Dodaj do ulubionych

bezmięsnie w szybkowarze???

28.12.05, 13:39
macie jakies przepisy ??? blagam pomozcie
Obserwuj wątek
    • maharani1 Re: bezmięsnie w szybkowarze??? 28.12.05, 19:25
      mieso z szybkowara w ogole mi nie smakuje... a warzywa, straczkowe lub ryz
      przygotowujesz jak do gotowania i tyle. musisz tylko wyczuc ile gwizdkow dana
      potrawa potrzebuje... zawsze mozna znowu zamknac gar i dogotowac.
      • Gość: dziurdzia Re: bezmięsnie w szybkowarze??? IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 28.12.05, 21:00
        a co chcesz w nim gotowac? mam co nieco przepisow
        • Gość: carolinascotties Re: bezmięsnie w szybkowarze??? IP: *.chello.pl 28.12.05, 21:03
          to ja też poprosze o przepisy - na mięsne potrawy :) dziękuję
    • stoodent Re: bezmięsnie w szybkowarze??? 28.12.05, 22:34
      Moim skromnym zdaniem szybkowar słuzy przedewszystkim do mięsa, jeśli chcesz
      dania bezmiesne to chyba lepiej służyłoby urządzenie do gotowania na parze...
      • shilla01 Re: bezmięsnie w szybkowarze??? 28.12.05, 23:09
        no ja miesa nie jadam, a szybkowar dostalam w prezencie, wiec chcialabym go
        jakos wykorzystać. Prowadzę tez takie zycie, że nie mam zbyt duzo czasu na
        gotowanie wiec taki szybkowar to tak jakby zbawienie :)
    • shilla01 Re: co można gotować w szybkowarze?? 29.12.05, 16:59
      może tak zapytam, juz bez przepisów.. moze bedzie wiecej chetnych do pomocy
      • Gość: ola787 Re: co można gotować w szybkowarze?? IP: *.sds.uw.edu.pl / *.sds.uw.edu.pl 29.12.05, 17:05
        sprobuj mieszanke warzywna, jakas mrozonke. Moj szwagier ugotowal mi kiedys
        mieszanke warzywna Hortex, nie opamietam nazwy, ale z takimi ziemniaczkami w
        plasterkach. Pyszne było:>ludzie gotuja ryz, np. bialy z dodatkiem ziaren
        ciemnego. Brokuly lub kalafior tez mozna spokojnie ugotowac, a nawet bob.
        • shilla01 Re: co można gotować w szybkowarze?? 29.12.05, 17:07
          czyli wszystko to co sie nrmalnie gotuje ?? czy jest cos czego raczej nie
          powinno sie w szybkowarze gotowac??
          • shilla01 Re: co można gotować w szybkowarze?? 29.12.05, 17:08
            mialo byc co sie normalnie dlugo gotuje :)
            • ola787 shilla-trudna Jestes:> 29.12.05, 17:14
              shilla-trudna Jestes:>zartuje, oczywiscie...mozesz sprobowac straczkowe, fasole
              np. Ryz taki dziki sie gotuje trudno przecie:>
              • shilla01 Re: shilla-trudna Jestes:> 29.12.05, 17:23
                sorry nigdy w szybkowarze nie gotowałam (prócz bigosu ) , a nie lubie
                marnotrastwa, czyt. ugotowałam, nie wyszło, poszlo w kibelek :))
                • carolinascotties Re: shilla-trudna Jestes:> 29.12.05, 20:21
                  możesz w nim robić wszystko, co ma wodę - czyli wszystkie rybki, warzywa,
                  owoce - ryż i makaron w specjalnym pojemniku, to pewnie wiesz - jeśli chcesz
                  aby miały lepszy smak - posyp je przyprawami- owiń w folie aluminiową i tak
                  gotuj
                  • shilla01 szybkowar 29.12.05, 20:30
                    no nie sadziłam, ze bede miala taki problem. Ale wielkie dzieki. Jakbyście
                    znali jednak jakąs super potrawę , która super wychodzi w szybkowarze to
                    poproszę :)
                    • Gość: dziurdzia Re: szybkowar IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 29.12.05, 22:31
                      w szybkowarze mozna gotowac prawie wszystko, srednio trwa to opolowe krocej niz
                      w zwyklym garnku;
                      polecam taki przepis na marchewke:
                      1 kg marchewki, obranej i pokrojonej w krazki
                      1 cebula
                      1 zabek czosnku
                      duza lyzka gestej smietany
                      1 lyzka maki
                      poszatkowana grubo cebule zeszklic na margarynie w szybkowarze, jak juz jest
                      miekka, dodac marchewke, zabek czosnku(w calosci),posypac maka i dobrze
                      wymieszac; zamknac gar i got. na malym ogniu 10 min(liczyc od gwizdka), jezeli
                      to marchew zimowa przed otworzeniem gara poczekac jeszcze 5 min
                      na koniec dodac gestej smietany, pietruszki i wymieszac;
                      podawac mozna na cieplym toscie do byle jakiego miesa zamiast ziemniakow
                      oczywiscie! acha, trzeba to wszystko jeszcze posolic i popieprzyc za nim sie
                      zamknie garnek, zapomnialam
    • Gość: dziurdzia Re: bezmięsnie w szybkowarze??? IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 29.12.05, 22:34
      fasolka zielona mrozona: wsadzic do zwisajacego koszyczka, wrzucic szklanke
      osolonej wody, zamknac, gotowac ok.10 min
      fasolke doprawic margaryna i rozgniecionym zabkiem czosnku, pycha!
    • Gość: dziurdzia miesne danie IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 29.12.05, 22:40
      1 kg wolowiny, troche marchwi, troche czerwonego, wytrawnego wina
      W szybkowarze podsmazyc na duzym ogniu mieso pokrojone w spore kostki, dorzucic
      marchew pokrojona w duze kawalki, troche cebuli, przypraw jakich chcecie,
      posypac wszystko lyzka maki, zalac winem i woda, mniej wiecej 1/3
      wina+2/3wody,oczywiscie posolic, popieprzyc, zamknac, got. ok.30-45 min
      problem, ze w szybkowarze sos nie zgestnieje, czyli trzeba na koniec robic
      zasmazke, badz konczyc got. w otwartym garnku...
      • shilla01 dziurdzia dzięki 29.12.05, 23:38
        dzieki ogromne... oczywiscie jak cos ci jeszcze przypomni to zapraszam :)
      • krzysztof_wandelt no to tę wołowinę będę robił, świetny zestaw dla 29.12.05, 23:58
        mojej połowicy co ma niestrawność i dla mnie co ma strawność...
        Dzieki...
        • Gość: dziurdzia a endives znacie? IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 31.12.05, 13:12
          moze to nazywa sie endywia?
          zeszklic troszeczke cebulki na margarynie, wrzucic ok. kg endywii( srodek
          twardy wywalic, bo gorzki)ja osobiscie obieram liscie tak, zeby nie dotknac
          srodka; skropic porzadnie sokiem z polowki cytryny, posolic, popieprzyc,
          zamknac gornek i dusic na malym ogniu 20 min.Mozna podawac tak naturalne do
          mies, badz owinac w plasterki szynki got. wsadzic do brytfanki, zalac
          beszamelem, ser zolty na wierzch i 20 mi do piekarnika. Zapiekanka palce lizac!
          Uwaga: endywii nie myje sie w wodzie, gdyz staje sie gorzka! wyciera sie
          szmatka, ja po prostu wywalam pierwsze liscie
        • Gość: dziurdzia Re: no to tę wołowinę będę robił, świetny zestaw IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 31.12.05, 13:15
          jak ktos by chcial przepis na konkretnie cos, niech pisze;
          ja bardzo, bardzo wiele rzeczy got. w szybkowarze, oszczednosc czasu...,
          miesa, ryze, ziemniaki, zupy itp.
          • Gość: olafasola Re: no to tę wołowinę będę robił, świetny zestaw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.05, 16:24
            To nie daj się prosić tylko podziel się z nami skarbnicą wiedzy szybkowarowej:)
            Może założysz na to osobny wątek?
            Nie ukrywam,że mam w tym interes, gdyż od pewnego czasu rozważam kupno
            szybkowara i przepisy na smakowitości przy jego użyciu powstających na pewno
            przyspieszą proces decyzyjny:)
      • stoodent miesne danie 02.01.06, 21:54
        Ja też robię taką wołowinke, najczęściej pręgę albo antrykot, dodaję całą
        włoszczyznę, jest wtedy bardziej kolorowo i apetyczniej
        • shilla01 bezmiesnie prosze !!! 03.01.06, 00:30
          ludzie, doceniam wasze szczere checi . ale błagam o bezmiesne potrawy , ja nie
          jadam mięska i na nic mi się wasze przepisy niestety nie przydadza .
    • klara551 Re: bezmięsnie w szybkowarze??? 03.01.06, 02:44
      Witaj! W szybkowarze możesz gotować zupy/bez smietany,tę dodajesz po
      ugotowaniu/ musisz pamiętać o jednej rzeczy,solenie i przyprawy przed
      gotowaniem.Możesz gotować półprodukty-fasola,soczewica,groch po ok. 30 min.
      schładzasz gar i dodajesz resztę warzyw,przyprawy i gotujesz dalej.Nie
      próbowałam gotowania ryżu i kasz na sypko ,ale ziemniaki i zupy tak.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka