Dodaj do ulubionych

sero-makowiec zagranica

IP: *.proxy.aol.com 09.11.02, 14:46
bylo o serowcu (z powodu sera) a ja bym chciala na swieta sero-makowiec i mma
podwojny problem : ser (lub raczej jego brak) i mak w postaci gotowej,
slodkiej masy (bo wprawdzie jest mak jako ziarno, ale za to nie ma maszynki
do zmielenia).
i co ? pomozecie
bardziej pilny ten mak, bo ser ew. przywiezie tata przyjezdzajac dzien lub
dwa przed wigilia.
no i wogole ten seromakowiec jadalam tylko "kupny" wiec nawet wpolskich
warunkach nie mam przepisu.
Obserwuj wątek
    • Gość: Bini Re: sero-makowiec zagranica IP: *.netvigator.com 09.11.02, 16:02
      Wlasnie sobie uswiadomilam, ze ja tez nie mam maszynki, wiec moze foodprocessor?
      Ser robi sie bez problemu dodajac do mleka, byle nie UHT, kwasnej smietany.
      Poszukaj przepisow w archiwum "Kuchni", a jak nie znajdziesz to sprobuj w
      internecie. Moze www.mniammniam.pl, tam jest sporo roznych ciast, choc
      gwarancji nie dam.
      Pozdrawiam
    • Gość: Bini Re: sero-makowiec zagranica IP: imsbbcache* / *.netvigator.com 13.11.02, 05:12
      Masz szczescie, dziewczyno. Mam tu ze soba 3 egz. ”Smacznego” z 1999 r.
      i...znalazlam ciasto pn. “czarny duet” - to ten sernik z makiem. A wiec:

      Na ciasto:
      3 szklanki maki - kostka margaryny – 2 lyzki gestej smietany – ½ szklanki cukru
      pudru – 3 zoltka – 2 lyzeczki proszku do piecz. –tluszcz i tarta bulka do formy.

      Masa makowa:
      6 szklanek maku – olejek migdalowy – 1 i ½ szklanki cukru krysztalu – 3 bialka

      Masa serowa:
      1,5 kg twarogu – 1,5 szklanki cukru pudru – 1 kostka margaryny – 2 lyzki maki
      ziemniaczanej – 8 zoltek – 5 ubitych bialek – 1 lyzka kaszy many – 1 lyzka
      proszku do pieczenia

      Polewa do dekoracji:
      4 lyzki kakao nat. – 2 lyzki cukru pudru – ½ kostki margaryny – 3 lyzki wiorkow
      kokosowych


      1.
      przygotowac kruche ciasto (to kazdy wie jak sie robi). Gotowe zawinac w folie ,
      wlozyc na godz. do lodowki
      2.
      wyjac i rozwalkowac na posypanej bulka tarta blasze
      3.
      sparzony i zmielony mak wymieszac z cukrem oraz bialkami (ubitymi) , doprawic
      kilkoma kroplami olejku. Rozsmarowac na spodzie ciasta.
      4.
      masa jak na sernik, wylozyc na warstwe maku, wstawic do dobrze nagrzanego
      piekarnika i piec ok. godziny w temp. 180 st. Wystudzic.
      5.
      polewa: stopic wszystko razem w rondelku, polac zimne ciasto, posypac wiorkami.

      Nigdy tego nie robilam, ale jest to z dzialu "ulubione przepisy naszych
      czytelnikow", wiec chyba sprawdzony.
      Pozdrowienia

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka