Gość: ania.k IP: *.chello.pl 26.05.06, 12:58 powiedzcie mi co robie nie tak?probuje upiec ciasto na dzien matki,niestety cos mi dzis nie idzie?powiedzcie mi co robie nie tak skoro ciasto jest mokre,i bardzo bardzo miekkie.pomocy jestem zalamana Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ania.k Re: problem z ciastem kruchym IP: *.chello.pl 26.05.06, 13:02 250 maki 150 masla(tyle ze chlodnego-moze to to?) 3 lyzki cukru 2 lyzki wody 3 lyzki kakao swoja droga ile powinanm takie ciasto trzymac w piekarniku? Odpowiedz Link Zgłoś
dorota_s1 Re: problem z ciastem kruchym 26.05.06, 13:12 ale rozlewa ci się czy tylko lepi za bardzo do rąk? możesz dosypać trochę mąki żeby mniej się lepiło, ugnieść kulę, wsadzić do folii i na pół godziny do zamrażarki. Kruche ciasto zawsze dobrze jest trochę potrzymać w lodówce jak jest więcej czasu, jak mało do ja wkładam do zamrażarki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania.k Re: problem z ciastem kruchym IP: *.chello.pl 26.05.06, 13:18 no aj wiem-ja mowie ze ono po pol godziny pieczenia jest po prostu mokre :/ Odpowiedz Link Zgłoś
dorota_s1 Re: problem z ciastem kruchym 26.05.06, 13:30 to pewnie jast na nim dużo mokrych owoców? no to musisz dopiec, może za mało rozgrzałaś piekarnik? pół godziny to w nagrzanym jeżeli wstawiłaś do zimnego do potrzymaj jeszcze 15 minut, ale nastaw na 200 stopni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania.k Re: problem z ciastem kruchym IP: *.chello.pl 26.05.06, 13:39 potrzymalam go duuuuuuzo dluzej i wyszlo.uff.spanikowalam Odpowiedz Link Zgłoś
dorota_s1 Re: problem z ciastem kruchym 26.05.06, 13:51 no to super! miłego popołudnia życzę. Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda85 Re: problem z ciastem kruchym 26.05.06, 20:11 Swoją drogą ja też mam problemy z kruchym ciastem. Nigdy nie wychodzi dobre. Moja koleżanka piecze superową szarlotkę, jest dużo ciasta, dużo jabłek i jest taka mięciutka. Brałam od niej przepis, ściśle trzymałam się jego i wyszło fatalne, gdzie więc błąd? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ada Re: problem z ciastem kruchym IP: 89.186.21.* 26.05.06, 22:30 Kruche ciasto trzeba jak najkrócej zagniatać,ja na mąkę scieram na tartce zimne masło,póżniej cała reszta:jajka,łyzka śmietany,cukier,łyżeczka proszku do pieczenia.Wszystko siekam nożem,po czym szybciutko zagniatam i myk do lodówki,na godzinkę.Do szarlotki dobrze jest najpierw podpiec spód jakies 15 minut,można wysypać na to trochę tartej bułki,i dopiero na to jabłuszka.Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: problem z ciastem kruchym 26.05.06, 22:34 ciasto wyrabiac szybko i koniecznie schlodzic na dol powinna byc grubsza warstwa,owoce moga byc mokre, ale nie cieknace - jak np z kompotu to odsaczyc na sicie, jak z surowych jablek to odcisna troche soku na gore ciensza warstwa czas pieczenia okolo 45-60 minut w zaleznosci od grubosci ciasta, ma byc ciemno zlotawe, stopien upieczenia sprawdzac patyczkiem, Odpowiedz Link Zgłoś
pesteczka5 Re: problem z ciastem kruchym 26.05.06, 23:09 No tak to jest z ciastami, wychodzą np. latami i potem nagle nie:)) Poklepać przyjaźnie. Spojrzeć ciepło. Nie bac się:)) Odpowiedz Link Zgłoś