Gość: dominika IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 12.04.06, 23:13 Moze macie przepis jak zrobic grzybek, wiem, ze to cos podobnego do ciasta nalesnikowego, ale wiem, ze to sztuka go zrobic, a może sie mylę. Nie jadlam go tylko moj slubny. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: agata Re: grzybek IP: *.ghnet.pl 13.04.06, 06:47 Omlet słodki tzw. grzybek. Podaję składniki na cztery omlety: 8 jajek, 4 pełne łyżki mąki, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki cukru pudru, ewentualnie skórka otarta z cytryny. Oddzielić żółtka od białek. Ubić sztywną pianę, dodać żółtka i mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Lekko wymieszać, dodając skórkę z cytryny (niekoniecznie).Na dużej patelni rozgrzać tłuszcz i wlać 1/4 masy. Lekko rozprowadzić ją na całej powierzchni. Smażyć na niezbyt silnym ogniu. Gdy omlet lekko zrumieni się od spodu odwrócić go łopatką i dosmażyć go jeszcze przez kilka sekund.W ten sam sposób smażyc nastepne omlety. Przepis sprawdzony wielokrotnie.Smacznego. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
amikeo Re: grzybek 13.04.06, 08:54 Grzybek na słono (pomysł mojej Mamy) Jedno jajko wymieszac z mąką i mlekiem na ciasto konsystencji nalesnikowego (składniki na oko), dodac pokrojoną drobno cebulkę, wędlinkę jakąś w kosteczkę i ser żółty starty na grubych oczkach. Pieprz koniecznie. Smażyć na rumiano z ubu stron. Obkładać pomidorami i ketchupem. Smaczne na szybką kolację. Od dzieciństwa znałam tego "grzybka" dopiero jak "poślubiłam moją Teściową" posmakowałam grzybka na słodko (przepis podała agata) smarowanego dżemem truskawkowym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dominika Re: grzybek IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 13.04.06, 21:05 Dziekuję bardzo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: limba Re: grzybek IP: *.mos.gov.pl 13.04.06, 09:20 Tradycyjny grzybek to nie jest omlet, lecz placek na sodzie, pieczony na patelni bez użycia tłuszczu. Proporcje są mniej więcej takie: * 1/2 kg mąki [3 szklanki o pojemności 250 ml – to ok.540 g mąki] * zsiadłe mleko [teraz raczej niedostępne, więc kefir nieodtłuszczony lub kwaśna śmietana ok. 400 ml – zasada jest taka, że musi być kwaśne, bo neutralizuje smak sody] * 3 jajka * 1 płaska łyżeczka sody spożywczej * trochę więcej niż szczypta soli [ja nabieram soli w palce] * w wersji słodkiej dodaje się łyżeczkę cukru, ale wtedy ciasto szybciej się przypieka Część mąki zostawić do podsypywania ciasta w czasie zagniatania. Jajko „roztrzepać” tak, żeby żółtko połączyło się dobrze z białkiem. Usypać stożek z mąki, zrobić dołek, wlać jajka, kefir i zagarniając nożem połączyc składniki. Potem zagniata się gładkie ciasto – ma być dość gęste, tak jak na pierogi. Podsypując mąką, wałkuje się placek [lub 2, 3] w zależności od wielkości patelni grubości ok. pół cm. Smażyć na patelni bez dodatku tłuszczu, najlepiej takiej o powierzchni nieprzywieralnej. Można piec na grillu. Odpowiednio wypieczone placki mają być rumiane [na wszelki wypadek sprawdzić patyczkiem po środku, czy już są gotowe] i wyrośnięte. Podaje się na gorąco z dodatkami takimi, jak kto lubi. Ja pamiętam, że dawniej jadało się go z cukrem pudrem lub syropem owocowym. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dominika Re: grzybek IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 13.04.06, 21:11 Limbo dziękuję z dokładny przepis Odpowiedz Link Zgłoś