! wyciera sie szmatka, ja po prostu wywalam pierwsze liscie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziurdzia Re: no to tę wołowinę będę robił, świetny zestaw IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 31.12.05, 13:15 jak ktos by chcial przepis na konkretnie cos, niech pisze; ja bardzo, bardzo wiele rzeczy got. w szybkowarze, oszczednosc czasu..., miesa, ryze, ziemniaki, zupy itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olafasola Re: no to tę wołowinę będę robił, świetny zestaw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.05, 16:24 To nie daj się prosić tylko podziel się z nami skarbnicą wiedzy szybkowarowej:) Może założysz na to osobny wątek? Nie ukrywam,że mam w tym interes, gdyż od pewnego czasu rozważam kupno szybkowara i przepisy na smakowitości przy jego użyciu powstających na pewno przyspieszą proces decyzyjny:) Odpowiedz Link Zgłoś
stoodent miesne danie 02.01.06, 21:54 Ja też robię taką wołowinke, najczęściej pręgę albo antrykot, dodaję całą włoszczyznę, jest wtedy bardziej kolorowo i apetyczniej Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 bezmiesnie prosze !!! 03.01.06, 00:30 ludzie, doceniam wasze szczere checi . ale błagam o bezmiesne potrawy , ja nie jadam mięska i na nic mi się wasze przepisy niestety nie przydadza . Odpowiedz Link Zgłoś
klara551 Re: bezmięsnie w szybkowarze??? 03.01.06, 02:44 Witaj! W szybkowarze możesz gotować zupy/bez smietany,tę dodajesz po ugotowaniu/ musisz pamiętać o jednej rzeczy,solenie i przyprawy przed gotowaniem.Możesz gotować półprodukty-fasola,soczewica,groch po ok. 30 min. schładzasz gar i dodajesz resztę warzyw,przyprawy i gotujesz dalej.Nie próbowałam gotowania ryżu i kasz na sypko ,ale ziemniaki i zupy tak. Odpowiedz Link Zgłoś