Dodaj do ulubionych

Dlaczego w naleśnikach robią mi się dziurki?

05.01.06, 15:30
No właśnie? Jest to dość denerwujące bo jak chce je potem nadziewać to mi farsz wypływa.
Dziurki robią sie po wylaniu ciasta na patelnie jak górna warstwa zaczyna się ścinać.
Naleśniki robie z mąki,mleka,jajka,łyżeczki oleju oraz szczypty soli i cukru.Zawsze przed smażeniem odkładam je na pół godziny.Smaże na dobrze rozgrzanej patelni natłuszczanej co jakiś czas olejem.
Coś robie nie tak?
Obserwuj wątek
    • linn_linn Re: Dlaczego w naleśnikach robią mi się dziurki? 05.01.06, 15:49
      A rozprowadzasz ciasto po patelni ruchem kolistym? Tak, aby dotarlo wszedzie?
      • maggi9 Re: Dlaczego w naleśnikach robią mi się dziurki? 05.01.06, 15:53
        No tak jasne.Nie wyobrażam sobie robić to inaczej.
        • mwookash Chodzi o dużą ilość małych dziurek? 05.01.06, 15:59
          Z pęcherzyków, ciasto jest za rzadkie
          Trzeba też pamiętać że ciasto lepiej się rozcieńcza niż dogęszcza
          • maggi9 Re: Chodzi o dużą ilość małych dziurek? 05.01.06, 16:02
            Ale moje ciasto ma zazwyczaj gęstość gestej śmietany(masło maślane wiem:)) i jak bedzie gęściejsze to cieżko je bedzie rozprowadzić na patelni.
    • Gość: Xena Re: Dlaczego w naleśnikach robią mi się dziurki? IP: *.access.telenet.be 05.01.06, 16:01
      Dedukuje , ze to moze byc przez cukier bo ja kupuje gotowe nalesniki bardzo
      slodkie pachnace wanilia i tez maja dziurki .
      Takie nalesniki najlepiej polozyc jeden na drugim posmarowac czyms dobrym lub
      polac i odgrzac w micro . w Belgii wszedzie jedza nalesniki otwarte jak placki
      polane jakims syropem wiec dziurki musza byc chyba stereotypem .
      A z drugiej strony nie powinnas smazyc na oleju tylko posmarowac cienko
      patelnie maslem /margaryna /smalcem
      • maggi9 Re: Dlaczego w naleśnikach robią mi się dziurki? 05.01.06, 16:06
        Cukru jest naprawde szczypta bo robie naleśniki neutralne żeby potem można je było jeść na słodko i słono.
        A na oleju zawsze smaże ja i moja mama i jej jakoś dziurki się nie robią a ciasto robimy identycznie tzn na oko:)
    • default Re: Dlaczego w naleśnikach robią mi się dziurki? 05.01.06, 16:01
      To są pęcherzyki powietrza i dobrze, że są, bo ciasto jest dzięki nim pulchne,
      a nie podeszwowate. Mi też się robią dziurki, zwłaszcza jak robię naleśniki na
      wodzie gazowanej albo piwie, ale nie są takie na wylot, żeby się aż farsz
      wylewał, zwłaszcza, że na ogół mam gęsty i zwarty (mięso, ser, pieczarki itp.)
      Może rób po prostu grubsze, to dziurki nie będą na wylot.
      • maggi9 Re: Dlaczego w naleśnikach robią mi się dziurki? 05.01.06, 16:04
        Właśnie nie przapadam za grubszymi.Lubie takie cieniutkie.Moja teściowa robi takie grube bo dodaje proszku do pieczenia i nie specjalnie mi one smakują ale spróbuje następnym razem.
    • Gość: dewa Re: Dlaczego w naleśnikach robią mi się dziurki? IP: *.pronet.lublin.pl 05.01.06, 18:53
      w moich naleśnikach robiły się dziurki, gdy do ciasta wlewałam trochę oleju, a
      ciasto smażyłam na teflonowej patelni.Wyeliminowałam olej z ciasta, patelnię
      pozostawiłam i dziurek już nie widuję.
    • maruda79 Re: Dlaczego w naleśnikach robią mi się dziurki? 05.01.06, 18:57
      Te dziurki to pecherzyki powietrza jak ktos zauwazyl. Dziurki robia sie, gdy
      mieszam skladniki trzepaczka. Kiedy ciasto mieszalam w robocie kuchennym
      dziurek nie bylo.
    • agacciam Re: Dlaczego w naleśnikach robią mi się dziurki? 05.01.06, 19:12
      mi się wydaje że powinno być więcej oleju. dlaczego dajesz tylko jedną
      łyżeszczkę? ja daję 5-6 łyżek a potem niczym już patelni nie smaruję. wlewam na
      rozgrzaną. pycha :))
    • ba_nita Re: Ciasto naleśnikowe musi odpocząć. 05.01.06, 19:16
      Odstaw na pół godziny obojętnie gdzie i dziurek nie będzie.
      • maggi9 Re: Ciasto naleśnikowe musi odpocząć. 05.01.06, 19:24
        Napisałam, że odstawiam ciasto
        • ba_nita Re: W takim razie za dużo tłuszczu na patelni. 05.01.06, 19:38
          Natłuszczaj patelnię skórką ze słoniny (surową, nie wędzoną), patelnia musi być
          bardzo dobrze rozgrzana.
          • ba_nita Re:A najlepiej zmień recepturę na ciasto.n/t 05.01.06, 19:39

• maggi9 Re:A najlepiej zmień recepturę na ciasto.n/t 05.01.06, 19:43
              To znaczy jak mam zmienic?Bo wydaje mi sie, że przrepis mleko(woda,piwo) jajka,maka plus odrobina oleju jest optymalny?
    • egraa Re: Dlaczego w naleśnikach robią mi się dziurki? 05.01.06, 19:39
      A w moich naleśnikach robią się dziurki , owszem, ale dopiero po usmażeniu
      kilku sztuk. Dla mnie to znak, że patelnia jest już zbyt rozgrzana - zmniejszam
      wtedy gaz i jest ok. Zresztą te dziurki można ,,załatać" - koniec noża albo
      łyżki umoczyć w ciescie i rozsmarować je po dziurkach.
      • maggi9 Re: Dlaczego w naleśnikach robią mi się dziurki? 05.01.06, 19:44
        No właśnie dziś "łatałam" te dziurki.
        Anyway dzięki za wszelkie podpowiedzi:)
    • maggi9 Re:A najlepiej zmień recepturę na ciasto.n/t 05.01.06, 19:51
      Dziekuje.No mój przepis wygląda podobnie tylko może daje zbyt mało jajek
    • maruda79 Maggi 05.01.06, 19:57
      "dziurki" to pecherzyki powietrza, ktore moga byc spowodowane dodawaniem do
      ciasta:
      - piwa
      - wody gazowanej
      - mieszaniem trzepaczka...
      Robie ciasto caly czas wg tego samego przepisu - bez oleju i co zauwazylam?
      to, ze kiedy ciasto miesza robot to nie ma dziurek, kiedy mieszam skladniki
      trzepaczka sa dziurki... Nie chce mi sie myc robota ;) dlatego ostatnio
      nalesniki wychodza tylko z dziurami
      Nie wiem czy cos da dodanie oleju...
      • maggi9 Re: Maggi 05.01.06, 19:59
        Mieszam robotem a i czasami trzepaczką.hmmm może zbyt energicznie mieszam?:)
        • maruda79 Re: Maggi 05.01.06, 20:33
          :))))) a sa widoczne pecherzyki? Nie wiem jaki robot masz na mysli ;)pecherzyki
          robia sie jak mieszam trzepaczka i mixerem. Gdy ciasto robie robetem takim co
          sieka (zdjecia w linku) to nie ma pecherzykow i nie ma dziur
          www.totu.com/index.php?st=76&par=33
          • Gość: dorota Re: Maggi IP: *.n.net.pl 05.01.06, 22:43
          • Gość: dorota Re: Maggi IP: *.n.net.pl 05.01.06, 22:48
            W/g mnie przyczyna dziurkowanych placków jest zbyt goraca patelnia.Jeśli
            poprzedni naleśnik za długo przetrzymam na ogniu u mnie dzieje sie to
            samo.Wachluję wtedy kilka razy patelnia i po kłopocie.Nie dodaje oleju do
            ciasta,tylko przed kazdym wylaniem ciasta smruje patelnie kostka słoniny,ktora
            to kostke uzywam kilka razy,przetrzymujac ja w zamrazarce.
    • Gość: zadumana Re: Dlaczego w naleśnikach robią mi się dziurki? IP: 213.17.230.* 06.01.06, 11:56
      Ja też mam dziurki, ale wiem (nie wiem skąd?), że to wina za gorącej patelni.
      Wiele mi też na to wskazuje w mojej praktyce.
      Ja wiecznie chcę szybko wszystko zrobić, więc rzeczywiście rozgrzewam patelnie
      mocno. Jest to przy tym trochę nawyk z czasów 'zwyczajnej' nie teflonowej
      patelni, do której naleśnik łatwo się kleił i tu znowu inna klęska była.
      Ponieważ walczę z czasem mam dość szybko dużo naleśników. Obserwowałam w lecie
      profesjonalne robienie naleśników i od razu zobaczyłam, że dziur nie mają, ale
      czas oczekiwania na każdą sztukę był dla mnie jak na zwolnionym filmie:)))))
      • wiorka_mrau Re: Dlaczego w naleśnikach robią mi się dziurki? 06.01.06, 16:06
        Dziurki biorą się u mnie tylko wtedy kiedy za mocno roztrzepuję jajka. Spróbuj
        od razu dodać mleko i miksować na najniższych obrotach - u mnie działa.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka