shilla01 24.01.06, 16:45 Pytam, bo nigdy w życiu nie jadłam, a moje kochanie sobie zażyczyło. Wiem, że smaży się z cebulką ale nic poza ttym . Co i jak ?? jak przyprawiac?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dziuunia Re: jak kaszankę ?? 24.01.06, 17:02 W zasadzie kaszanka z cebulą sama się obroni :)Ale możesz dodać w trakcie smażenia jabłko pocięte w 8,podsmażyć razem i doprawić na koniec majerankiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kabushka Re: jak kaszankę ?? IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 24.01.06, 17:18 Ja bardzo lubie kaszanke, ale grilowana, nie smazona, razem z cebula. I do tego albo ogorek kwaszony, albo duszone jablka. Do tego chleb i gotowe! Poza tym kaszanka sprawdza sie w roli farszu w pieczonych pierogach razem z watrobkami drobiowymi i jablkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f dodam jeszcze: 24.01.06, 17:50 - albo w plastrach grubych bardzo - to moze sie nie rozwali, takich kawałkach raczej 3-4 cm - wlasnie z cebulą wczesniej troche juz podsmażonoą i jabłkiem i na koniec majeranek..:-) - albo w całości - tylko nacięta w kilku miejscach - wtedy tyć dłużej smażyssz - ze wszystkim jak wyżej; - albo obrana ze skóry (flaka) i w plasterkach - wtedy mieszasz caly czas i masz taką masę przesmaczną z tym wszystkim; (Imho - w plastrach najlepsza...:-) Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 Re: dodam jeszcze: 24.01.06, 18:02 no dobra, smazona , ale jak?? Nie smiejcie sie ja nie jem miesa od 9 lat, nigdy tego nie robiłam. kaszankę pokroić w plastry ?? i na patelnie?? cebulke wczesniej ?? Odpowiedz Link Zgłoś
akabe Re: jak kaszankę ?? 24.01.06, 18:03 Z warzywami (znalezione na mojegotowanie.onet.pl): 2 kaszanki 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 1 pomidor 1 cebula 5 dag sera żółtego sól pieprz papryka w proszku (słodka lub ostra, zależnie od upodobań) keczup Pokrojone warzywa smażymy (wg. autora około 20 minut, dla mnie to zdecydowanie za długo-do chrupkości). Z folii robimy "miseczkę", kładziemy kaszankę, na to warzywa, posypujemy startym serem. Zapiekamy około 20-30 minut. Podajemy polane keczupem. Posiadam też przepis na kaszankę faszerowaną. W razie zainteresowania potem wklepię. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f tak. Na patelni rozgrzej troche oliwy (innego tłus 24.01.06, 18:15 zczu) i najpeir daj cebulę. Chyba szklisz cebulę czasem? :-)) Teraz jak zacznie sie rumienić lekko cebula dodaj kaszankę w plastrach np. Delikatnie przewracaj kawałki poczas smażenia. Dodaj jabłka i smaz dalej. (moze sie okazac ze musisz dodac troszke masła np.) dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Już. Jak peknie, to peknie, mieszasz i masz tę fajną masę:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ich Twoje Kochanie wie co dobre! IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 24.01.06, 21:01 w Niemczech kupuję U Slązaka krupnioki i albo delikatnie podgrzewam w wodzie (jeżeli uważam na moje kg) albo wpieprzam do podsmażonej cebulki na patelnię, czasami faktycznie z jabłuszkiem i przyprawiam (rzadko) pieprzem, częściej dzikim majerankiem, czyli oregano. Do tego polski ogórek kwaszony i piwko. Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 Re: Twoje Kochanie wie co dobre! 25.01.06, 16:21 hmm wielkie dzięki, niestety te najbardziej oczekiwane odpowiedzi przyszły troche za późno i kochanie sobie po prostu ugotowało ( nie wiedzialam, ze mozna) Ale zrehabilituję się następnym razem. Ale to za jakiś czas, nie będe go teraz zakaszankowywać :) Odpowiedz Link Zgłoś