Gość: ola IP: *.krosno.cvx.ppp.tpnet.pl 17.12.02, 10:49 mam przepis na ciasto gdzie składnikiem jest masa makowa- czy ktoś widział coś takiego bo ja wczoraj szukałam i nie znalazłam w sklepach - ewentualnie czym można to zastąpić - prosze o pomoc Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Fore Re: masa makowa IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 17.12.02, 10:58 Też szukałam o znalazłam w knidze: "Kuchnia Polska" - nic strasznego: przemielony mak z olejkiem waniliowym i rodzynkami i chyba jajkami - ale musiałabym to sprawdzić - proste , a jakie fajne zapachy muszą być przy łączeniu tego wszystkeigo. Pzdr PS dokładny przepis moge podać po 16.30 -wtedy będę już w domu:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: masa makowa IP: *.krosno.cvx.ppp.tpnet.pl 17.12.02, 11:05 nie - u mnie to raczej chodzi o jakaś masę w proszku z dodatkiem maku- typu kopiec kreta czy cos - bo tą mase łączy się potem jeszcze z bitą smietaną i dlatego lepiej kupić gotowa niż kombinowac bo ja wiem czy przemielony mak to sie połączy jakoś z bita śmietana czy cała koncepcja adnie - problem w tym że nie znalazłam tej masy w sklepie i nie wiem czy wogóle istnieje u nas - może to jakiś zagraniczny przepis albo co Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mak Re: masa makowa IP: proxy / *.pekao.com.pl 17.12.02, 12:08 Można kupić w puszkach, firmy Prospona, kosztuje ok. 10 zł za kilową puszkę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: masa makowa IP: *.krosno.cvx.ppp.tpnet.pl 17.12.02, 12:21 dzieki- a jak nie znajdę to z czego ona sie składa - może by tak podrobić samemu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Viola Re: masa makowa IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 17.12.02, 15:59 Ta w pudzkach kupiłam w zeszłym roku i nadawała się do wtrzucenia. :( Miała posmak chemiakliów, sztuczny zapach i sztuczny smak, dlateho nie polecam. Ale są też chyba w paczkach, do rozrobienia, bodajże, z mlekiem. Odpowiedz Link Zgłoś
quba Re: masa makowa 17.12.02, 14:33 Gość portalu: Fore napisał(a): > Też szukałam o znalazłam w knidze: "Kuchnia Polska" - nic strasznego: > przemielony mak z olejkiem waniliowym i rodzynkami i chyba jajkami - ale > musiałabym to sprawdzić - proste , a jakie fajne zapachy muszą być przy > łączeniu tego wszystkeigo. > Pzdr > PS dokładny przepis moge podać po 16.30 -wtedy będę już w domu:) ja poprosze - w mojej Kuchni Polskiej nie ma proporcji jajek sie chyba nie daje do maku pozdrowka :) Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: masa makowa 17.12.02, 16:36 masa makowa (do zapieczenia) o,5 kg maku ,sparzyc, wystudzic ,odcedzic ,przemielic 3 x 3 jajka 1 szklanka cukru 3 lyzki bulki tartej zoltka utzec z cukrem bialka ubic na piane, wymieszac delikatnie wszystkie skladniki mozna dodac bakalie w/g upodobania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CynamonowaMay Re: masa makowa IP: *.lubin.dialog.net.pl 17.12.02, 19:03 Witam!!! No to ja jeszcze polecam mak firmy Schwartau, w takich niebieskich torebkach. Jeżeli nie ma się czasu samodzielnie przygotowywać masy makowej (chociaż nie wyobrażam sobie bez tego rytuału przygotowań świątecznych:), to ta masa jest całkiem smaczna. Wystarczy wymieszać z mlekiem i na parę minut odstawić i już gotowa do użycia. Pozdrawiam smacznie, CynamonowaMay!!! Odpowiedz Link Zgłoś
przemo.s Re: masa makowa 17.12.02, 21:12 Uprzejmie polecam zagotować w mleku (2x więcej mleka niż maku) a następnie odstawić aż się nie wchłonie. Do tego cukier i już tylko trzykrotne mielenie :) Przemcio p.s. - mielić należy na drobnym sitku! Jest ciężko ale zwykłe sitko w maszynkach nie nadaje się do maku! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: masa makowa IP: *.krosno.cvx.ppp.tpnet.pl 18.12.02, 08:50 dzięki wsystkim- problem w tym że w moim mieście nigdzie nie moge dostać tej masy z torebki a chyba o taka chodzi w przepisie- prosze Ci którzy ją uzywali powiedżcie jak ją mozna zrobić samemu żeby była podobna do tek kupowanej z torebki czy zaparzony mak , przemielony i wymieszany z cukrem i olejkiem to może być - uparłam sie na to ciasto i kupilam pozostałe składniki za wyjątkiem tej nieszczesnej masy - dodam ze ta masa makowa ma być póżniej wymieszana z bitą smietana i już tego się nie piecze dlatego nie wiem czy taka masa jak się robi np do zawijanego makowca może być - please doradżcie jak to cholerstwo z trebki samemu zrobić Odpowiedz Link Zgłoś