Gość: Dorota IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.02.06, 11:58 ja zrobić caisto na naleśniki, żeby usmażony naleśnik był miekki? Niby to proste ale mi strasznie twrade i łamiące wychodzą. Dzięki:)) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szpinakowa Re: Ciasto naleśnikowe 17.02.06, 12:06 Z jakich składników/proporcji robisz? Zwykłe naleśniki (które zawsze wychodzą delikatne i miękkie) robię z 1 szkl. wody (może być gazowana), 1 szkl. mleka, 1,5 szkl. przesianej mąki pszennej, 1 jajka, odrobiny proszku do pieczenia (czasem dodaje troszkę cukryu pudru, jeśli chcę miec wyraźnie słodki samk). Składniki miksuję na gładką masę, odstawiam na 20 minut, jeśli ciasto zgęstnieje dodaję wody. Na dobrze rozgrzanej teflonowej patelni rozprowadzam cienką warstwę ciasta, bez użycia tłuszczu. Do francuskich naleśników dodaje do ciasta masło oraz 1 jajko więcej i smażę je na odrobinie sklarowanego masła. Odpowiedz Link Zgłoś
szpinakowa nieprecyzyjna jestem... 17.02.06, 12:08 szpinakowa napisała: > Do francuskich > naleśników dodaje do ciasta masło oraz 1 jajko więcej i smażę je na odrobinie > sklarowanego masła. Do ciasta dodaję 2 łyżki rozpuszczonego masła. Odpowiedz Link Zgłoś
kropka.nad.zet żeby było jak najprościej: 17.02.06, 13:48 sprawdzony, łatwy przepis 1 1/2 szklanki (kubka) mleka taka sama miarka mąki - czyli 1 1/2 szklanki (kubka) 3 jajka trochę oleju troszkę soli zmiksować odstawić smażyć kiedyś dodawałam wodę, ale zauważyłam, że wtedy naleśniki się łamią Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: posafega Re: Ciasto naleśnikowe IP: *.user.veloxzone.com.br 17.02.06, 14:11 Rob ciasto wg swojego ulubinego przepisu a po usmazeniu kladz jeden nalesnik na drugim. Placki same zmiekna, a po skonczeniu smazenia beda idealne do nadziewania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dorota Re: Ciasto naleśnikowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.02.06, 15:47 Moje łakomczuchy nie dają szansy żeby naleśniki odłożyć i poczekać aż zmiękną. wolą łamiące się i twarde byleby szybko:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: posafega Re: Ciasto naleśnikowe IP: *.user.veloxzone.com.br 17.02.06, 17:09 Czyli co?? Smazysz po jednym i zaraz po zdjeciu z patelni nadzienie dajesz? Malo ekonomicznie to brzmi. Bo zazwyczaj, to najsamwpierw robi sie nalesniki a pozniej nadziewa i dopiero podaje. A moze Lakomczuchy jadaja same nalesniki? W takim wypadku co za roznica, czy lamiace czy nie? Byleby szybko, jak mowisz... Odpowiedz Link Zgłoś
betsypetsy Re: Ciasto naleśnikowe 17.02.06, 14:56 Spróbuj zrobić tak: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=35552449&a=35552449 Odpowiedz Link Zgłoś