Gość: KAMA IP: *.waw.cdp.pl / 172.30.1.* 29.11.02, 14:56 Zamarzyły (Matko nie wiem, czy rz, czy ż) mi się takie chrupiące placuszki z jabłkami, bardzo prosze o dobry przepis i jeszcze jakie jabłka są najlepsze do takich placków, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
default Re: placki z jabłkami 29.11.02, 15:03 Ja robię tak (super prosto i szybko): do miski wlewam jogurt (może być naturalny, ale dobre są z owocowym, nie trzeba wtedy już słodzić dodatkowo), wbijam całe jajko, dosypuję mąki i mieszam na jednolitą masę o konsystencji bardzo gęstej śmietany. Do tego wkrawam obrane jabłka (spore kawałki, ale można i na mniejsze, jak kto woli). Potem łychą na rozgrzany olej, jak się zrumienią od spodu to na drugą stronę jeszcze trochę - i gotowe. Jabłka najlepsze są takie, które się łatwo rozpadają, czyli jakieś miękkie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marbor1 Re: placki z jabłkami IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 29.11.02, 18:10 Ja bardzo lubię jabłka w cieście drożdzowym jak na racuchy. Może to trochę więcej roboty, ale takie właśnie lubię. Według mnie najlepsze są jabłka kwaśne np. antonówka lub bojkeny. Rzecz gustu. Z pozdr. - Maria Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska do default IP: *.tele2.pl 29.11.02, 18:19 Czesc, moglabys dokaldnie mi napisac jak je robisz? Tylko nie w dkg, arczej na lyzki i szklanki. Bo wszedzie przepisy na racuchy zawieraja drozdze, a moja babcia robila pyszne i zadnych drozdzy nie uzywala. Napsiz w wolnej chwili, pozdrawiam, K Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CynamonowaMay Re: racuchy bez drożdży IP: *.lubin.dialog.net.pl 30.11.02, 17:47 Witam!!! Ja robię racuchy dodając do mąki proszek do pieczenia (ok. pół łyżeczki na 4 kopiaste łyżki mąki), do tego wbijam jajko i wlewam troszkę mleka, tak by ciasto było dosyć gęste, miksuję i wrzucam grubo pokrojone jabłka (również wolę te bardziej kwaskowate) i mieszam. Ilość jabłek zależy od upodobań, dla mnie, im więcej, tym lepiej:) Oczywiście smażymy na oleju, z obu stron, tak by ładnie się przyrumieniły. POZDRAWIAM SMACZNIE,CynamonowaMay!!! Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: do default 02.12.02, 11:49 Cześć, sorry, ale nie potrafię dokładnie określić proporcji, ja zawsze wszystko robię "na oko", taka moja bałaganiarska natura ;)) Ważna jest konsystencja - ciasto musi być gęściejsze niż na naleśniki, ale jednak mieć pewną "leistość". Na kubeczek jogurtu (czyli 150 g chyba) to jakieś 3 łyżki mąki. No i jajko. Im więcej dasz mąki, tym placki będą twardsze, ale za mało też nie można, bo się rozpadną Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kama Re: do default IP: *.waw.cdp.pl / 172.30.1.* 02.12.02, 12:56 Zrobiłąm placuszki, bardzo smaczne, polecam, ja robię podobne, z kefirem + troche sody, też są smaczne, ale z jogurtem bardziej delkatne. pozdrawiam P.S. po przeczytaniu postu default nt. obiadów, myslałam, że to ktoś robi sobie żarty - tak niewiarygodne były te 2-daniowe obiady, ale chyba jednak nie... Cóż, na całe szczęście mój mąż nie ma żadnych wymagań, a jak ma czas to we wszsytkim pomoże i sam nawet zrobi. Pa. Odpowiedz Link Zgłoś