Dodaj do ulubionych

Pierogi chinskie W PAPIERZE RYŻOWYM.Help!

18.01.06, 14:39
Obiecałam dziecku, że mu zrobię chinskie pierogi takie jak jadł kiedys w
jednym barze. Kiedy je jedliśmy technologia wydawała się prosta. Odkladaałam
ciągle spełnienie obietnicy, bo nie miałam papieru, a jak mam papier, to juz
nie bardzo pamiętam jak to się robiło.
Ktoś wie jak oni ten papier składają by wyszedł zgrabny trójkącik i nie
rozwalił się podczas smażenia? Bo o ile dobrze pamietam oni je smażą w
głębokim tłuszczu a potem podają z sosem?
Obserwuj wątek
    • jacek1f nie pierogi, ale tu: 18.01.06, 14:43
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=28931854
      • senseeko Dzięki, ale mają mieć kształt trójkąta, bo... 18.01.06, 14:48
        dzieciak się uparł, że muszą wyglądać jak tam. Próbuję go namówic na sajgonki,
        ale jak na razie marne szanse.
        Ale zupełnie sobie nie wyobrażam jak papier w kształcie koła zwinąć w trójkąt
        Nadzienie IMHO jest sprawą drugorzędną. Pamiętam, że było z twarożku z
        tymiankiem
        • ba_nita Re: Dzięki, ale mają mieć kształt trójkąta, bo... 18.01.06, 14:58
          Nakładasz na siebie dwa koła tak aby po zagięciu łuków (góra, dół, lewa i prawa
          część) utworzyć prostokąt. I od tego momentu jest już z górki. Robisz trójkąt
          mając jeszcze zapas na założenie go aby się nie rozwalił. Prościej nie potrafię
          wytłumaczyć.
          • senseeko Re: Dzięki, ale mają mieć kształt trójkąta, bo... 18.01.06, 15:18
            ba_nita napisał:

> Nakładasz na siebie dwa koła tak aby po zagięciu łuków (góra, dół, lewa i
            prawa
            >
            > część) utworzyć prostokąt. I od tego momentu jest już z górki. Robisz trójkąt
            > mając jeszcze zapas na założenie go aby się nie rozwalił. Prościej nie
            potrafię
            >
            > wytłumaczyć.

Dzięki. Wypróbowałam na kołach z papieru i wychodzi na to, ze... wychodzi.
            Zastanawiam się tylko czemu nakładać dwa koła na siebie (rozumiem, że miedzy
            kołami nadzienie?) bo próbowałam też z pojedynczym i jesli dobrze załozyc
            brzegi trojkata to teoretycznie wygląda, że się nie rozwali. A jak praktycznie?
            Próbowałas robić takie pierogi?
            Jakie dajesz nadzienie?
            Robiłaś takie z twarożku?
            • ba_nita Re: Dzięki, ale mają mieć kształt trójkąta, bo... 18.01.06, 15:34
              Jestem facet. Wypróbowane na sajgonkach. Możesz dokładniej założyć papier. W
              trakcie smażenia jeśli nie będzie miał możliwie dużo zakładki ryzykujesz
              rozwalenie się pierogów. Pewnie, że możesz z jednego koła, ale przezorny...
              Swoje sajgonki przeważnie robię tak:
              mojegotowanie.onet.pl/18784,ksiazka_przepis.html
              • senseeko Re: Dzięki, ale mają mieć kształt trójkąta, bo... 18.01.06, 15:55
                ba_nita napisał:

> Jestem facet.

O przepraszam, nie zwróciłam uwagi. Rzeczywiście :)

> Pewnie, że możesz z jednego koła, ale przezorny...

Czekaj, bo nie łapię - nadzienie włożyć między dwa koła, czy po prostu zawinąć
                podwójną warstwą papieru?
                • ba_nita Re: Dzięki, ale mają mieć kształt trójkąta, bo... 18.01.06, 16:08
                  Większa ilość (w tym wypadku 2) papieru zabezpieczy Cię przed rozwalaniem się
                  pierożków. Kiedy będziesz już miała doświadczenie spokojnie będziesz robić z
                  jednego. Tak sobie myślę.)))
                  • senseeko Re: Dzięki, ale mają mieć kształt trójkąta, bo... 18.01.06, 16:10
                    ba_nita napisał:

> Większa ilość (w tym wypadku 2) papieru zabezpieczy Cię przed rozwalaniem się
                    > pierożków. Kiedy będziesz już miała doświadczenie spokojnie będziesz robić z
                    > jednego. Tak sobie myślę.)))

Dzieki. Jutro bede probowac. Czyli rozumiem, ze skladam 2 kola, klade
                    nadzienie, robie prostokąt, a potem trójkąt i smażę.
                    bardzo jestem ciekawa co mi z tego wyjdzie ;)
    • Gość: mamuska_samuska Re: Pierogi chinskie W PAPIERZE RYŻOWYM.Help! IP: *.qc.sympatico.ca 18.01.06, 16:34
      Znalazlam pare linkow z przepisami. Wszystkie niestety pokazuja prostokatne
      sajgonki. Poniewaz jednak sa tam przepisy na roznorodne farsze, podam ci je.
      Zawsze moga sie przydac.
      www.tan-viet.com.pl/pl_przepisy_mieso.html
      polki.wp.pl/kat,1664,katn,Przepisy,wid,1678723,widn,Sajgonki,wiadomosc.html?ticaid=1ec9
      pychotka.pl/pychotka/content/view/2594/104/
      www.kuchniachinska.pl/main/przepisy/maka/krokwiosna.htm
      kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=2794
      www.gotowanie.wkl.pl/przepis54.html
      Jesli znajde jakas instrukcje "zdjeciowa" do skladania w trojkat, to podrzuce.

Powodzenia!
      • Gość: mamuska_samuska Re: Pierogi chinskie W PAPIERZE RYŻOWYM.Help! IP: *.qc.sympatico.ca 18.01.06, 16:50
        To jest przepis na samosa, ktore zasadniczo robione jest z innego ciasta, ale
        tam sa dokladne instrukcje jak zawinac kolo w trojkat:
        www.sykesonline.com/curry/recipe16.htm
        I dla ciekawosci, zawijanie prostokata w trojkat ;)
        www.parsleysoup.co.uk/SoupsStarters/vegetable_samosas.htm
        PS.A ja myslalam, ze to kwadratura kola byla problemem ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka