Dodaj do ulubionych

kuchnia ślaska- potrzebna pomoc

IP: *.kom / *.os1.kn.pl 14.03.06, 10:43
w szkole mojego dziecka na 1 dzień wiosny zprganizowano cos w rodzaju
zabawy"poznajemy regiony"klasa mojej córki wylosowała ślask,potrzebujemy
inspiracji,co przygotowac,w duzej ilosci oraz łatwego w transporcie;)
Obserwuj wątek
    • Gość: kojka Re: przepraszam drugi raz wysłałam to samo IP: *.kom / *.os1.kn.pl 14.03.06, 10:44
      przepraszam,wysłałam dwa razy to samo:(( prosze o wykasowanie
    • mannalisa1 Re: kuchnia ślaska- potrzebna pomoc 14.03.06, 10:49
      Proponuję makówki.Jest ich dużo i są łatwe do podzielenia-poprostu każdemu łycha
      i już.Mam sprawdzony pyszny przepis mogę napisać jak zajdzie potrzeba.Co do
      rolad to prawdziwe są z wołowego chociaż czasami robimy też z innego
      mięsa.Kluski śląskie też by mogły być,ale mogą za pierwszym razem nie wyjść,poza
      tym trzeba by je podać na ciepło i z "czymś" a nie suche.Jak mi wpadnie coś
      jeszcze do głowy to napiszę.Pozdrawiam
    • szpinakowa Re: kuchnia ślaska- potrzebna pomoc 14.03.06, 10:51
      Kluski śląskie - standard :))) Łatwe do zrobienia, nie wymagają specjalnie
      wyszukanego transportu :))) Ugotowane ziemniaki przepuscić przez praskę, gdy
      przestygną, podzielić je w misce na 4 cześci, wyciagnąć 1/4, w jej miejse wsypać
      makę ziemniaczną, można wbić jajko (choc niektóre śląskie gospodynie tego nie
      robią), zagnieść, formować kuleczki, lekko spłaszczyć, na środku zrobić dołek na
      sos :)))
      • ulako Re: kuchnia ślaska- potrzebna pomoc 14.03.06, 11:01
        Zupa z oberiby (kalarepy)
        Zrobić wywar z kości i włoszczyzny ,kalarepkę pokroić razem z
        listkami ,obrane ziemniaki pokroić w kostkę ,dodać do zupy i gotować do
        miękkości.zrobić zasmażkę z wedzonego boczku i zaprawić zupę ,można też
        ugotować w zupie żeberka podzielone na części,wtedy jest to danie jednogarnkowe.
        Oczywiście ilości składników proporcjonalnie do przewidywanej ilości zupy.
        • Gość: kojka Re: kuchnia ślaska- potrzebna pomoc IP: *.kom / *.os1.kn.pl 14.03.06, 11:08
          zatem: kluski ślaskei umiem(wszak jestem ślazaczka,ale dolna;)) nasze sie
          róznia tylko kształtem ;)) a ma byc górny ślask. mysalam nad zupą,żurek
          ślaski ;) ale jak przetransportowac gar ciepłej zupy? hehe . chyba ze pozwolą
          tam gdziś odgrzac :) to są gimnazjalisci,wiec o urazy się nei boję;)
          poprosze o te makówki.przepis.
          myslałam tez o pseudo roladkach ,z polędwicy wieprzowej,takie maleńkie,na
          wykałaczkach, co o tym sądzicie? i czy w sosie sa rolady ? (bo zrazy są w
          sosie ;)

kluski uwielbiamy,ale tylko na świeżo.
          • ulako Re: kuchnia ślaska- potrzebna pomoc 14.03.06, 11:11
            Makówki to potrawa wigilijna .
          • mannalisa1 Re: kuchnia ślaska- potrzebna pomoc 14.03.06, 11:39
            Makówki to potrawa wigilijna,ale śląska!A rolady,kluski i modro kapusta to obiad
            niedzielny(ew.odgrzewany w poniedziałek).Podaję sprawdzony przepis na makówki
            (trochę zmodyfikowany przepis mojej babci)
            Makówki:
            1 kg.maku(ja zanoszę zmielić do piekarni,ale można samemu zmielić dwukrotnie po
            uprzednim sparzeniu.)
            5 łyżek miodu
            30-40 dkg cukru(wiem,że dają też więcej bo ma być słodkie,ale dla mnie tyle
            wystarczy)
            1 łyżeczka soli
            po 20 dkg:rodzynek,posiekanych orzechów włoskich i migdałów bez skórki.
            0,5 szkl.skórki pomarańczowej(nie musi być)
            zapach migdałowy(jak mały to nawet dwa)
            20 dkg masła
            2 duże bułki-u mnie tzw.wek(może byż chałka)
            Mak zmielony u piekarza sparzyć.Bakalie przesmarzyć z masłem,cukrem i
            miodem.Dodać mak jeszczechwilę smażyć.Wlać 1,5 litra mleka,dodać skórkę,sól i
            zapach.Gotować na małym ogniu,mieszając.Makówka powinna mieć konsystencję
            półpłynną.(jeśli jest za gęsta można jeszcze dolać mleka)Bułkę pokroić na
            kromki.Zagotować resztę mleka,osłodzić je(jeśli chałka jest słodka to nie
            słodzić duzo)W gorącym mleku moczyć kromki,układać w naczyniu polewając
            makiem.Ostatnia warstwa to mak.Można posypać do ozdoby wierzch bakaliami i
            kokosem.Rewelacja!Pobiłam makówki teściowej!
      • pipilutek Re: kuchnia ślaska- potrzebna pomoc 16.03.06, 10:36
        :-)
    • lawia Re: kuchnia ślaska- potrzebna pomoc 14.03.06, 11:35
      W 1 klasie mojej córci też był dzień śląski:-)
      Z jedzenia serwowano: żurek, krupnioki i żymloki ( były na zimno), karbinadle( kotlety mielone), chleb ze smalcem
      • mannalisa1 Re: kuchnia ślaska- potrzebna pomoc 14.03.06, 11:41
        Karminadle.Ja jeszcze proponuję ciapkapustę do tych karminadli!!!!Mmmmm...chyba
        jutro na obiad zrobię.
        • Gość: JA Re: kuchnia ślaska- potrzebna pomoc IP: 81.210.69.* 15.03.06, 09:40
          Ciapa jest rewelacyjna:) ale dymfkapusta jeszcze lepsza!Jeżeli mówimy o
          śląskich potrawach to tu jemy ŻUR!!!nie żurek.
          • mannalisa1 Re: kuchnia ślaska- potrzebna pomoc 15.03.06, 09:42
            a nawet ZUR a nie ŻUR.
        • ewaktw Karminadle, karbinadle... 24.03.06, 09:39
          obydwie formy są poprawne, w zależności od regionu śląska. Prof. Symonides
          kiedyś miała rewelacyjny wykład na ten temat.
      • mannalisa1 Re: kuchnia ślaska- potrzebna pomoc 14.03.06, 11:43
        krupnioki i żymloki to też super pomysł!Ale dostać dobre to bardzo trudne,ja
        osobiście kupuję tylko w jednym sklepie i są rewelacyjne!
        • Gość: abcdef co to są żymloki ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.03.06, 11:58
          Nie wiem .
          Proszę ?
          • mannalisa1 Re: co to są żymloki ? 14.03.06, 12:23
            Po polsku bułczanka.
            • Gość: abcdef Re: co to są żymloki ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.03.06, 12:33
              To jest to samo , co na Mazowszu nazywają czarne ?
              Dzięki .
              • mannalisa1 Re: co to są żymloki ? 14.03.06, 12:49
                szczerze powiem,że nie wiem.Wiem za to,ze jest to bułka i krew i jakieś
                przyprawy.Jakoś smacznie to nie zabrzmiało a takie pyszne...
              • momas Re: co to są żymloki ? 14.03.06, 12:52
                Nie wiem czy na Mazowszu funkconuje to jako czarne. Ale w łódzkim to jest to
                czarna kiszka.
                • jarek_zielona_pietruszka Re: bułczanka i żymloki 14.03.06, 22:58
                  bułczanka i żymloki są to dwa rodzaje kiszki czarnej o podobnych składach i
                  podobnym sposobie wykonania. bazą do ich sporządzenia są bułki/ na mazowszu
                  używa się kaszy. podobnym wyrobem do bułczanki i żymloków jest właśnie kiszka
                  łódzka albo jak wcześniej podano czarny. wykonane jest to na bazie bułki krwi i
                  słoniny. dokładne przepisy mogę podać na życzenie .pozdrawiam
                • felinecaline Re: co to są żymloki ? 16.03.06, 13:01
                  Mazowieckie "czarne" to krew + grysik. No i oczywiscie przyprawy.
                  Slaski "Zymlok" (z = rz) to zymla (miazsz bulki i krew).
                  Ja we Francji z tesknoty za polskim (czy slaskim krupniokiem, kaszanka czy
                  czarnym pocieszam sie tutejszym "czarnym budyniem ;-D - ;-P podsmazanym z
                  kaszka cous-cous, cebulka i skwareczkami - albo jak szczesliwie miedzy jednymi
                  a drugimi wakacjami w kraju mam zapas kaszy gryczanej tej w woreczkach to juz
                  jest pelna nirwana - z bretonskim zsiadlym mlekiem do popicia ;-D
    • mannalisa1 Re: kuchnia ślaska- potrzebna pomoc 14.03.06, 15:42
      Acha!Jest jeszcze kapuśniok i wodzionka!
      • jadwiga_r Re: kuchnia ślaska- potrzebna pomoc 14.03.06, 15:58
        Mannaliso1, ile razem mleka potrzeba do makówek. Myslę,że potrzeba aż dwa litry.
        • an_ia5 Re: kuchnia ślaska- potrzebna pomoc 14.03.06, 16:30
          Modra kapusta?
          • mannalisa1 Re: kuchnia ślaska- potrzebna pomoc 14.03.06, 16:54
            Modra czyli czerwona z boczkiem!Pychotka!
        • mannalisa1 Re: kuchnia ślaska- potrzebna pomoc 14.03.06, 16:55
          Można mleka naszykować nawet 2,5 litra bo może trzeba będzie dolać sporo do maku
          jeśli dużo wchłonie.
          • ampolion Re: kuchnia ślaska- potrzebna pomoc 15.03.06, 02:12

kuchnia.gazeta.pl/kuchnia/0,54680,2046374.html
            www.us.edu.pl/katowice/informator/tekst/poliso/kuchnia.shtml
            gotowanie.x3m.pl/index.php?przepis=10132
            www.zima.slask.pl/zin/zima_zine_wege_ksiazka.html
          • Gość: JA Re: kuchnia ślaska- potrzebna pomoc IP: 81.210.69.* 15.03.06, 09:44
            Ja dodaję kapkę olejku migdałowego albo 3-4 gorzkie migdały,bardzo podnośi smak.
            Wspaniała jest też moczka ale ze względu na specjalny rodzaj piernika do
            zrobienia tylko na Boże Narodzenie
    • siostraheli Re: kuchnia ślaska- potrzebna pomoc 14.03.06, 19:26
      Jestem za wodzionka. łatwo zrobic na miejscu. Potrzeba dobry chleb żytni,
      smalec ze skwarkami, czosnek i wrzątek.
      Poza tym: krupnioki, kiełbasę sląską, szałot śląski i hekele.
      Na deser kołocz.
      Nie sądzę, żeby w warunkach szkolnych był sens robienia rolad i klusek. Trzeba
      podac na ciepło i świeżo.
    • siostraheli a tu link do hekele 14.03.06, 19:27
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=31798811&a=31798811
      • mannalisa1 Re: a tu link do hekele 14.03.06, 20:45
        O tak,tak,tak!!!Dziś robię hekele!Uwielbiam!
    • jarek_zielona_pietruszka Re: kuchnia ślaska- potrzebna pomoc 14.03.06, 23:14
      Bryja,Chuda Jewa, Eki,Famuła z ryżu, Flaps,Garus,kartoflak,kartofelzupa, kreple,
      i inne tutaj kilka przykładów w kolejności alfabetycznej. pozdrawiam
    • fettinia Re: kuchnia ślaska- potrzebna pomoc 15.03.06, 09:53
      Tez mysle,ze kluski i rolady to trudno bedzie przetransportowac.Juz lepiej
      karminadle bo i na zimno dobre:)A makowki-fakt danie wigilijne,ale kto
      powiedzial,ze nie mozna podac i na wiosne?:)W koncu pierogi tez sie je caly rok:)
      • Gość: kojka Re: kuchnia ślaska- potrzebna pomoc IP: *.kom / *.os1.kn.pl 16.03.06, 09:38
        no to super dziekuje :)) sznita z hekele będzie(tylko czy śledzie trzeba
        wymoczyć?)
        do szkoły mamy jakieś 100metrów, wiec z transpotrem nei ma specjalnego
        problemu,z tym,ze zimne kluski to raczej średnio;) chyba ze sie dogadają w
        sklepiku, ze im mikrowelę udostępnią :) dzieci chcą żurek(córka mój
        rozreklamowała;)) i nawet chłopcy sie zgłosili do transportu gara 10 l;))
        a jeszcze co to jest kołocz?
        makówki tez mi sie podobają :)jutro przedyskutują propozycje i zadecydują co
        robimy.
        • Gość: kojka Re: kuchnia ślaska- potrzebna pomoc IP: *.kom / *.os1.kn.pl 16.03.06, 09:58
          a i jeszcze jedno,czy te makówki to mogę przygotowac dzień wczesniej? bo to na
          poniedziałek rano ma być.
          • mannalisa1 Re: kuchnia ślaska- potrzebna pomoc 16.03.06, 14:38
            spokojnie można je przygotować w niedzielę-proponuję trzymać je w lodówce
            napewno nic im nie będzie.
        • jarek_zielona_pietruszka Re: kuchnia ślaska- potrzebna pomoc 16.03.06, 10:01
          kołocz jest to rodzaj ciasta drożdżowego z różnymi dodatkami np. z jabłkiem, z
          kokosem i.t.p
        • tereza11 Re: kuchnia ślaska- potrzebna pomoc 16.03.06, 10:27
          Kołocz to jest drożdżowe ciasto z posypką /kruszonką/.
          Makówki oczywiście możesz przechować w lodówce przez 1 dzień
          może nawet lepiej bo się zmaceruje.
          • Gość: kojka Re: kuchnia ślaska- potrzebna pomoc IP: *.os1.kn.pl 17.03.06, 09:30
            dzięki: zrobimy kluski ślaskie,rolady.makówki i sznite z hekelem ;)
            juz rozdzielone prace:) jeszcze raz dziękuje :)
            • mannalisa1 Re: kuchnia ślaska- potrzebna pomoc 17.03.06, 09:52
              Ale się napracujecie!Powodzenia!Mamy nadzieję,że dasz znać jak wszystko wyszło.I
              może jakieś zdjęcie do galerii dacie to będziemy podziwiać!Pozdrawiam i jeszcze
              raz powodzenia!
            • siostraheli Re: kuchnia ślaska- potrzebna pomoc 17.03.06, 22:38
              klusek sląskich nie mozna odgrzewac. Mozna je ewentualnie wczesniej zamrozic
              surowe i ugotowac na miejscu.
              • felinecaline Re: kuchnia ślaska- potrzebna pomoc 18.03.06, 00:01
                Hihihi, moozna. Pewnie, ze odgrzewane w wodzie nie sa juz tak dobre,
                jak "dziewicze", ale zjesc sie da.
                Ale za to jakie sa pyszne pokrojone w plasterki i przyrumienione ze
                skwareczkami z boczku i cebulka! Mniam - mniam......
                • siostraheli Re: kuchnia ślaska- potrzebna pomoc 18.03.06, 10:58
                  no wszystko można, ale to juz nie są kluski sląskie. Chodziło mi o to, ze jak
                  to ma byc prezentacja kuchni śląskiej, to będzie zafałszowana.
    • siostraheli Re: kuchnia ślaska- potrzebna pomoc 17.03.06, 22:40
      tu ewentualnie link do rolad i klusek. Pozdrawiam i życzę dzieciom sukcesu.
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=29535586&a=29535586
    • mannalisa1 Re: kuchnia ślaska- potrzebna pomoc 24.03.06, 09:15
      I co?Jak poszło?Nic nie wiemy!Smakowało wszystkim?
    • Gość: tomis49686 Re: kuchnia ślaska- potrzebna pomoc IP: *.5.185.57.ipv4.supernova.orange.pl 10.11.20, 11:56
      Trochę informacji o kuchni śląskiej można znaleźć tutaj: atrakcjenawakacje.pl/kulinaria/kuchnia-slaska-czym-sie-charakteryzuje/
    • akacja68 Re: kuchnia ślaska- potrzebna pomoc 15.12.20, 18:43
      Najbardziej śląską potrawą oprócz wodzionki jest moczka. [url=https://www.rozmowki-kobiece.pl/2014/12/wieczor-z-moczka.htmlśląska moczka[/url]

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka