Dodaj do ulubionych

jak zrobić curry z ryby?

09.02.06, 21:13
nie mogę tu znaleźć .a mam ochote wielka.
Obserwuj wątek
    • jacek1f tu masz np. Ale weź :-) zobacz curry Jo. na ten pr 09.02.06, 21:20
      zykład w Galerii - zrób takie z rybą...
      I już.

//////////////////////////////cytat:!!! ////////
      Gulai ikan - curry z ryby
      Dodano: 2000-01-01 00:00:00
      Język: Polski
      Odwiedzono: 364 razy.

Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 40 min.
      500 g filetow rybnych,
      1 lyzeczka ziarenek kolendry,
      1/2 lyzeczki ziarenek kminku,
      8 szalotek,
      1 zabek czosnku,
      6-8 swiezych czerwonych papryczek chilli,
      kawalek swiezego imbiru (1 cm),
      1 lyzeczka kurkumy,
      3/4 lyzeczki pasty krewetkowej,
      2 lyzki oleju,
      1 lyzeczka cytronelli,
      375 ml rzadkiego mleka kokosowego,
      1 lyzeczka soli,
      1 lyzeczka cukru,
      4 lyzki soku cytrynowego,
      125 ml gestego mleka kokosowego.

1. Filety rybne umyc, osuszyc i odstawic.
      2. Ziarenka kolendry i kminku zemlec w mlynku lub utrzec w mozdzierzu. Czosnek
      i imbir obrac.
      3. Papryczki, szalotki, czosnek oraz imbir drobno pokroic i przelozyc do
      mozdzierza. Dodac kurkume, paste krewetkowa i utrzec. Dodac zmielona kolendre i
      kminek, wymieszac.
      4. Olej rozgrzac w garnku i lekko podsmazyc na nim paste (przez 2-3 min.).
      Dodac cytronelle. Powoli wlewac rzadkie mleko kokosowe. Nastepnie dodac sol i
      cukier. Zmniejszyc ogien i gotowac przez 3-5 min., czesto mieszajac.
      5. Sok cytrynowy wlac do garnka, wymieszac, dodac filety i gotowac bez
      przykrycia na malym ogniu okolo 15 min.
      6. Gdy filety beda gotowe wlac geste mleko kokosowe. Podgrzewac przez 2-3 min.
      i odrazu podawac.

Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 17 "Kuchnie Dalekiego Wschodu",
      strona 32.
      From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
    • Gość: kojeczka Re: jak zrobić curry z ryby? IP: *.kom / *.os1.kn.pl 10.02.06, 13:13
      Jacku,no piękne ,ale ja połowy skąłdników nawet ze słyszenia nie znam :)))))))
      znalazłam jakies z warzyw ,to zrobie ,tylko rybe dodam :)))
      weszłam w posiadnie ksiażki kucharskiej Kryszny,ale oni ryb nie jedza .
      • Gość: senin to ja Ci uproszcze... IP: *.156.240.220.dsl.comindico.com.au 10.02.06, 13:31
        najpierw zrob sos curry

do ryby pasuje kmin i fennel (koper?)
        zatem na rozgrzanym oleju podsmaz fennel i cumin seeds
        dodaj posiekana cebule, zeszklij
        dodaj dobra mieszanke curry (byle nie chinska, indyjska raczej nie tajska)
        podsmaz minute, dodaj pomidory (moga byc z puszki, dodaj zakwaszacz (najlepszy
        tamaryszek)
        dodaj wody (lepiej rosolu) do osiagniecia wlasciwej konsystencji (mleko
        kokosowe tez jest OK- /a nawet lepiej niz OK)- sol tez pzywiscie
        do wrzacego sosu wrzuc kawalki ryby - wylacz gaz
        zostaw na 10 minut w tym goracym sosie
        • j-lee Senino 10.02.06, 13:52
          powiedz mi jakie czujesz róznice między miałami/proszkiem curry z panstw ktore
          wymieniłas ?
          szczególnie chodzi mi o tajski proszek curry o którym właściwie w ogóle nie
          słyszałem (bo przecież nie chodzi ci o pastę curry)

a tak w kwesti formalnej - co robisz z nasionami w całości podczas konsumpcji-
          wupluwasz?
          • Gość: kojeczka Re: curry z ryby IP: *.kom / *.os1.kn.pl 10.02.06, 15:40
            zrobiłam tak: nei wiem na ile to curry ale smak curry ma :))i jest pyszne .

Curry z ryby
            w moim przypadku z dorsza:
            0,5 kg filetów
            1 mały jogurt naturalny
            2-3 cebule
            0,5 opakowania mrożonej fasoli szparagowej i kalafiora(obgotowac tak jak sie
            lubi,prawei do miękkości)
            rodzynki -garść
            wiórki kokosowe: garść
            pomidory mrozone(takie miałam ) 4 sztuki,mysle,ze mozna spokojnie dac łyżkę
            przecieru bo moje i tak sie rozciapały ;)
            przyprawy:
            imbir(ja dałam łyżeczkę świeżego tartego,ale mozna dac 1/4 mielonego suchego)
            kolendra( 0,5 łyęczki mielonej ,ja dałam tłuczoną)
            curry łyzeczka
            sól pieprz aa i ząbek czosnku

filety rozmrożone z pokroić na kawałki tak ok 3 cm,posolić,popieprzyć i
            zalać małym jogurtem naturalnym,na około 0,5h
            na oleju usmażyć cebulę z imbirem,dodac pozostałe przyprawy.i czosnek
            w miedzyczasie gotowac ten kalafior i fasolkę )
            do cebuli dodac pomidory,wiórki i rodzynki.jak cebula zmieknie całkiem włożyć
            rybę z tym jogurtem, dodac kalafior i fasolkę ,wymieszać,spróbować,doprawić.
            mieszac delikatnie bo ryba sie rozpada.
            po około 10minutach jest juz gotowe:)

• Gość: n0str0m0 blad IP: *.delta89.maxonline.com.sg 10.02.06, 17:30
              ryba z curry nie lubi nadmiernej slodyczy
              nastepnym razem zapomnij o rodzynkach, to nie ryz czy baranina

tamaryszek (tamarind) i pomidor, baklazan oraz okra.
              curry ma byc pikantne i KWASKOWATE.
              czili czerwone i czosnek
              mleko kokosowe OPCJONALNIE

w ten sposob otrzymasz assam curry, czyli rybne kari kwaskowate i czesc
              • jo.hanna niektore curry rybne 12.02.06, 14:03
                indyjskie lubi rodzynki, chociazby curry z regionu Bengalu. Ostatnio nawet takie
                robilam: jogurt, rodzynki, kawalki bialej ryby (przepisu dokladnie nie moge
                podac, bo ksiazke pozyczylam przyjaciolce i nie moge dokladnie sprawdzic). Curry
                wyszlo slodko-ostre. Bardzo smaczne z reszta...
          • Gość: senin Re: Senino IP: *.156.240.220.dsl.comindico.com.au 10.02.06, 23:57
            w skrocie

chinska mieszanka- duzo kurkumy i kozieradki - jest zolta - wg mnie lepiej
            pasuje do kury

tajska(pasta) - wiadomo- trawa cytrynowa, galangal, blachan - inny zupelnie
            smak (mozna, a jakzeale nie w tym przepisie)

indyjska cala gama przypraw - dluga wyliczanka

>
            > a tak w kwesti formalnej - co robisz z nasionami w całości podczas konsumpcji-

> wupluwasz?

Nie, rozgryzam, zjadam, bo lubie :)))
            bo ja prawdziwym smakoszem kuchni Indii jestem, nie udawanym ;DDD
            • Gość: sto kobiet Re: Senino IP: *.sympatico.ca 11.02.06, 05:18
              Ja najczesciej nasiona podgrzewam na oleju w calosci...
              ale od niedawna jestem szczesliwa posiadaczka mozdzieza z marmuru ... i to
              zalatwia sprawe np. kolendry do ryzu
              • Gość: senin Re: Senino IP: *.156.240.220.dsl.comindico.com.au 11.02.06, 08:30
                wiesz syswio, ja mam 3 mozdzierze
                ostatnio kupilam tez ekstra mocny mlynek do kawy, ktorego uzywam glownie do
                mielenia przypraw

ale czasami wole po prostu "the real thing" - a zatem niektore przyprawy
                dodaje w calosci - cale liscie curry (prosto z drzewka), cale gozdziki,
                cardamon czy cynamon

zdecydowanie optuje za uzywaniem w calosci nasion musztardy, tak czarnej jak i
                bialej i mysle za jak mozna posypywac kminkiem lub sezamem chleb, to dlaczego
                nie mozna ich uzyc w calosci w curry ?

poza tym moj luby uwielbia zucie straczkow kardamonu i innych takich :))
                • syswia Re: Senino 12.02.06, 18:11
                  Szczesciaro, mozesz sobie wrzycic "zywe" listki :)))
                  Kardamonu nigdy nie mellam - zawsze w calosci do sosow. Raz tylko pokusilam sie
                  o eksperyment ciasteczkowy- bardzo fajne wyszly ciastka maslane z
                  kardamonem "zmemlanym"...
            • j-lee Re: Senino - jak dla mnie za bardzo 11.02.06, 11:56
              wszystko wrzuciłaś to jednego wora
              przedewszystkim tajskie curry i proszki curry - dla mnie zbyt duża rozbieżność -
              pasta to nie proszek i smak zbyt odmienny, a curry w proszku to nawet nie
              wiem, chyba tajowie w ogóle nie używają - osobiscie niezbyt podoba mi się to
              ujednolicenie z twojej strony

curry chinskie a indyjskie - różne - ale curry w ogóle są różne (mowa
              oczywiście o przyprawie), chinczycy się tak nie bawią w ich rózne odcienie i
              róznorodność, ale indianie - taka masa masali, każda pani domu własny przepis
              na mieszanke, a różnorodność przypraw to już w ogóle a co za tym idzie bogatszy
              bukiet, ale i tak żadnej nie zabronisz zrobić mieszanki z kilku tylko przypraw,
              nie musi byc od razu z 30 (chociaż zdaża się to pewnie nie czesto)

ale to jest moje zdanie oczywiście
              • Gość: kojeczka Re: Senino - jak dla mnie za bardzo IP: *.kom / *.os1.kn.pl 11.02.06, 20:00
                e ,rodzynki wydłubałam :))
                a nam smakowało.
              • Gość: senin o co Ci chodzi j-lee??? IP: *.156.240.220.dsl.comindico.com.au 11.02.06, 23:21
                zadajesz pytania w sposob takie by odpowiadajacego zlapac na jakiejs
                niekonsekwencji???
                czy po to by udowodnic ze znasz sie lepiej?

sluchaj, ja dobrze wiem, ze tajowie nie uzywaja curry w proszku, tylko paste

paste robi sie z proszku - z ta roznica, ze sa tam tez skladniki "mokre", ktore
                w przypadku curry z proszku dodawane sa swieze

> curry chinskie a indyjskie - różne - ale curry w ogóle są różne (mowa
                > oczywiście o przyprawie), chinczycy się tak nie bawią w ich rózne odcienie i
                > róznorodność, ale indianie - taka masa masali, każda pani domu własny przepis
                > na mieszanke, a różnorodność przypraw to już w ogóle a co za tym idzie
                bogatszy
                >

wiesz co, nie odkrywaj ameryki, ja to wszystko b. dobrze wiem od lat
                kilkunastu - dzieki wiec za wyklad
                pisalam o tych sprawach (na tym forum) przez wiele lat - kiedy Ciebie tu
                jeszcze nie bylo, wiec nie wyjasniaj mi, wyjasnij tym, ktorzy Cie o to prosza,
                OK?!

ten przepis, ktory tutaj podalam jest przepisem uproszczonym - podalam go dla
                osoby, ktora jak sadzilam chce cos prostego bez wnikania w tajniki

zreszta , baw sie dobrze beze mnie

• j-lee ... 12.02.06, 13:05
                  o rany, nie chciałem bys do tego podeszła tak emocjonalnie, nie takie były moje
                  intencje

mnie po prostu twoje pytania w stylu "a jakiego curry używasz: chińskiego,
                  tajskiego, czy indyjskiego" - dosyć dziwiły i chciałem wytłumaczyc czemu, tyle.

mam nadzieje że nie obraziłaś sie mocno i bedziesz bawić się ze mną lub obok
                  mnie!

pozdrawiam
                  ;-)
                  • syswia Re: ... 12.02.06, 18:18
                    pytanie bylo calkiem do rzeczy:)))
                    sama bym sie zapytala, zeby uscislic, bo znam sie i moge odpowiedziec tylko o
                    masalach i innych kombinacjach "indyjskich"
                    poza tym takie pytanie pozwala sie zorientowac na ile "zorientowany" jest
                    pytajacy... i o co wlasciwie pyta :))))

wydlubalam od tesciowej przepis na kulfi pistacjowe - najlepsze na swiecie:)))
                    bede probowac w przyszlym tygodniu:)))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka