Dodaj do ulubionych

co zrobić z suszonych grzybów

IP: *.amg.gda.pl 30.10.02, 13:50
Obserwuj wątek
    • default Re: co zrobić z suszonych grzybów 30.10.02, 15:31
      Zupę grzybową.
      Najprościej to tak - namoczone grzyby gotujesz w tej samej wodzie, dosypujesz
      troszkę pokrojonych warzyw (ja biorę te z mrożonki), kiedy grzyby miękkie
      dosypujesz drobnej kaszy krakowskiej i dalej gotujesz do miękkości kaszy.
      Oczywiście sól albo vegeta. Albo bulion grzybowy z kostki, jak masz mało
      grzybów. Można bez kaszy, wtedy zaprawić śmietaną i podać z kluseczkami.

      Grzyby suszone smażone - potrzebne są ładne spore kapelusze, trzeba je dobrze
      namoczyć,obgotować, obtaczać w jajku i tartej bułce, smażyć na oleju na złoto.

      No i oczywiście różne farsze - namoczone i ugotowane grzyby zemleć, dodać
      jajko, tartą bułkę, pieprz, sól - i faszerować uszka, pierogi, naleśniki itd.

      Poza tym suszone grzyby doskonale pasują do duszonych mięs, kapusty, żurku - ja
      nawet dodaję jednego małego grzybka do rosołu - świetnie wzbogaca aromat.
    • Gość: Grazka USA Re: co zrobić z suszonych grzybów IP: *.asm.bellsouth.net 31.10.02, 01:21
      Sciagniete z TV Polonia:
      Przygotowac mieso jak na mielone. Grzyby moczyc w cieplej wodzie albo jak ja
      gotuje przez chwile ..nastepnie pokroje w kostke, podsmaze na masle z
      pokrojona cebula. Nakladam na srodek "placka z mielonego miesa" zlepiam tak
      zeby grzyby zostaly w srodku. Obtaczam w bulce i smaze. I na koniec na ~5
      minut klade na grilla(to moj wlasny pomysl) ..pachnie w okolicy ...smakuje
      nawet moim wybrednym domownikom.
      Wode z gotowanych grzybow wlewam do malego pojemniczka albo woreczka
      plastikowego, wkladam do zamrazalnika i uzywam pozniej do zupy, bigosu itd.
    • Gość: anita Re: co zrobić z suszonych grzybów IP: *.ch.pw.edu.pl 31.10.02, 16:56
      wigilijne 2w1:)
      myjesz grzybki, potem zalewasz wrzatkiem a dobe i troszke gotujesz:)
      robisz barszcz czerwony na kwasie i dodajesz do niego polowe wywaru z grzybow -
      masz barszcz pyszny! aromatyczny! taki jak wigilijny!:) swietnie smakuje z
      uszkami lub pierogami, albo ot tak do picia:)
      natomiast grzybki kroisz na mniejsze kawaleczki (ladnie wygladaja paseczki),
      robisz zasmazke na masle, zalewasz ja resztka wywaru z grzybow dosalasz i
      dopieprzasz, wrzucasz paski grzybow i masz pyyyyszny wigilijny sos grzybowy:)
      my go jemy z chalka, ale chyba swietnie bedzie smakowal z plackami
      ziemniaczanymi, kaszka lub kluskami:)
      pozdrawiam:)

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka