Gość: hanka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.06, 20:49 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: pomocik Re: Z czym sie robi pierogi ruskie?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.06, 20:54 Z czymś co jest zasadniczo mieszanką ziemniaków, białego sera i podsmażonej na masełku cebulki. Ziemniaków 80% lub więcej, sera mniej niż 20%, cebulki DUŻO. Oczywiście trzeba jeszcze przyprawić, a potem pierogi okrasić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pomocnik Re: Z czym sie robi pierogi ruskie?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.06, 20:55 Ziemniaki oczywiście ugotowane, nie surowe. Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: Z czym sie robi pierogi ruskie?? 14.02.06, 21:55 Gość portalu: pomocik napisał(a): > Ziemniaków 80% lub więcej, sera mniej niż 20%, cebulki DUŻO. Ośmielam sie zaproponować 2/3 - 3/4 ziemniakow , 1/3 - 1/4 sera, reszta bz. > Oczywiście trzeba jeszcze przyprawić, a potem pierogi okrasić. Odpowiedz Link Zgłoś
wedrowiec2 Re: Z czym sie robi pierogi ruskie?? 14.02.06, 22:24 Dodałabym drobno pokrojony, przesmazony boczek:) Witaj Andrzeju:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: Z czym sie robi pierogi ruskie?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.06, 22:37 Do środka to wolę podsmażoną na maśle cebulkę na złoto i duzo pieprzu a do okrasy ew. boczek Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: Z czym sie robi pierogi ruskie?? 15.02.06, 11:06 wedrowiec2 napisała: > Witaj Andrzeju:) Cześć Asiu, tez sie ciesze ze Cie spotykam, czasem tu zagladam...dozo! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magrat3 Re: Z czym sie robi pierogi ruskie?? IP: 217.153.206.* 15.02.06, 13:17 Do środka koniecznie duuuzo skwarek :-)I pieprzu!Musza byc pikantne!No i cebulka...Mnnniam, az mi slinka pociekła!A najlepsze robi p.Halina z baru Malibu w Łebie :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pomocnik Re: Z czym sie robi pierogi ruskie?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.06, 18:15 > Ośmielam sie zaproponować 2/3 - 3/4 ziemniakow , 1/3 - 1/4 sera, Ale ja nie lubię sera, gdy sera jest więcej nadzienie pierogów robi się twarde i "ciężkie", być może dlatego, że nigdy nie mielę ani sera, ani ziemniaków w maszynce, wszystko,razem z podsmarzoną już cebulką po prostu w miarę dokładnie mieszam (ręcznie, łyżką, nie mikserem). Odpowiedz Link Zgłoś
kasitza Re: Z czym sie robi pierogi ruskie?? 14.02.06, 23:09 duzo pieprzu i soli. na okrase skwarki, moze tez byc szczypiorek :) milych pierogow!!! Odpowiedz Link Zgłoś
vaniliaa1 Re: Z czym sie robi pierogi ruskie?? 15.02.06, 08:36 i czosneczek..mniammmm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gośka Re: Z czym sie robi pierogi ruskie?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.06, 16:03 mozna dodać świeżą miętę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xena Re: Z czym sie robi pierogi ruskie?? IP: *.access.telenet.be 15.02.06, 16:29 Moje ulubione to z serem , kartoflami , smazona cebula ,maggi i czosnkiem w srodku Na wierzchu posmarowane oliwa i przystrojone smazona cebula polane maggi i jeszcze obok na talerzu twarozek homo bo nie polewam smietana i zielona cebulka na wierzchu , duzo grubego pieprzu - pycha ! Odpowiedz Link Zgłoś
marta_1979 Re: Z czym sie robi pierogi ruskie?? 16.02.06, 13:26 Jestem namiętną pożeraczką pierogów ruskich :-). Robię je od lat, czasami co weekend. Moje składniki: 2 kg ziemniaków 3 kostki (3x250g) twarogu tłustego, półtłustego... a chudy zostawmy odchudzającym się :-) 3-4 cebule czosnek - dużo przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, chili, majeranek, tymianek, oregano. Ziemniaki gotujesz, mielisz z twarogiem. Cebulę i posiekany czosnek smażysz. Usmażoną cebulę dodajesz do farszu razem z tłuszczem z patelni dla łatwiejszego wymieszania farszu. Doprawiasz do smaku wg gustu. Kleisz pierogi. Ugotowane okraszasz wg. własnego upodobania. Ostatnio robiłam ruskie z fetą. Zastąpiłam jedną kostkę twarogu kostką fety. Bardzo mi smakowały. Kiedyś do farszu dodałam startego sera Goudy. Po ugotowaniu pierogów ich farsz był bardziej "ciągliwy" i ostrawy w smaku, ale zaniechałam tego, ponieważ moim zdaniem jest to zbyteczne wymyślanie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iga Re: Z czym sie robi pierogi ruskie?? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.02.06, 14:20 ziemniaki, ser, przysmażona cebulka,surowe jajo, pokrojony świeży koperek, pieprz, sól. Proporcje według gustu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krysiamusial Re: Z czym sie robi pierogi ruskie?? IP: *.246.jawnet.pl 16.02.06, 18:16 jeden z wariantów to dodanie do twarogu startego, podsuszonego oscypka lub innego możliwie ostrego sera jeszcze inny : zamiast twarogu użycie jakiegoś bardzo dobrego sera typu fromage, uzyskuję wtedy wersję lux, ale to drogo Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: Z czym sie robi pierogi ruskie?? 16.02.06, 18:57 Marta, sprobuj dać bryndzę - będą huculskie... Odpowiedz Link Zgłoś
marta_1979 Re: Z czym sie robi pierogi ruskie?? 16.02.06, 19:03 W Zielonej Górze bryndzy brak :-(. Chciałam zrobić, ale... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iza Z OREGANO.... :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.06, 21:10 Jestem fanką tradycyjnych ruskich pierogów. Jednak wbrew pozorom zrobić dobre ruskie - to prawdziwa sztuka! Gdy jestem w jakimś nowym barze czy restauracji to zamawiam na próbę ruskie - jak są dobre, to znaczy że inne dania też są ok :)) Ostatnio zamówiłam porcję pierogów. Podano mi je polane masłem i posypane jakimś zielskiem :/ (bo zawsze zastrzegam, że chcę bez skwarków). Skrzywiłam się, ale że byłam głodna zaczęłam jeść. Okazało się że były posypane... oregano. NIEBO W GĘBIE!!! Poprostu rewelacja :))) Od tamtej pory zawsze jak gotuję pierogi w domu, to sypię je oregano. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lu Re: Z czym sie robi pierogi ruskie?? IP: *.acn.waw.pl 16.02.06, 22:47 Ile zajmuje Wam "produkcja" pierogow? I jak sie organizujecie: duzo za jednym lepieniem i do zamrazarki czy mniej - najwyzej na dwa razy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zofia Re: Z czym sie robi pierogi ruskie?? IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 16.02.06, 22:58 duzym sukcesem jest to kiedy ziemniaki naleza do rodzaju tz.sypkich ,po ugotowaniu nie kleją się a purre jest nie klejace się do łyzki ,pewnie to ma nazwę ta odmiana ziemniaków ale ja ni znam się , dodam ze nie mielę a przecieram przez sito ziemniaki i ser, Odpowiedz Link Zgłoś