Dodaj do ulubionych

Z czym sie robi pierogi ruskie??

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.06, 20:49
Obserwuj wątek
    • Gość: pomocik Re: Z czym sie robi pierogi ruskie?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.06, 20:54
      Z czymś co jest zasadniczo mieszanką ziemniaków, białego sera i podsmażonej na
      masełku cebulki.
      Ziemniaków 80% lub więcej, sera mniej niż 20%, cebulki DUŻO.
      Oczywiście trzeba jeszcze przyprawić, a potem pierogi okrasić.
      • Gość: pomocnik Re: Z czym sie robi pierogi ruskie?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.06, 20:55
        Ziemniaki oczywiście ugotowane, nie surowe.
      • qubraq Re: Z czym sie robi pierogi ruskie?? 14.02.06, 21:55
        Gość portalu: pomocik napisał(a):

> Ziemniaków 80% lub więcej, sera mniej niż 20%, cebulki DUŻO.

Ośmielam sie zaproponować 2/3 - 3/4 ziemniakow , 1/3 - 1/4 sera, reszta bz.

> Oczywiście trzeba jeszcze przyprawić, a potem pierogi okrasić.
        • wedrowiec2 Re: Z czym sie robi pierogi ruskie?? 14.02.06, 22:24
          Dodałabym drobno pokrojony, przesmazony boczek:)

Witaj Andrzeju:)
          • Gość: Ja Re: Z czym sie robi pierogi ruskie?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.06, 22:37
            Do środka to wolę podsmażoną na maśle cebulkę na złoto i duzo pieprzu a do
            okrasy ew. boczek
          • qubraq Re: Z czym sie robi pierogi ruskie?? 15.02.06, 11:06
            wedrowiec2 napisała:

> Witaj Andrzeju:)

Cześć Asiu, tez sie ciesze ze Cie spotykam, czasem tu zagladam...dozo!
        • Gość: magrat3 Re: Z czym sie robi pierogi ruskie?? IP: 217.153.206.* 15.02.06, 13:17
          Do środka koniecznie duuuzo skwarek :-)I pieprzu!Musza byc pikantne!No i
          cebulka...Mnnniam, az mi slinka pociekła!A najlepsze robi p.Halina z baru
          Malibu w Łebie :-)
        • Gość: pomocnik Re: Z czym sie robi pierogi ruskie?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.06, 18:15
          > Ośmielam sie zaproponować 2/3 - 3/4 ziemniakow , 1/3 - 1/4 sera,
          Ale ja nie lubię sera,
          gdy sera jest więcej nadzienie pierogów robi się twarde i "ciężkie",
          być może dlatego, że nigdy nie mielę ani sera, ani ziemniaków w maszynce,
          wszystko,razem z podsmarzoną już cebulką po prostu w miarę dokładnie mieszam
          (ręcznie, łyżką, nie mikserem).
      • kasitza Re: Z czym sie robi pierogi ruskie?? 14.02.06, 23:09
        duzo pieprzu i soli. na okrase skwarki, moze tez byc szczypiorek :) milych
        pierogow!!!
        • vaniliaa1 Re: Z czym sie robi pierogi ruskie?? 15.02.06, 08:36
          i czosneczek..mniammmm
          • Gość: Gośka Re: Z czym sie robi pierogi ruskie?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.06, 16:03
            mozna dodać świeżą miętę
    • Gość: Xena Re: Z czym sie robi pierogi ruskie?? IP: *.access.telenet.be 15.02.06, 16:29
      Moje ulubione to z serem , kartoflami , smazona cebula ,maggi i czosnkiem w
      srodku
      Na wierzchu posmarowane oliwa i przystrojone smazona cebula
      polane maggi i jeszcze obok na talerzu twarozek homo bo nie polewam smietana
      i zielona cebulka na wierzchu , duzo grubego pieprzu - pycha !
    • marta_1979 Re: Z czym sie robi pierogi ruskie?? 16.02.06, 13:26
      Jestem namiętną pożeraczką pierogów ruskich :-). Robię je od lat, czasami co
      weekend. Moje składniki:

2 kg ziemniaków
      3 kostki (3x250g) twarogu tłustego, półtłustego... a chudy zostawmy
      odchudzającym się :-)
      3-4 cebule
      czosnek - dużo
      przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, chili, majeranek, tymianek, oregano.

Ziemniaki gotujesz, mielisz z twarogiem. Cebulę i posiekany czosnek smażysz.
      Usmażoną cebulę dodajesz do farszu razem z tłuszczem z patelni dla łatwiejszego
      wymieszania farszu. Doprawiasz do smaku wg gustu. Kleisz pierogi. Ugotowane
      okraszasz wg. własnego upodobania.

Ostatnio robiłam ruskie z fetą. Zastąpiłam jedną kostkę twarogu kostką fety.
      Bardzo mi smakowały. Kiedyś do farszu dodałam startego sera Goudy.
      Po ugotowaniu pierogów ich farsz był bardziej "ciągliwy" i ostrawy w smaku, ale
      zaniechałam tego, ponieważ moim zdaniem jest to zbyteczne wymyślanie.

Pozdrawiam
    • Gość: Iga Re: Z czym sie robi pierogi ruskie?? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.02.06, 14:20
      ziemniaki, ser, przysmażona cebulka,surowe jajo, pokrojony świeży koperek,
      pieprz, sól. Proporcje według gustu.
      • Gość: krysiamusial Re: Z czym sie robi pierogi ruskie?? IP: *.246.jawnet.pl 16.02.06, 18:16
        jeden z wariantów to dodanie do twarogu startego, podsuszonego oscypka lub
        innego możliwie ostrego sera
        jeszcze inny : zamiast twarogu użycie jakiegoś bardzo dobrego sera typu
        fromage, uzyskuję wtedy wersję lux, ale to drogo
    • qubraq Re: Z czym sie robi pierogi ruskie?? 16.02.06, 18:57
      Marta, sprobuj dać bryndzę - będą huculskie...
      • marta_1979 Re: Z czym sie robi pierogi ruskie?? 16.02.06, 19:03
        W Zielonej Górze bryndzy brak :-(. Chciałam zrobić, ale...
    • qubraq no tak - faktycznie, nie da rady! Nt 16.02.06, 20:32
      • Gość: Iza Z OREGANO.... :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.06, 21:10
        Jestem fanką tradycyjnych ruskich pierogów. Jednak wbrew pozorom zrobić dobre
        ruskie - to prawdziwa sztuka! Gdy jestem w jakimś nowym barze czy restauracji
        to zamawiam na próbę ruskie - jak są dobre, to znaczy że inne dania też są
        ok :))

Ostatnio zamówiłam porcję pierogów. Podano mi je polane masłem i posypane
        jakimś zielskiem :/ (bo zawsze zastrzegam, że chcę bez skwarków). Skrzywiłam
        się, ale że byłam głodna zaczęłam jeść. Okazało się że były posypane...
        oregano. NIEBO W GĘBIE!!! Poprostu rewelacja :))) Od tamtej pory zawsze jak
        gotuję pierogi w domu, to sypię je oregano.
    • Gość: lu Re: Z czym sie robi pierogi ruskie?? IP: *.acn.waw.pl 16.02.06, 22:47
      Ile zajmuje Wam "produkcja" pierogow? I jak sie organizujecie: duzo za jednym
      lepieniem i do zamrazarki czy mniej - najwyzej na dwa razy?
    • Gość: zofia Re: Z czym sie robi pierogi ruskie?? IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 16.02.06, 22:58
      duzym sukcesem jest to kiedy ziemniaki naleza do rodzaju tz.sypkich ,po
      ugotowaniu nie kleją się a purre jest nie klejace się do łyzki ,pewnie to ma
      nazwę ta odmiana ziemniaków ale ja ni znam się ,
      dodam ze nie mielę a przecieram przez sito ziemniaki i ser,

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka