vaniliaa1 Re: Co zrobić ze zważoną masą? 11.01.06, 13:08 jaka masa??? do czegO??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ag Re: Co zrobić ze zważoną masą? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.06, 13:12 Jaką?Do ciasta?Postawić w metalowym naczyniu na garnku z wrzącą wodą tak,żeby spód nie dotykał wody.Podgrzać,mieszając, do momentu aż grudki się rozpuszczą.Zdjąć,ostudzić.Być może trzeba będzie tylko dodać żelatyny,żeby się nie rozplywała. Odpowiedz Link Zgłoś
dorga1 Re: Co zrobić ze zważoną masą? 11.01.06, 13:13 Za szybko mi się kliknęło...Często robię torta z masą truskawkową i prawie zawsze mi się ona waży. Nie wiem, może robię coś nie tak, miksuję truskawki i po trochę dodaję do wcześniej utartego masła cały czas ucierając. Kawowa tez zresztą mi się waży. Jeżeli ktoś ma na to "ważenie" jakiś dobry sposób to bardzo proszę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ag Re: Co zrobić ze zważoną masą? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.06, 13:16 Obie rzeczy muszą mieć tę samą temp. (pokojową).No i może lepiej dodawać po łyżce truskawek do masła?Nic innego nie wymyślę. Odpowiedz Link Zgłoś
poughkeepsie przepraszam, ze się czepiam, 11.01.06, 13:21 ale warzenia i tort, a nie torta. Włosy mi rosną na zębach od tych błędów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nn Re: przepraszam, ze się czepiam, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.06, 13:23 Błędy błędam,ale tu chyba ważniejsza jest jednak ta masa... Odpowiedz Link Zgłoś
dorga1 Re: przepraszam, ze się czepiam, 11.01.06, 13:27 Masz rację, aż mi wstyd, raczej rzadko zdarzają mi się błędy, ale trzymam rozbrykanego synka na kolanach i już widać efekt. Nie spodziewałam się tak szybko odpowiedzi, bardzo dziękuję. Chciałam jeszcze tylko dodać, że truskawek daję po łyżce i że próbowałam już podgrzewania - pomaga ale tylko na chwilę. Odpowiedz Link Zgłoś
poughkeepsie hmm, a może to wina masła? 11.01.06, 13:56 powinno być "prawdziwe" czyli co najmniej 82% tłuszczu bez dodatków olejów, itp. znaczy jak zimne to twarde. Odpowiedz Link Zgłoś
poughkeepsie a tu parę rad: 11.01.06, 13:22 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=20286804&a=20287895 w wyszukiwarce można znaleźć mnóstwo pomysłów na zwarzoną masę do tortu czy innego ciasta. Odpowiedz Link Zgłoś