Dodaj do ulubionych

Co zrobić ze zważoną masą?

11.01.06, 13:06
Obserwuj wątek
    • vaniliaa1 Re: Co zrobić ze zważoną masą? 11.01.06, 13:08
      jaka masa??? do czegO???
    • Gość: ag Re: Co zrobić ze zważoną masą? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.06, 13:12
      Jaką?Do ciasta?Postawić w metalowym naczyniu na garnku z wrzącą wodą tak,żeby
      spód nie dotykał wody.Podgrzać,mieszając, do momentu aż grudki się
      rozpuszczą.Zdjąć,ostudzić.Być może trzeba będzie tylko dodać żelatyny,żeby się
      nie rozplywała.
    • dorga1 Re: Co zrobić ze zważoną masą? 11.01.06, 13:13
      Za szybko mi się kliknęło...Często robię torta z masą truskawkową i prawie
      zawsze mi się ona waży. Nie wiem, może robię coś nie tak, miksuję truskawki i
      po trochę dodaję do wcześniej utartego masła cały czas ucierając. Kawowa tez
      zresztą mi się waży. Jeżeli ktoś ma na to "ważenie" jakiś dobry sposób to
      bardzo proszę.
      • Gość: ag Re: Co zrobić ze zważoną masą? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.06, 13:16
        Obie rzeczy muszą mieć tę samą temp. (pokojową).No i może lepiej dodawać po
        łyżce truskawek do masła?Nic innego nie wymyślę.
      • ba_nita Re: Sok z cytryny - stary patent tortowy.n/t 11.01.06, 13:16

• poughkeepsie przepraszam, ze się czepiam, 11.01.06, 13:21
          ale warzenia i tort, a nie torta. Włosy mi rosną na zębach od tych błędów.
          • Gość: nn Re: przepraszam, ze się czepiam, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.06, 13:23
            Błędy błędam,ale tu chyba ważniejsza jest jednak ta masa...
          • dorga1 Re: przepraszam, ze się czepiam, 11.01.06, 13:27
            Masz rację, aż mi wstyd, raczej rzadko zdarzają mi się błędy, ale trzymam
            rozbrykanego synka na kolanach i już widać efekt. Nie spodziewałam się tak
            szybko odpowiedzi, bardzo dziękuję. Chciałam jeszcze tylko dodać, że truskawek
            daję po łyżce i że próbowałam już podgrzewania - pomaga ale tylko na chwilę.
            • poughkeepsie hmm, a może to wina masła? 11.01.06, 13:56
              powinno być "prawdziwe" czyli co najmniej 82% tłuszczu bez dodatków olejów,
              itp. znaczy jak zimne to twarde.
    • poughkeepsie a tu parę rad: 11.01.06, 13:22
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=20286804&a=20287895
      w wyszukiwarce można znaleźć mnóstwo pomysłów na zwarzoną masę do tortu czy
      innego ciasta.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka