Gość: Apsik IP: *.netia.com.pl 31.01.06, 10:30 Szukam przepisu na coś, co nie wiem, jak się nazywa, a kiedyś jadłam i było pyszne. To takie jakby rozpłaszczone kotlety mielone z duszoną cebulką na wierzchu. Co to jest i jak to zrobic? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
horpyna4 Re: mięso mielone z cebulką na wierzchu??? 31.01.06, 10:45 Mógł to być tak zwany befsztyk wiejski. Poszukaj przepisu dotyczącego potrawy o tej właśnie nazwie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: egata befsztyk tatarski IP: *.aster.pl 31.01.06, 22:28 Robię go z wołowego mięsa. (z książki kucharskiej on się nazywa tatarski, bo robi się go jak tatar nam niezjedzony zostanie). Dodaję jajko i zimną wodę. Obtaczam w mące okrągłe spłaszczone befsztyczki i smażeą. Cebula w krążkach smażona oddzielnie. Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: mięso mielone z cebulką na wierzchu??? 31.01.06, 10:52 Gość portalu: Apsik napisał(a): rozpłaszczone kotlety mielone z duszoną cebulką na > wierzchu. Co to jest i jak to zrobic? To są rozpłaszczone kotlety siekane z duszoną cebulką na wierzchu.))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maria Re: mięso mielone z cebulką na wierzchu??? IP: 195.182.19.* 31.01.06, 11:06 znalazłam befsztyk wiejski w googlach, moja mama to kiedyś robiła i było pyyyszne. tylko zawsze mnie zastanawiało - jak to jest że one się nie rozwalą przy smażeniue? bez jajka, bez buły... w przepisie było że do 0,5 kg mięsa dodać łyżkę oleju i 2 łyżki wody. Czy jest jakiś specjalny "myk" na to żeby się trzymały? na pewno gorący tłuszcz.. choć z drugiej strony tak sobie myślę - klopsa Gargamela zrobiłam tylko z mięsa i mleka kondensowanego i wyszedł pyszny - tyle że tam się piekło i nie trzeba było odwracać.. proszę o rady bo chcę to pojutrze w moje imieninki na obiad zrobić :) link do przepisu: www.kulinaria.pl/potrawy.asp?id=44 Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: mięso mielone z cebulką na wierzchu??? 31.01.06, 11:29 Gość portalu: maria napisał(a): > łyżkę oleju i 2 łyżki wody. Czy jest jakiś specjalny "myk" na to żeby się > trzymały? Pod wpływem płynu mięso się maceruje i zmienia się jego lepkość. Na przykład do wyrobu kiełbas dodaje się lód (oczywiście niektórzy dodają więcej lodu niż jest mięsa...nawet dużo więcej...) Płyn po prostu jest emulgatorem, nie wiem jak prościej wyjaśnić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chwileczka Re: mięso mielone z cebulką na wierzchu??? IP: 205.193.50.* 31.01.06, 23:26 To nie jajko powoduje ze sie trzyma kupy bo do hamburgerow nie dodaje sie ani jajka ani bulki, nic, samo miaso a trzymja sie lepiej niz mielone... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xena Re: mięso mielone z cebulką na wierzchu??? IP: *.access.telenet.be 31.01.06, 11:17 A moze hamburgery ? Mielone , plaskie i z cebulka na wierzchu Odpowiedz Link Zgłoś
tereza11 Re: mięso mielone z cebulką na wierzchu??? 31.01.06, 12:19 Ja robię tak: mielę mięso, dodaję żółtko, sól, pieprz - wyrabiam. Na ręce formuję owalny kotlet i przekładam na rozgrzany tłuszcz. Na patelni jeszcze rozpłaszczam i po zrumienieniu odwracam. Oddzielnie smażę cebulkę, którą nakładam na befsztyk już na talerzu. Odpowiedz Link Zgłoś
moniaa28 Re: mięso mielone z cebulką na wierzchu??? 04.02.06, 18:25 a moze to byl stek z cebulka :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ich na początku lat 70 jadłem coś takiego IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 04.02.06, 20:13 w poznańskiej W-Z na śniadanie jako rumpsztyk (?) z cebulką i bułeczką. Do popicia full wrocławski! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dundelświst Re: mięso mielone z cebulką na wierzchu??? IP: *.timsi.pl 06.12.16, 15:13 To tzw. "stek z cebulką" Odpowiedz Link Zgłoś