agsi 07.11.02, 11:10 Proszę, podajcie chociaż najprostszy przepis: co, kiedy, jakie przyprawy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
catalina1 Re: Fasolka po bretońsku 07.11.02, 11:16 Najporstszy i najszybszy - fasolka biała z puszki. podsmażasz kiełbasę, parówki, wędlinę dodajesz cebulę, jeszcze podsmażasz, dodajesz fasolke z puszki razem z zalewą, potem koncentrat pomidorowy a z przypraw, sól, pieprz i koniecznie majeranek. A prawdziwa powinna być zrobiona z fasoli namoczonej przez noc, potem w tej samej wodzie gotuje się ją do miękkości pod koniec gotowania dodać można czosnek (w ząbkach całych) Wkładka mięsna jak dla mnie najlepsza to podsmażony boczek wędzony i kiełbasa. A potem tak jak w pierwszym wypadku. Zawsze fasolka jest lepsza następnego dnia po ugotowaniu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meg Re: Fasolka po bretońsku IP: parink* / *.chello.fr 07.11.02, 19:09 Mam dobry przepis na fasolke po bretonsku,tutaj we Francji nazywana:cassoulet toulousain. Trzeba najpierw cala noc namoczyc 500g fasolki,pozniej ja ugotowac w ok.2 litrach niesolonej wody z jedna cala cebula. W ta cebule trzeba wbic dwa "clous de girofle"- po polsku chyba "gozdziki". Najlepiej gotowac w szybkowarze ok.40min. Teraz trzeba sie zajac miesem. Potrzeba nam ok.500-700g wieprzowiny,250g boczku nie wedzonego i jak ktos ma to 250g baraniny. Pokroic na male kawalki. Mieso to trzeba podsmazyc zeby sie zrumienilo z jedna pokrojona cebula w jakims wiekszym garze, posypac jedna lyzka maki i dolac wody tak zeby je cale zakryc (ok.1 litr). Dodac dwie pokrojone marchewki, dwa posiekane zabki czosnku, concentrat pomidorowy (jedna duza lyzka) sol, pieprz. Przykryc i gotowac az do miekosci. Do garnka z ugotowanym miesem dodac fasolke i ok.200g wedzonej kielbasy. Oczywiscie mozna te wszyskie skladniki zamieniac, dodac mniej lub wiecej. Smacznego i uwaga na kalorie. Odpowiedz Link Zgłoś