kojeczka 09.02.06, 21:13 nie mogę tu znaleźć .a mam ochote wielka. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jacek1f tu masz np. Ale weź :-) zobacz curry Jo. na ten pr 09.02.06, 21:20 zykład w Galerii - zrób takie z rybą... I już. //////////////////////////////cytat:!!! //////// Gulai ikan - curry z ryby Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 364 razy. Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 40 min. 500 g filetow rybnych, 1 lyzeczka ziarenek kolendry, 1/2 lyzeczki ziarenek kminku, 8 szalotek, 1 zabek czosnku, 6-8 swiezych czerwonych papryczek chilli, kawalek swiezego imbiru (1 cm), 1 lyzeczka kurkumy, 3/4 lyzeczki pasty krewetkowej, 2 lyzki oleju, 1 lyzeczka cytronelli, 375 ml rzadkiego mleka kokosowego, 1 lyzeczka soli, 1 lyzeczka cukru, 4 lyzki soku cytrynowego, 125 ml gestego mleka kokosowego. 1. Filety rybne umyc, osuszyc i odstawic. 2. Ziarenka kolendry i kminku zemlec w mlynku lub utrzec w mozdzierzu. Czosnek i imbir obrac. 3. Papryczki, szalotki, czosnek oraz imbir drobno pokroic i przelozyc do mozdzierza. Dodac kurkume, paste krewetkowa i utrzec. Dodac zmielona kolendre i kminek, wymieszac. 4. Olej rozgrzac w garnku i lekko podsmazyc na nim paste (przez 2-3 min.). Dodac cytronelle. Powoli wlewac rzadkie mleko kokosowe. Nastepnie dodac sol i cukier. Zmniejszyc ogien i gotowac przez 3-5 min., czesto mieszajac. 5. Sok cytrynowy wlac do garnka, wymieszac, dodac filety i gotowac bez przykrycia na malym ogniu okolo 15 min. 6. Gdy filety beda gotowe wlac geste mleko kokosowe. Podgrzewac przez 2-3 min. i odrazu podawac. Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 17 "Kuchnie Dalekiego Wschodu", strona 32. From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kojeczka Re: jak zrobić curry z ryby? IP: *.kom / *.os1.kn.pl 10.02.06, 13:13 Jacku,no piękne ,ale ja połowy skąłdników nawet ze słyszenia nie znam :))))))) znalazłam jakies z warzyw ,to zrobie ,tylko rybe dodam :))) weszłam w posiadnie ksiażki kucharskiej Kryszny,ale oni ryb nie jedza . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senin to ja Ci uproszcze... IP: *.156.240.220.dsl.comindico.com.au 10.02.06, 13:31 najpierw zrob sos curry do ryby pasuje kmin i fennel (koper?) zatem na rozgrzanym oleju podsmaz fennel i cumin seeds dodaj posiekana cebule, zeszklij dodaj dobra mieszanke curry (byle nie chinska, indyjska raczej nie tajska) podsmaz minute, dodaj pomidory (moga byc z puszki, dodaj zakwaszacz (najlepszy tamaryszek) dodaj wody (lepiej rosolu) do osiagniecia wlasciwej konsystencji (mleko kokosowe tez jest OK- /a nawet lepiej niz OK)- sol tez pzywiscie do wrzacego sosu wrzuc kawalki ryby - wylacz gaz zostaw na 10 minut w tym goracym sosie Odpowiedz Link Zgłoś
j-lee Senino 10.02.06, 13:52 powiedz mi jakie czujesz róznice między miałami/proszkiem curry z panstw ktore wymieniłas ? szczególnie chodzi mi o tajski proszek curry o którym właściwie w ogóle nie słyszałem (bo przecież nie chodzi ci o pastę curry) a tak w kwesti formalnej - co robisz z nasionami w całości podczas konsumpcji- wupluwasz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kojeczka Re: curry z ryby IP: *.kom / *.os1.kn.pl 10.02.06, 15:40 zrobiłam tak: nei wiem na ile to curry ale smak curry ma :))i jest pyszne . Curry z ryby w moim przypadku z dorsza: 0,5 kg filetów 1 mały jogurt naturalny 2-3 cebule 0,5 opakowania mrożonej fasoli szparagowej i kalafiora(obgotowac tak jak sie lubi,prawei do miękkości) rodzynki -garść wiórki kokosowe: garść pomidory mrozone(takie miałam ) 4 sztuki,mysle,ze mozna spokojnie dac łyżkę przecieru bo moje i tak sie rozciapały ;) przyprawy: imbir(ja dałam łyżeczkę świeżego tartego,ale mozna dac 1/4 mielonego suchego) kolendra( 0,5 łyęczki mielonej ,ja dałam tłuczoną) curry łyzeczka sól pieprz aa i ząbek czosnku filety rozmrożone z pokroić na kawałki tak ok 3 cm,posolić,popieprzyć i zalać małym jogurtem naturalnym,na około 0,5h na oleju usmażyć cebulę z imbirem,dodac pozostałe przyprawy.i czosnek w miedzyczasie gotowac ten kalafior i fasolkę ) do cebuli dodac pomidory,wiórki i rodzynki.jak cebula zmieknie całkiem włożyć rybę z tym jogurtem, dodac kalafior i fasolkę ,wymieszać,spróbować,doprawić. mieszac delikatnie bo ryba sie rozpada. po około 10minutach jest juz gotowe:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: n0str0m0 blad IP: *.delta89.maxonline.com.sg 10.02.06, 17:30 ryba z curry nie lubi nadmiernej slodyczy nastepnym razem zapomnij o rodzynkach, to nie ryz czy baranina tamaryszek (tamarind) i pomidor, baklazan oraz okra. curry ma byc pikantne i KWASKOWATE. czili czerwone i czosnek mleko kokosowe OPCJONALNIE w ten sposob otrzymasz assam curry, czyli rybne kari kwaskowate i czesc Odpowiedz Link Zgłoś
jo.hanna niektore curry rybne 12.02.06, 14:03 indyjskie lubi rodzynki, chociazby curry z regionu Bengalu. Ostatnio nawet takie robilam: jogurt, rodzynki, kawalki bialej ryby (przepisu dokladnie nie moge podac, bo ksiazke pozyczylam przyjaciolce i nie moge dokladnie sprawdzic). Curry wyszlo slodko-ostre. Bardzo smaczne z reszta... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senin Re: Senino IP: *.156.240.220.dsl.comindico.com.au 10.02.06, 23:57 w skrocie chinska mieszanka- duzo kurkumy i kozieradki - jest zolta - wg mnie lepiej pasuje do kury tajska(pasta) - wiadomo- trawa cytrynowa, galangal, blachan - inny zupelnie smak (mozna, a jakzeale nie w tym przepisie) indyjska cala gama przypraw - dluga wyliczanka > > a tak w kwesti formalnej - co robisz z nasionami w całości podczas konsumpcji- > wupluwasz? Nie, rozgryzam, zjadam, bo lubie :))) bo ja prawdziwym smakoszem kuchni Indii jestem, nie udawanym ;DDD Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sto kobiet Re: Senino IP: *.sympatico.ca 11.02.06, 05:18 Ja najczesciej nasiona podgrzewam na oleju w calosci... ale od niedawna jestem szczesliwa posiadaczka mozdzieza z marmuru ... i to zalatwia sprawe np. kolendry do ryzu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senin Re: Senino IP: *.156.240.220.dsl.comindico.com.au 11.02.06, 08:30 wiesz syswio, ja mam 3 mozdzierze ostatnio kupilam tez ekstra mocny mlynek do kawy, ktorego uzywam glownie do mielenia przypraw ale czasami wole po prostu "the real thing" - a zatem niektore przyprawy dodaje w calosci - cale liscie curry (prosto z drzewka), cale gozdziki, cardamon czy cynamon zdecydowanie optuje za uzywaniem w calosci nasion musztardy, tak czarnej jak i bialej i mysle za jak mozna posypywac kminkiem lub sezamem chleb, to dlaczego nie mozna ich uzyc w calosci w curry ? poza tym moj luby uwielbia zucie straczkow kardamonu i innych takich :)) Odpowiedz Link Zgłoś
syswia Re: Senino 12.02.06, 18:11 Szczesciaro, mozesz sobie wrzycic "zywe" listki :))) Kardamonu nigdy nie mellam - zawsze w calosci do sosow. Raz tylko pokusilam sie o eksperyment ciasteczkowy- bardzo fajne wyszly ciastka maslane z kardamonem "zmemlanym"... Odpowiedz Link Zgłoś
j-lee Re: Senino - jak dla mnie za bardzo 11.02.06, 11:56 wszystko wrzuciłaś to jednego wora przedewszystkim tajskie curry i proszki curry - dla mnie zbyt duża rozbieżność - pasta to nie proszek i smak zbyt odmienny, a curry w proszku to nawet nie wiem, chyba tajowie w ogóle nie używają - osobiscie niezbyt podoba mi się to ujednolicenie z twojej strony curry chinskie a indyjskie - różne - ale curry w ogóle są różne (mowa oczywiście o przyprawie), chinczycy się tak nie bawią w ich rózne odcienie i róznorodność, ale indianie - taka masa masali, każda pani domu własny przepis na mieszanke, a różnorodność przypraw to już w ogóle a co za tym idzie bogatszy bukiet, ale i tak żadnej nie zabronisz zrobić mieszanki z kilku tylko przypraw, nie musi byc od razu z 30 (chociaż zdaża się to pewnie nie czesto) ale to jest moje zdanie oczywiście Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kojeczka Re: Senino - jak dla mnie za bardzo IP: *.kom / *.os1.kn.pl 11.02.06, 20:00 e ,rodzynki wydłubałam :)) a nam smakowało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senin o co Ci chodzi j-lee??? IP: *.156.240.220.dsl.comindico.com.au 11.02.06, 23:21 zadajesz pytania w sposob takie by odpowiadajacego zlapac na jakiejs niekonsekwencji??? czy po to by udowodnic ze znasz sie lepiej? sluchaj, ja dobrze wiem, ze tajowie nie uzywaja curry w proszku, tylko paste paste robi sie z proszku - z ta roznica, ze sa tam tez skladniki "mokre", ktore w przypadku curry z proszku dodawane sa swieze > curry chinskie a indyjskie - różne - ale curry w ogóle są różne (mowa > oczywiście o przyprawie), chinczycy się tak nie bawią w ich rózne odcienie i > róznorodność, ale indianie - taka masa masali, każda pani domu własny przepis > na mieszanke, a różnorodność przypraw to już w ogóle a co za tym idzie bogatszy > wiesz co, nie odkrywaj ameryki, ja to wszystko b. dobrze wiem od lat kilkunastu - dzieki wiec za wyklad pisalam o tych sprawach (na tym forum) przez wiele lat - kiedy Ciebie tu jeszcze nie bylo, wiec nie wyjasniaj mi, wyjasnij tym, ktorzy Cie o to prosza, OK?! ten przepis, ktory tutaj podalam jest przepisem uproszczonym - podalam go dla osoby, ktora jak sadzilam chce cos prostego bez wnikania w tajniki zreszta , baw sie dobrze beze mnie Odpowiedz Link Zgłoś
j-lee ... 12.02.06, 13:05 o rany, nie chciałem bys do tego podeszła tak emocjonalnie, nie takie były moje intencje mnie po prostu twoje pytania w stylu "a jakiego curry używasz: chińskiego, tajskiego, czy indyjskiego" - dosyć dziwiły i chciałem wytłumaczyc czemu, tyle. mam nadzieje że nie obraziłaś sie mocno i bedziesz bawić się ze mną lub obok mnie! pozdrawiam ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
syswia Re: ... 12.02.06, 18:18 pytanie bylo calkiem do rzeczy:))) sama bym sie zapytala, zeby uscislic, bo znam sie i moge odpowiedziec tylko o masalach i innych kombinacjach "indyjskich" poza tym takie pytanie pozwala sie zorientowac na ile "zorientowany" jest pytajacy... i o co wlasciwie pyta :)))) wydlubalam od tesciowej przepis na kulfi pistacjowe - najlepsze na swiecie:))) bede probowac w przyszlym tygodniu:))) Odpowiedz Link Zgłoś