Gość: gosia IP: proxy / *.mofnet.gov.pl 19.12.02, 13:17 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: anna Re: keks świateczny - prośba o przepis IP: *.supermedia.pl / *.mapster-net.com.pl 19.12.02, 14:50 Ja własnie wsadziłam dwie blachy do pieca :-) 30 dkg maki 15 dkg masła 5 jaj 20 dkg cukru pudru łyżeczka proszku do pieczenia wanilia albo cukier waniliowy 30-40 dkg bakalii margaryna do formy bułka tarta Masło rozetrzeć na pulchna mase, do tego jajka, przesiany cukier z wanilią, i po trochu przesianą mąkę z proszkiem. Ja wszystko to robie w robocie. Ucieramy razem na gładką masę. Mieszamy z bakaliami wcześniej przesypanymi mąką. Wlewamy do form wyłożonych papierem (lub nie), wysmarowanych tłuszczem i bułką tartą. Uwaga! rośnie! Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku ok 1h. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska Re: keks świateczny - prośba o przepis IP: *.tele2.pl 21.12.02, 20:56 ja znalazlam taki (na wigilia.pl - nie moj!!!!!!!)keks 1/2 kostki margaryny 1 szklanka cukru 1/2 łyżeczki soli 2 jajka 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 2 szklanki mąki 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 2 duże jabłka bakalie: orzechy, drobno pokrojone migdały, rodzynki, figi, daktyle,skórka pomarańczowa (sład w/g uznania)ok. 2 szklanek aromat waniliowy wykonanie: obrać jabłka, pokroić w drobną kostkę - skropić sokiem z cytryny i odstawić do lodówki, margarynę utrzeć z cukrem, solą i żółtkami na gładką masę,dodać aromat, mąkę wymieszać z sodą dodawać stopniowo - naprzemian ze śmietaną do utartej z żółtkami margarymy i dalej ucierać, gdy wszystkie składniki połączą się dodać bakalie, jabłka i pianę ubitą z białek, gotowe ciasto wyłożyć do przygotowanej formy (posmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką) uwaga: ciasto jest dość gęste, piec ok. 60 minut w piekarniku o temperaturze ok 200st.C po 20 min. zmniejszyc temperaturę do ok 180 st.C Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem czy się przepiekło. Jeśli jabłka są bardzo soczyste piecze się trochę dłużej. Gotowy keks posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fuga Re: keks świateczny - prośba o przepis IP: *.acn.pl 20.12.02, 20:35 Keks Margaryna + 2 szklanki cukru+1/2 szkl. wody – rozpuścić gotując 5-10 min. Jak wystygnie wetrzeć 4 żółtka. 2 szklanki mąki wymieszać z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia i dodawać stopniowo do masy ciągle mieszając. Na końcu dodać bakalie oprószone mąką.Smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolewora Re: keks świateczny - prośba o przepis IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 21.12.02, 20:37 Mam wypróbowany przepis na keks już podawałam go na forum uprzedzam że jest mocno kaloryczny ale za to rewelacyjnie pyszny: 5 jajek/zważyć/ tyle ile ważą jajka masła,mąki i cukru , łyżeczka proszku do pieczenia,cukier waniliowy, bakalie/rodzynk, migdały, orzechy,kadyzowane owoce,skórka pomarańczowa,figi,daktyle. Masło utrzeć mikserem z cukrem dodać żółtka cukier waniliowy, mąke proszek do pieczenia ucierać aż będzie jednolita masa dodać pianę ubitą z białek i bakalie.Piec około godziny w temperaturze jakieś 180 stopni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nina Re: keks świateczny - prośba o przepis IP: *.kostrzyn.sdi.tpnet.pl 21.12.02, 20:59 dopełnię: 2 łyżki koniaku ew. spirytusu można także dodać pokruszone kostki czekolady w czasie pieczenia rozpuszczą się, ale potem , wg. praw fizyki(fizyka w kuchni!!!) powrócą do tzw. ciała stałego. Wiem o czym mówię , bo robię tak od lat. Wesołych Świąt i smacznego keksa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anma Re: keks świateczny - Bolewora! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.12.02, 14:28 Spodobał mi się Twój przepis, ale mam jeszcze pytania. Po pierwsze na jaką formę to jest przepis, bo ja mam trzy foremki keksówki róznej długości. Myśle ze to nie jest na tą najdłuższą, ale na połówkę tej najdłuższej albo na srednią, no właśnie na którą? A po drugie to poradź mi, czy mozna tego keksa upiec wcześniej, np. dzisiaj lub jutro rano? Nie będzie do swiąt "za stary"? Mam jeszcze dużo sporo roboty i chciałabym to co się da zrobić dzisiaj. Będę wdzięczna za rady ...:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolewora Re: keks świateczny - Bolewora! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 22.12.02, 15:16 Rzeczywiście podając przepis na śmierć zapomniałam o trunku ja daje rum albo trochę wódki / tak ze dwie łyżki/Można go spokojnie upiec dzisiaj bo świetnie się przechowuje i jest świeży nawet po kilku dniach.Z podanych proporcji wychodzą dwie długie keksówki ale wszystko zależy od wielkości jajek. Można zresztą dać ich więcej lub mniej bo i tak resztę składników dobiera się według wagi jajek. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś