zabza 24.11.02, 22:47 osobiście lubię z serem ..zwłaszcza te które robie sama...babcia mnie nauczyła i już nie moge się swiąt doczekać...mmm...no to ja pierożki z serem kapustą...a moze z owocami?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Rustie Re: wolisz pierogi z: miesem, kapustą czy z serem IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.11.02, 00:57 RUSKIE!!! Mama nie potrafi ich zrobić (a ja w ogóle słabo gotuję), więc jadam tylko w barach - rzadko, więc każda okazja to prawie święto:) I jeszcze z kapustą i grzybami - ale nie wiedzieć czemu smakują mi tylko w Wigilię... Odpowiedz Link Zgłoś
zabza Re: wolisz pierogi z: miesem, kapustą czy z serem 25.11.02, 22:04 cisze sie ze odzew na moje pytanko jest...hmm ..w miarę duże. Pierożki najlepiej smakują we Wigilię bo tylko wtedy jest taka super atmosfera nieporównywalna do żadnych innych dni w roku :))) Odpowiedz Link Zgłoś
yawokim Re: wolisz pierogi z: miesem, kapustą czy z serem 25.11.02, 23:03 Gość portalu: Rustie napisał: > RUSKIE!!! tylko! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maestro Re: wolisz pierogi z: miesem, kapustą czy z serem IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 25.11.02, 01:15 Każde !!!. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kluba1 Re: wolisz pierogi z: miesem, kapustą czy z serem IP: *.we.client2.attbi.com 25.11.02, 03:52 osobiscie za pierogami nie przepadam , szczegolnie tymi z owocami. Lubie te z miesem lub kapusta , przsmazone. Z serem nigdy nie jadlam. Wiem, ze sa jakies kombinacje sera i ziemniakow ???? Osobiscie wole schabowego!! Z mlodymi ziemniaczkami i z buraczkami !! Mniam, mniam !! Ale pozdrawiam wszystkich wiebicieli pierogow - roznych !!Podobno te z wisniami i smietana sa wspaniale ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kluba1 Re: wolisz pierogi z: miesem, kapustą czy z serem IP: *.we.client2.attbi.com 25.11.02, 03:54 jeszcze jedno : do wielbicieli pierogow z owocami : czy ktos probowal zrobic z innymi owocami np. jablkiem, gruszka, morelami lub malinami ? To brzmi dobrze, nawet dla mnie !! Odpowiedz Link Zgłoś
catalina1 Re: wolisz pierogi z: miesem, kapustą czy z serem 25.11.02, 07:52 Każde byle domowe ;-) A najchętniej mieso, kapusta i pieczarki razem ;-) Uwielbiam pieorgi do tego stopnia, że muszą one być przy sklejaniu na brzegu zawinięte w warkoczyk (tak jak mnie babcia nauczyła) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rak Re: wolisz pierogi z: miesem, kapustą czy z serem IP: *.proxy.aol.com 26.11.02, 00:13 Kocham wszystkie. Ruskie, kolduny , pielemienie( z mielonym miesem surowym) , z kapusta ,z miesem gotowanym a nawet z kasza gryczana, manty ( to takie gotowane nad para) - z tym ze lubie tylko swieze ,nie jem przysmazanych. Zawsze z duza iloscia skwarek , gesta smitana lub szklanka dobrego zimnego jogurtu. Ale sie rozmarzylam :-) Konkurs oczywiscie wygrywaja uszka wigilijne.Pozdr. rak Odpowiedz Link Zgłoś
zabza Re: wolisz pierogi z: miesem, kapustą czy z serem 26.11.02, 20:40 łeeee....podsmażane są naprawde spoko! i polane śmietaną i cukrem ... Odpowiedz Link Zgłoś
kicior99 Re: wolisz pierogi z: miesem, kapustą czy z serem 27.11.02, 17:17 wszystkie!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ak Re: JAK SIE ROBI CIASTO NA PIEROGI??? IP: ACOPWP* / 195.217.253.* 27.11.02, 17:00 ja lubie ruskie i z grzybami. tylko kurcze nie umiem ich robic... jak sie robi ciasto na pierogi?? Odpowiedz Link Zgłoś
isabeau Re: JAK SIE ROBI CIASTO NA PIEROGI??? 27.11.02, 19:59 Moja propozycja na ciasto: mąka tortowa, woda ciepła (lepiej się wyrabia niż z zimną) i sól. I tylko tyle, żadnych jajek nie potrzeba! Mąkę trzeba leciutko osolić, usypać z mąki okrąg, w środku zostawić miejsce. W ten środek nalewać ciepłą wodę i powoli łączyć z mąką tak , zeby woda nie wydostała się na zewnątrz kręgu. potem ciasto wyrabiać ręcznie, tak długo, aż przestaje się kleić do rąk i jest gładziutkie. Następnie ciasto rozwałkować, wspomagając się mąką, jeżeli klei się do stolnicy lub wałka. Z ciasta wycinać kółka (np. szklanką ) i nakładać do nich farsz lub inne nadzienie. Tips&tricks: wałka do ciasta nigdy nie należy moczyć w wodzie, tylko czyścić na sucho - wyedy ciasto się do niego nie klei. U mnie w domu robi się rozmaite pierogi. Moje ulubione: grzybowe (farsz jak do uszek) i z owocami (np. śliwki, wiśnie, truskawki), ale powstają też wersje: ruska, z kapustą, z mięsem i na słodko (ser biały z żółtkiem i cukrem waniliowym, ew. trochę bułki tartej, aby farsz nie był zbyt płynny) Smacznych eksperymentów pierogowych :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magdalenka Re: JAK SIE ROBI CIASTO NA PIEROGI??? IP: *.036-52-73746f40.cust.bredbandsbolaget.se 29.11.02, 12:59 Dzieki za przepis na ciasto ide zrobic mam nadzieje ze tym razem sie uda! Pozdrowionko;))))) M Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria Re: JAK SIE ROBI CIASTO NA PIEROGI??? IP: *.telia.com 29.11.02, 06:04 Z tego co ja wiem ciasto na pierogi mozna zrobic wsypujac make do miski robota kuchennego i dodajac tyle jajek, po jednym, aby calkiem sie z maka polaczyly, dodac 1 lyzke wody lub mleka. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mash Re: wolisz pierogi z: miesem, kapustą czy z serem IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 27.11.02, 18:50 hmmm ... dawno nie odpowiadalem na tak ciezkie pytanie ... niestety nie znam odpowiedzi. Dobrze zrobione pierogi sa jak wspaniala melodia, jak tchnienie... brak slow. Te ruskie sa swietne gdy dodac sporo cebulki i ziemniakow. Te z miesem jesli dodac odrobine grzybow, a z kapusta ... mniam .... te z kapusta genialne wtedy, gdy kwasna kapustke przysmazymy na maselku i oczywiscie podsypiemy grzybkami :) ide zrobic pierogi:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monada Re: wolisz pierogi z: miesem, kapustą czy z serem IP: 80.51.248.* 27.11.02, 19:20 z serem i z mieta :) poezja... :)) i cieplutkie polac jogurtem albo smietanka :) Pozdrawiam :)) Monada Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: wolisz pierogi z: miesem, kapustą czy z serem IP: *.acn.waw.pl 28.11.02, 16:18 Witam, w tym roku pierwszy raz sprobowalam pierogów ruskich i jestem zachwycona.Lubie tez z miśem i kapustą i grzybami,z serem białym również+słodka śmietanka....widać wszytkie lubie:)Chciałabym Wam bardzo polecić najlepszą budke-barek w Warszawie-do której ja trafiłam-z jedzeniem"domowym".Mieści się ona na Natolinie-blisko poczty.Jedzenie tanie i bardzo dobre.prócz pierogów nalesniki,kopytka,leniwe itd.Ciasto w pierogach cieniutkie i duzo farszu w środku.Ostatnio pokazała się nowość-pierogi z kapusta i z mięsem-pycha!polecam i pozdrawiam,A Wy znacie jakieś miejsca do których warto wstąpić na pierożki domowej roboty?? Odpowiedz Link Zgłoś