Dodaj do ulubionych

jak kaszankę ??

24.01.06, 16:45
Pytam, bo nigdy w życiu nie jadłam, a moje kochanie sobie zażyczyło. Wiem, że
smaży się z cebulką ale nic poza ttym . Co i jak ?? jak przyprawiac??
Obserwuj wątek
    • dziuunia Re: jak kaszankę ?? 24.01.06, 17:02
      W zasadzie kaszanka z cebulą sama się obroni :)Ale możesz dodać w trakcie
      smażenia jabłko pocięte w 8,podsmażyć razem i doprawić na koniec majerankiem.
    • Gość: kabushka Re: jak kaszankę ?? IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 24.01.06, 17:18
      Ja bardzo lubie kaszanke, ale grilowana, nie smazona, razem z cebula. I do tego
      albo ogorek kwaszony, albo duszone jablka. Do tego chleb i gotowe! Poza tym
      kaszanka sprawdza sie w roli farszu w pieczonych pierogach razem z watrobkami
      drobiowymi i jablkiem.
      • jacek1f dodam jeszcze: 24.01.06, 17:50
        - albo w plastrach grubych bardzo - to moze sie nie rozwali, takich kawałkach
        raczej 3-4 cm - wlasnie z cebulą wczesniej troche juz podsmażonoą i jabłkiem i
        na koniec majeranek..:-)
        - albo w całości - tylko nacięta w kilku miejscach - wtedy tyć dłużej smażyssz -
        ze wszystkim jak wyżej;
        - albo obrana ze skóry (flaka) i w plasterkach - wtedy mieszasz caly czas i
        masz taką masę przesmaczną z tym wszystkim;

(Imho - w plastrach najlepsza...:-)
        • shilla01 Re: dodam jeszcze: 24.01.06, 18:02
          no dobra, smazona , ale jak?? Nie smiejcie sie ja nie jem miesa od 9 lat, nigdy
          tego nie robiłam. kaszankę pokroić w plastry ?? i na patelnie?? cebulke
          wczesniej ??
    • akabe Re: jak kaszankę ?? 24.01.06, 18:03
      Z warzywami (znalezione na mojegotowanie.onet.pl):

2 kaszanki
      1 papryka czerwona
      1 papryka zielona
      1 pomidor
      1 cebula
      5 dag sera żółtego
      sól
      pieprz
      papryka w proszku (słodka lub ostra, zależnie od upodobań)
      keczup

Pokrojone warzywa smażymy (wg. autora około 20 minut, dla mnie to zdecydowanie za długo-do chrupkości). Z folii robimy "miseczkę", kładziemy kaszankę, na to warzywa, posypujemy startym serem. Zapiekamy około 20-30 minut. Podajemy polane keczupem.

Posiadam też przepis na kaszankę faszerowaną. W razie zainteresowania potem wklepię.
      • jacek1f tak. Na patelni rozgrzej troche oliwy (innego tłus 24.01.06, 18:15
        zczu) i najpeir daj cebulę. Chyba szklisz cebulę czasem? :-))
        Teraz jak zacznie sie rumienić lekko cebula dodaj kaszankę w plastrach np.
        Delikatnie przewracaj kawałki poczas smażenia.
        Dodaj jabłka i smaz dalej.
        (moze sie okazac ze musisz dodac troszke masła np.)
        dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Już.

Jak peknie, to peknie, mieszasz i masz tę fajną masę:-)
    • Gość: ich Twoje Kochanie wie co dobre! IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 24.01.06, 21:01
      w Niemczech kupuję U Slązaka krupnioki i albo delikatnie podgrzewam w wodzie
      (jeżeli uważam na moje kg) albo wpieprzam do podsmażonej cebulki na patelnię,
      czasami faktycznie z jabłuszkiem i przyprawiam (rzadko) pieprzem, częściej
      dzikim majerankiem, czyli oregano. Do tego polski ogórek kwaszony i piwko.
      • shilla01 Re: Twoje Kochanie wie co dobre! 25.01.06, 16:21
        hmm wielkie dzięki, niestety te najbardziej oczekiwane odpowiedzi przyszły
        troche za późno i kochanie sobie po prostu ugotowało ( nie wiedzialam, ze
        mozna) Ale zrehabilituję się następnym razem. Ale to za jakiś czas, nie będe go
        teraz zakaszankowywać :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka