Dodaj do ulubionych

ciasto - podkład do pizzy

09.02.06, 21:18
no właśnie, jak wyżej :) z czego robić, co i ile dodać? sama zawsze kupuje
albo gotowe podkłady albo już całą gotową pizzę. Ale babcia postanowiła
zrobić sama a nigdy wcześniej nie robiła. Więc będę wdzięczna za przepisy
Obserwuj wątek
    • catalinka Re: ciasto - podkład do pizzy 09.02.06, 21:46
      Ja robie tak.
      2 szklanki mąki, 2 dk drożdży, ok. 1 szklanki wody., łyżka oleju, łyżeczka
      soli. To jest porcja na prodiż a do dużej blachy biorę 3 szklanki mąki, ciut
      więcej drożdży a woda juz tak na oko.
      Drożdże rozcieram z odrobiną cukru, a potem dodaję wodę. Wlewam to do mąki i
      zostawiam do wyrośnięcia drożdży. Potem zagniatam dolewając wody a na koniec
      ten olej. Przepis znalazłam wieki temu w takiej broszurce Przyjaciółki. Podobno
      to jest oryginalny włoski przepis. Ciasto jest dość grube, ale my tak lubimy.
      Nigdy nie użyłam gotowych spodów. Zwłaszcza że przepis składniki na ciasto nie
      są drogie. Podrawiam
      Kasia
      • anka_florian Re: ciasto - podkład do pizzy 09.02.06, 21:59
        a co z pieczeniem?? tzn. czy najpierw zapiekasz a dopiero później dodajesz
        dodatki czy od razu pieczesz ze wszystkim? i ile mniej więcej trwa pieczenie?
        • catalinka Re: ciasto - podkład do pizzy 09.02.06, 22:39
          Nie zapiekam, bo tak było w tym stareńkim przepisie. Tylko ser dodaje pod
          koniec. Potem jeszcze z pięc minut i gotowe. Piekę tak około 45-50 minut.
          Pozdrawiam
          Kasia
    • sivri Re: ciasto - podkład do pizzy 09.02.06, 22:01
      Witam :)
      Ja robię spód do pizzy wg następującego przepisu:
      - 300g mąki pszennej
      - 10g świeżych drożdży
      - 3/4 szklanki letniego mleka
      - 1/2 łyżeczki soli
      - 1 łyżka oliwy

Drożdże mieszam z ok. 1/3 szklanki mleka, dodaję ok. pół łyżeczki cukru (dzięki
      temu drożdże szybciej rosną dodatkowo stawiam na ciepły palnik ;) ). Odstawiam
      na kilka minut, aby podrosło. Wsypuję do miski mąkę, dodaję drożdże, mieszam
      ręką, wlewam pozostałe mleko i wsypuję sól. Całość wyrabiam (rączki posypuję
      mąką ;) ) dopóki ciasto nie przestaje się lepić. Następnie robię z ciasta kulę
      i smaruję olejem, nakrywam naczynie z kulą ściereczką i odstawiam do
      wyrośnięcia. Blachę smaruję oliwą, formuję spód, daję nadzienie i wstawiam do
      piekarnika, który jest w trakcie nagrzewania, piekę ok. 20-25min w 220
      stopniach.
    • marghe_72 Re: ciasto - podkład do pizzy 09.02.06, 22:11
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=34681495&a=35728782

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka