nelka12 31.03.06, 10:12 Czy próbowaliście zrobić sałatkę z zupek chińskich? Czy faktczynie jest smaczna? Jaki jest Wasz ulubiony przepis? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: nina Re: Sałatka z zupek chińskich IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.06, 10:18 Jeśli lubisz chińskie zupki to powinna Tobie smakować. Ja robię w wersji z tuńczykiem lub paluszkami krabowymi albo wędzonym kurczakiem + standardowe dodatki. I majonez mieszam w dużej ilości z jogurtem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meggi Re: Sałatka z zupek chińskich IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.06, 10:29 Ja lubię. Kup serową zupkę i opstrą . Ważnym składnikiem jest żółty ser i kukurydza a reszta do woli... Odpowiedz Link Zgłoś
nelka12 Re: Sałatka z zupek chińskich 31.03.06, 10:37 Ja mam taki przepis: 2 łagodne zupki chińskie 2 pikantne zupki też chińskie 1 czerwona papryka 1/2 żółtej papryki 1/2 zielonej papryki puszka kukurydzy 3 ogórki konserwowe kilka czubatych łyżek majonezu łyżeczka musztardy 1/2 szklanki wody Zstanawiam się, czy nie dodać jeszcze grillowanej piersi z kurczaka. Sałątkę chcę zrobić na imprezę do koleżanki. Boję się, żeby "nie polec" ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
b_a_l_b_i_n_k_a Re: Sałatka z zupek chińskich 31.03.06, 10:38 Przepis i nazwa brzmi tak kosmicznie , że chyba spróbuję zrobić :-) Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Sałatka z zupek chińskich 31.03.06, 11:41 A tych zupek nie mozna czyms zastapic? Np. drobniutkim makaronem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: Sałatka z zupek chińskich IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.06, 11:45 czy zupki dodaje się tak na "sucho" czy już "zrobione" z wodą? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nika Na sucho! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.06, 11:48 zależy z jakimi produktami robisz ale makaron wyciąga wilgoć np. z pomidora, ogórków oraz jogurtu. czasem trzeba dokładać sosu (majonezu, jogurtu, czy razem...) bo sałatka robi się za sucha. Dlatego trzeba ją przygotować ok. godziny przed podaniem by nie wyschła na stole. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nika Re: Sałatka z zupek chińskich IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.06, 11:46 ale to już będzie sałatka z makaronu a nie z zupek. ;) chodzi o ten specyficzny smak makaronu z zupek, jak również o to, że nie trzeba go gotować tylko sam mięknie pod wpływem wilgoci składników. tak, oczywiście mnóstwo chemii. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: Sałatka z zupek chińskich IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.06, 11:48 aaa, czyli jednak na "sucho". Pytanie tylko co zrobic z tymi przyprawami w malutkich woreczkach dołączonych do zupek? Dodajemy czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kati Re: Sałatka z zupek chińskich IP: *.mt.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.06, 12:05 Ja robiłam tę sałatkę wg przepisu: Składniki: - dwie zupki chińskie: ostra i łagodna - dwie podwójne piersi z kurczaka (pokrojone w paseczki i podsmażone) - kapusta pekińska - papryka - groszek - 3 jajka na twardo - majonez - sól, pieprz Zupki na sucho + obowiązkowo przyprawy (bez zieleniny i tłuszczu). Solą i pieprzem doprawiałam dopieropo 2 godz., po przegryzieniu sie sałatki. Jest bardzo smaczna, polecam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: betsypetsy Re: Sałatka z zupek chińskich IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.06, 11:55 słyszałam o tych salatkach, że są bardzo dobre Odpowiedz Link Zgłoś
nelka12 Re: Sałatka z zupek chińskich 31.03.06, 12:03 reszta przepisu: Radzę spróbować tej sałatki, bo mimo dość dziwnych składników smakuje naprawdę wyśmienicie. A oto jak ją zrobić: Makaron z zupek dobrze pokruszyć w misce (nieźle smakuje mieszanka dwóch zupek ostrych amino i dwóch bambusowych knorra). Dosypać dołączone do zupek sproszkowane przyprawy(1 paczkę ostrej i jedną łagodnej) i wymieszać. Pokroić w kostkę paprykę i ogórki. Dodać do makaronu razem z odsączoną kukurydzą. Wymieszać z majonezem i musztardą. Skropić ciepła wodą, żeby makaron nie był zbyt chrupki. Odstawić na kilka godzin do lodówki. W razie potrzeby przyprawić. Podawać samą albo do różnego rodzaju mięs. Przepis zawdzięczamy Tommiemu (tommy.tomek@wp.pl), który dodaje do swojej sałatki więcej papryki, majonezu, a za to ani trochę wody :). Przepis pochodzi ze strony Wielkie żarcie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kati Re: Sałatka z zupek chińskich IP: *.mt.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.06, 12:13 Absolutnie nie trzeba skrapiać makaronu wodą. Wchłonie on sok z pekińskiej,warzyw, majonezu. Odpowiedz Link Zgłoś
nelka12 Re: Sałatka z zupek chińskich 31.03.06, 12:16 Kati, podpowiedz proszę, ile przed podanem na stół powinno się przygotować sałatkę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kati Re: Sałatka z zupek chińskich IP: *.mt.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.06, 13:52 przepraszam, że z takim opóźnieniem - ale "kuchnia wzywała" (heheh0. Sałatkę najlepiej przygotować ok. 3-4 godz. wcześniej. Wszystko musi puścić soki, makaron wchłonąć je, no a potem całość "przeżreć" się porządnie. Nie zaszkodzi, jeśli w trakcie tych godzin zamieszasz wszystko ze 2 razy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a feeeee Re: Sałatka z zupek chińskich IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.06, 15:58 Ohydne to i cieżkostrawne. akurat taka była moja. przepis podawal 2 zupki i śłoik majonezu + dodatki. kurde..... jak to zjadłem to zgaga mnie przez 3 dni palila!!!! niegdy więcej !!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
nelka12 Re: Sałatka z zupek chińskich 03.04.06, 09:57 Zrobiłam i klops :-( Salatka wyszła niesmaczna. Nikomu nie smakowała................... Odpowiedz Link Zgłoś