Gość: tomek IP: *.kopalnia.proton.net.pl / 192.168.10.* 19.11.02, 18:35 choruje na nerki i mam zalecony seler za przepisy serdeczne dzienki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mazia Re: salatka z selera IP: 172.28.9.* 20.11.02, 11:38 Salatka z selera prosta salatka jest: seler poszatkowac na tarce o cienkich oczkach, skropic cytryna, zeby nie stracil koloru, posoloc, popieprzyc dosyc mocno, dodac troche (odrobine cukru) i gesta smietane wymieszana z odrobina majonezu:) Pychota szybka i prosta :) M Odpowiedz Link Zgłoś
the_ladybird najlepsza sałatka na świecie :) 20.11.02, 15:28 i nie przesadzam ani odrobinę. Jest przy tym niewiarygodnie wręcz prosta, choć seler w niej ze słoika, więc nie wiem, czy może być. gotujemy w wegecie albo kostce warzywnej kawałek, tak ze 30 dag, piersi z indyka (z kurczaka też może być, ale z indyka jest dużo, dużo lepsza) do zupełnej miękkości. Wyciągamy a jak wystygnie kroimy na dość grube plastry w poprzek włókien i rozgniatamy te plastry widelcem. tak żeby się włókna oddzieliły od siebie. dodajemy słoik selera, do tego słoik cebulki w occie - im drobniejsza cebulka, tym lepiej, mieszamy. Dodajemy majonezu wg potrzeby. tzn. żeby związać, ale żeby nie płynęło. dodajemy całe mnóstwo curry, mieszamy i wstawiamy do lodówki. Po kilku godzinach sałatka jest żółta i przegryziona. gotowa do jedzenia :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aniela Re: najlepsza sałatka na świecie :) IP: *.acn.waw.pl 20.11.02, 19:09 tak samo jak lejdi tylko zamiast miesa czerwona fasolka :0 potwierdzam ze smak rewelacyjny :) Odpowiedz Link Zgłoś
kwik Re: salatka z selera 20.11.02, 15:34 seler ucieramy na tarce, skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie sciemnial. dodajemy czastki pomaranczy i troche smietany. pychota:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rak Re: salatka z selera IP: *.proxy.aol.com 20.11.02, 18:25 Albo tak jezeli ktos lubi oregano: 1. polowe selera pokroic drobno w kostke (5mm)wrzucic na wrzatek i zblanszowac , lepiej za twardy niz za miekki , 2. cala puszka kukurydzy 3. cala mala puszka ananasa ,odcedzic i tez poktoic w drobna kostke 4. dwa jajka ugotowane na twardo jw. w kostke 5. dwie piersi kurczaka pokroic w plastry, doprawic pieprzem i oregano (ja sole po usmazeniu) no oszywiscie usmazyc na malej ilosci oleju, jak wystygnie rowniez odpowedno pokroic. Wszystkie skladniki po wystygnieciu, polaczyc, dodac dwie lyzki majonezu i 1-2 lyzeczek oregano sol, pieprz, imbir. Pycha, dobre schlodzone z bagietka. Pozdrawiam rak Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: byzia Re: salatka z selera IP: *.prochem.com.pl / 1.0.0.* 21.11.02, 13:46 ja robie surowke z selera utartego na tarce z jablkiem + duzo pokrojonej natki pietruszki. jak ktos pragnie wiecej finezji w smaku to moze dodac posiekane orzechy wloskie. dressing: jogurt smietanowy z cukrem i sokiem z cytryny. szybkie i proste, a w smaku super. Odpowiedz Link Zgłoś