panna-migotka1 27.03.06, 09:40 Macie jakieś wypróbowane pomysły? Chodzi mi o jakieś w miarę szybkie kluseczki albo coś w tym guście. Bardzo będę wdzięczna za propozycje. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: g Re: coś innego do rosołu zamiast makaronu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.06, 09:47 lane kluski kasza manna-uotowana na b.gęsto(na wodzie) i po ostygnięciu pokrojona w kostkę Odpowiedz Link Zgłoś
agab51 Re: coś innego do rosołu zamiast makaronu 27.03.06, 09:49 lane kluseczki- mąka i jajko, odrobina wody, dobrze utrzeć, konsystencja ma być śmietany, i wlewać bardzo cieniutkim strumieniem na wrzący rosół. to bardzo jest pożywne, do tego kawałek mięska, kawałek marchweki i natka pietruszki i drugiego dania nie potrzeba;-) dzieciom czasem gotuję z kaszką manną, i mówię, że to rosolnik, też podaję z mięsem, marchewką i zieleniną. smacznego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fusiak Re: coś innego do rosołu zamiast makaronu IP: *.adsl.inetia.pl 27.03.06, 10:43 To co g: pamietam z dzieciństwa moja babcia gotowała kaszkę manną na gęsto i wylewała na kilka talerzy cienką wartwą a po ostygnieciu kroiła w kosteczkę, pycha! Ale mam wrażenie, że nie każdemu zasmakuje... Odpowiedz Link Zgłoś
kobieta_na_pasach Re: coś innego do rosołu zamiast makaronu 27.03.06, 10:57 panna-migotka1 napisała: > Macie jakieś wypróbowane pomysły? Chodzi mi o jakieś w miarę szybkie kluseczki > albo coś w tym guście. Bardzo będę wdzięczna za propozycje. wszelkiego rodzaju uszka, pierozki tortellini itp. Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: coś innego do rosołu zamiast makaronu 27.03.06, 12:08 Taką kostkę do rosołu można zrobić też z drobnej kaszy krakowskiej. Równie smaczna, a może nawet lepsza, bo mniej mdła. Dla mnie nie do przyjęcia wariant, ale pamiętam, że mój dziadek tak lubił - ugotowane ziemniaki, pokrojone w kostkę kładł na talerz i zalewał rosołem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kuchareczka Re: coś innego do rosołu zamiast makaronu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.03.06, 12:30 Te ziemniaki, osobno ugotowane, ale nie krojone, zalane na talerzu rosołem też przejęłam po dziadku:) Kiedyś, w przypływie twóczości kuchennej, posypałam to wszystko zieloną cebulą i bardzo mi smakowało. Odpowiedz Link Zgłoś
ag.gu Re: coś innego do rosołu zamiast makaronu 27.03.06, 12:12 Ja lubię z pierożkami tortellini w wersji z mięsem.Można też dodać pokrojony w cieniutkie paski naleśnik,ew. pulpeciki z kaszy manny,mięsa lub wątróbki. Odpowiedz Link Zgłoś
multiaga Re: coś innego do rosołu zamiast makaronu 27.03.06, 12:38 W dziecinstwie jadłam u ciotki rosół w którym pływał taki pulpet z ryżu i świeżych ziół. Bardzo smaczne to było aczkolwiek chyba lepiej by wygladało i wygodniej się jadło gdby to było kilka malutkich pulpecików a nie jeden taki gigant wielkości pączka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marbor1 Re: coś innego do rosołu zamiast makaronu IP: *.wa-wa.inpoland.pl 27.03.06, 13:37 Naleśniki: na 1 jajko, 1 płaska łyżeczka mąki, 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz. Jajko z mąką dokładnie roztrzepać, dodać pozostałe składniki i smażyć naleśniki. Zrolowane pokroić drobno jak makaron. Maria Odpowiedz Link Zgłoś
chani-nr1 N a l e ś n i k i 31.03.06, 00:33 tak! zrolowane, pokorojone w paseczki... to w mojej rodiznie hit od ponad 15 lat! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xena Re: coś innego do rosołu zamiast makaronu IP: *.access.telenet.be 27.03.06, 13:39 Lane kluski albo chinski makaron ( jak w zupkach) czy anielskie wlosy . Ze zwyklym nigdy nie robie . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ich11 nie jest to szybkie, ale smaczne: Kołduny!!!!!!!!! IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 30.03.06, 17:07 Odpowiedz Link Zgłoś
brunosch pulpety z wątróbki 30.03.06, 19:00 pulpety z wątrobki wątróbkę drobiową (ok. 20dag) mielimy i dodajemy żółtko + natkę pietruszki + sól, pieprz + bułkę tartą. mieszamy do uzykania zwartej masy. Robimy z niej małe kulki wielkości orzecha i gotujemy w rosole. Odpowiedz Link Zgłoś
siostraheli Re: coś innego do rosołu zamiast makaronu 30.03.06, 20:56 kluski francuskie lub półfrancuskie: łyzka masła utarta z zółtkiem, białko ubite na sztywno, połączyc wszystko + łyzka maki + opcjonalnie zielona pietruszka posiekana lub watróbka przemielona lub grzyby suszone ugotowane i rozdrobnione. Kłaśc delikatnie łyżeczką na gotujący rosół. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Justyna Re: coś innego do rosołu zamiast makaronu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.06, 21:53 Uwielbiam te kluseczki! Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: coś innego do rosołu zamiast makaronu 31.03.06, 03:11 kuskus - corka uwielbia Odpowiedz Link Zgłoś