Gość: maria IP: *.amg.gda.pl 12.12.02, 09:56 mam dużo korzeni imbira co moge z niego zrobić,w sobotę mam gości Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Senin Re: imbir-pilne IP: *.prem.tmns.net.au 12.12.02, 10:03 Wg mnie to tylko przyprawa, ew srodek leczniczy. Uzywa sie go tez do tzw. "ginger beer" Lub "Ginger Ale". Ale tez jako dodatek smakowy jedynie. Tyle ja wiem na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
hania_76 Re: imbir-pilne 12.12.02, 10:09 Np. obrać i poszatkować a następnie usmażyć z nim i z odrobiną wyciśniętego czosnku i z białym pieprzem krewetki. Podać z ryżem. Można, jak robi moja mama, pociąć w cienkie plasterki i podawać jako przegryzka do herbaty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maria Re: imbir-pilne IP: *.amg.gda.pl 12.12.02, 11:38 ale czy z krewetkami na ciepło czy na zimno? Odpowiedz Link Zgłoś
hania_76 Re: imbir-pilne 12.12.02, 12:25 Gość portalu: maria napisał(a): > ale czy z krewetkami na ciepło czy na zimno? Na ciepło - po prostu je przesmażasz na oliwie z czosnkiem i imbirem + biały pieprz. Dorzucasz do tego ugotowany ryż, mieszasz i już. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Senin Re: imbir-pilne IP: *.prem.tmns.net.au 12.12.02, 22:28 Wiekszosc przepisow chinskich zawiera jako jeden ze skladnikow imbir. Takze samo kuchnia Indii "posluguje" sie nim bardzo czesto. Odgrzeb cos w archiwach. Ja podawalam kiedys przpis na kurczaka z grzybami (chinskimi suszonymi). Kuchnia Malajska - chyba najlepsza na swiecie na kg kurczaka przypada jedna duza cebula 6-7 suszonych grzybow (namoczyc i pokroic w paski) kawalek imbiru - wielkosci wloskiego orzecha( drobno posiekany), zabek czosnku (posiekany) Na oleju zrumienic czosnek, dodac Cebule (drobna kostka) zeszklic, podsmazyc kawalki kurczaka, gdy gotowy dodac grzyby i pod koniec imbir, sol i pieprz do smaku Odpowiedz Link Zgłoś